95% din producția unei plantații de afine din Bihor pleacă spre export
Cultivarea afinului reprezintă la acest moment una dintre cele mai bune investiții agricole pe suprafețe mici. Randamentul bun de producție, dar și cererea mare de pe piața externă fac ca afinele să aducă micilor fermieri români un profit considerabil, susține antreprenoarea Laza Sorina de la plantația Transilvan Berries, din localitatea Budureasa, județul Bihor. Familia Laza are în prezent o plantație de 5,3 hectare, unde cultivă 5 soiuri, iar producția medie este în jur de 10 tone/hectar.
„Am ajuns să plantăm afini datorită soțului meu, Florin, care este inginer horticol și a făcut o pasiune pentru această cultură. Primele plante au fost plantate în anul 2016, pe o suprafață de aproximativ 2 hectare. Văzând că această cultură merge bine, am mai plantat alte afine în 2017 și 2020. Plantația a fost realizată din fonduri proprii, iar în 2017 am accesat programul «Tânăr fermier». La un an după aprobare, am reușit să încheiem proiectul și să realizăm vânzările necesare. Cu banii obținuti, cei 40.000 euro, am cumpărat utilaje (tractor, atomizor, tocător de resturi vegetale-mulcer, tunuri pentru păsări). Ne dorim foarte mult să ne extindem, să facem și procesare, dar, din păcate, fondurile europene pentru acest segment sunt foarte puține, momentan se acordă doar 40% finanțare.“
Pentru a avea o producție eșalonată familia Laza a ales 5 soiuri. „Am folosit turbă, iar afinele sunt plantate pe bilon acoperit cu agrotextil, irigarea se face prin picurare, folosim fertigarea. Cultivăm 5 soiuri (Duke, Blue Gold, Huron, Draper, Aurora) care asigură producția din iunie până în septembrie. Fiecare soi are caracteristicile sale. De exemplu, fructele soiului Duke sunt mari și se coc primele. Blue Gold are niște afine foarte aromate. Huron și Draper produc niște afine foarte mari. Aurora face fructe mari și un pic acrișoare. Momentan, suprafața plantată este de 5,3 hectare, iar în primăvară ne extindem, pregătim terenul pentru o nouă cultură, dar o să plantăm și în ghivece. Producția medie este în jur de 10 tone/hectar. Culesul se face exclusiv manual. De asemenea, facem tot posibilul să avem și o linie de procesare.“
Celor care doresc să investească într-o astfel de plantație antreprenoarea din Budureasa le recomandă să analizeze bine oportunitățile de valorificare pentru că în ultimii ani s-au plantat foarte mulți afini în România și Europa, iar vânzarea este destul de dificilă atunci când piața este suprasaturată.
„În perioadele cu căldură și umiditate apar multe boli care, dacă nu sunt tratate rapid, distrug multe plante. Pentru prevenție folosim soluții pe bază de cupru și sulf, în general. Primăvara folosim un insecticid, iar pentru protecția fructelor folosim o substanță fungică. Deținem certificarea Global GAP, iar conform analizelor fructele noastre sunt «curate» de pesticide.“ – Sorina Laza
„Nu am reușit să intrăm în marile magazine, deși am încercat de multe ori. Vindem foarte puțin în țară, de aceea aproximativ 95% din producție o exportăm pe cont propriu în Italia și Gemania. Prețul mediu de vânzare a unui kilogram de afine este de 3 euro.“ – Sorina Laza
Beatrice Alexandra MODIGA
export, Bihor, afine, plantatii de afine, afini
- Articol precedent: S-a destrămat mirajul plantațiilor de paulownia?
- Articolul următor: Bonsai, o provocare pentru specialiștii în peisagistică