Statul pune bețe în roate inițiativelor private
După ce în toamnă, la începutul anului școlar 2017-2018, membrii APIMAR – AgroConcept Impex, Mewi, Ipso, NHR Agropartners, Titan Machinery și Farmtech au reușit, cu sprijinul domnului Victor Stelian Fedorca și al Ministerului Educației, să înființeze primele două clase de învățământ profesional de stat în sistem dual cu specializarea Mecanici agricoli, astăzi se confruntă cu tot felul de dificultăți legate de desfășurarea acestui proiect.
Elevii claselor de mecanici agricoli din cadrul Colegiului Tehnologic „V. Harnaj“, sector 1, București beneficiază, grație celor implicați în proiect, de cazare, masă, transport și bursă. „În vederea desfășurării în bune condiții atât a activităților didactice, cât și a celor de practică, operatorii economici implicați acoperă următoarele cheltuieli: cazare în căminul Colegiului Tehnologic «V. Harnaj», mâncare – trei mese pe zi, servite la cantina colegiului, transport dus-întors pe traseul Colegiul Tehnologic „V. Harnaj“ – sediul operatorului economic (atelierele de practică) și bursă de 200 lei pe lună pentru toți cei 40 de elevi“, se menționează într-un comunicat emis de APIMAR.
În ciuda efortului făcut de membrii APIMAR, au existat și continuă să existe anumite dificultăți generate de lacune legislative și rigiditatea anumitor proceduri interne ale instituțiilor locale și de Stat care au rolul de a sprijini astfel de proiecte. „Printre dificultățile întâmpinate se numără lipsa normelor de aplicare pentru articolele 68 punctul (41) și art. 25 punctul 9 din Codul Fiscal, potrivit cărora cheltuielile efectuate de operatorii economici pentru buna desfășurare a învățământului profesional în sistem dual sunt cheltuieli eligibile“, se mai arată în comunicat. În acest sens a fost cerut sprijinul ANAF, pentru care încă se așteaptă un răspuns.
O altă dificultate semnalată se referă la procedurile interne ale Primăriei sector 1 care, conform art. 12 alin. 8 din Legea nr. 1/2011 a Educației naționale, ar trebui să se implice financiar în susținerea acestor elevi, dar nu o face. Aceasta deși legea în cauză prevede ca elevii înscriși în învățământul profesional și tehnic cu durată de minimum trei ani să beneficieze de masă și cazare gratuită în cantinele și internatele școlare. Și în acest sens solicitările membrilor APIMAR așteaptă un răspuns.
„Aceste proceduri birocratice existente la nivelul AUIPUSP fac imposibilă utilizarea de către Colegiul Tehnologic «V. Harnaj» a banilor oferiți drept sponsorizare de către operatorii economici pentru efectuarea plăților către agenții economici care asigură masa și transportul elevilor“, se explică în comunicat.
Proiectul care a vizat înființarea claselor de mecanici agricoli nu are în vedere doar sponsorizarea acestor elevi, ci și susținerea lor viitoare ca specialiști în agricultură. Pentru a se asigura că în final vor avea forță de muncă specializată, membrii APIMAR sunt cu ochii pe rezultatele elevilor la învățătură și susțin că acestea oferă o imagine foarte clară asupra gradului de implicare a elevilor.
Dorința producătorilor de utilaje este ca în această toamnă să continue demersul lor și prin același proiect să înființeze noi clase de mecanici agricoli, dar doar dacă vor avea și sprijinul autorităților publice și locale.
Patricia Alexandra Pop
- Articol precedent: Liceul Tehnologic Nr. 1 Fundulea, județul Călărași - sursă de tehnicieni agricoli pentru Câmpia Bărăganului
- Articolul următor: Învățământul profesional în sistem dual, specializarea mecanici agricoli