Romania

România, a noua ţară semnatară a declaraţiei pentru soia dunăreană, din cele 17 din bazinul Dunării

România, a noua ţară semnatară a declaraţiei pentru soia dunăreană, din cele 17 din bazinul Dunării

România a semnat, miercuri, prin secretarul de stat din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, "Declaraţia pentru Soia Dunăreană", fiind a noua ţară semnatară din cele 17 riverane Dunării.

"Declaraţia prevede încurajarea cultivării soiei nemodificate genetic în 17 ţări din zona bazinului dunărean, iar România este a noua ţară care semnează această declaraţie, după Austria, Italia, Ungaria, Bosnia-Herţegovina, Serbia, Croaţia, Slovenia şi Polonia. Urmează Germania, deocamdată a semnat doar Landul Bavaria, şi se vor pronunţa Bulgaria şi Slovacia", a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu.

Acesta a subliniat că ideea de bază a acestei iniţative se referă la substituirea importurilor de soia nemodificată genetic, în condiţiile în care există un interes al producătorilor pentru această cultură, iar importurile anuale ale Europei sunt de peste 7 milioane de tone de soia nemodificată genetic.

"Iniţiativa îşi propune să încurajeze şi cercetarea unor soiuri perfomante de soia nemodificată genetic, pentru că diferenţa în costuri la producerea unei tone de soia modificate genetic şi a uneia nemodificate genetic rezultă nu doar din productivitate, ci pentru că la soia nemodificată se aplică mai multe tratamente. Se intenţionează ca doi euro pe tonă din producţia de soia nemodificată genetic să fie direcţionaţi către cercetare", a spus Irimescu.

Reprezentantul MADR a adăugat că declaraţia semnată de România nu menţionează nimic despre soia modificată genetic şi nu intră în conflict cu orice decizie luată de Uniunea Europeană sau de România în privinţa cultivării soiei modificate genetic.

Preşedintele Asociaţiei 'Soia Dunăreană', Matthias Kron, a menţionat că nu există niciun un guvern al vreunei ţări propuse să intre în acest proiect care să fi refuzat semnarea declaraţiei, dar sunt unele ţări cu care asociaţia nu au reuşit să ia legătura.

"Platforma a fost creată în 2012 şi sunt ţări precum Moldova, Ucraina sau Bulgaria cu care nu am reuşit încă să luăm legătura, dar nu există niciun un guvern al vreunei ţări propuse să intre în acest proiect care să fi refuzat semnarea. Noi vedem România ca pe un partener esenţial şi care are un rol esenţial în proiectul nostru. Nu suntem o organizaţie politică, nu milităm nici măcar pentru agricultură ecologică, vrem însă să oferim producătorilor o altă oportunitate de a-şi cultiva terenurile cu profit. Această asociaţie are 50 de membri şi este reprezentată de organizaţii din întregul lanţ, începând de la cultivatori, la producători de material semincer, cei care fac comerţ cu produse agricole precum şi lanţurile de retail. Practic, se creează o legătură directă între fermieri şi consumatori, ceea ce se va reflecta într-un preţ mai bun", a spus Matthias Kron.

Potrivit sursei citate, Europa importă 35 de milioane de tone de soia, din care doar 7 milioane de tone sunt nemodificate genetic.

"Pentru a produce această cantitate, ar fi necesară o suprafaţă de mărimea Germaniei. Acum, producţia de soia din Europa este de doar 2% din necesar.

Dacă mâine vapoarele din Argentina şi Brazilia nu ar mai ajunge cu soia, nu am mai putea creşte animale în Europa. Faptul că se importă masiv din aceste ţări mai ridică nişte probleme, nu numai că sunt boabe de soia modificată genetic dar şi faptul că se cultiva pe suprafeţe ce aparţineau pădurilor tropicale. Acum toate supermarketurile din Vest îşi etichetează produsele cu acea amprentă privind emisia de carbon, iar produsele care au la bază importuri din aceste ţări au şi emisii de carbon foarte mari", a adăugat şeful asociaţiei menţionate.

Iniţiativa acestei asociaţii a apărut şi datorită faptului că preţul soiei nemodificate genetic este mai mare cu 80 de euro decât al celei modificate, iar diferenţa de preţ ar putea rămâne în zona Dunării pentru a oferi sustenabilitate dar şi produse care conţin soia nemodificată genetic.

România cultiva înainte de aderare în jur de 180.000 de hectare de soia, inclusiv modificată genetic, în timp ce anul trecut suprafaţa cultivată a fost de numai 77.000 de ha, de pe care s-a obţinut o producţie de 98.000 de tone. Producţia medie în România este de sub 2 tone, în schimb în Austria s-au obţinut şi 6,3 tone la hectar.
Importurile României de soia totalizează anual 500.000 tone şi sunt în valoare de 200 de milioane de euro.

Sursa AGERPRES

Danube Soya Declaration, soia

Alte articole:

Cultura de soia – profituri rezonabile pentru fermieri

Situația agricolă în județul Timiș

Campionii marilor recolte la soia

Prelucrarea soiei, o afacere de milioane

Culturi de elită la soia, porumb și floarea-soarelui

Soiul de soia Ada TD

Focus pe o agricultură europeană promițătoare și durabilă

Amenințare majoră asupra zootehniei europene