Romania

Rezerva de umiditate din solul agricol, apropiată de valorile optime în majoritatea terenurilor agricole

Rezerva de umiditate din solul agricol, apropiată de valorile optime în majoritatea terenurilor agricole
Distribuie:  

Rezerva de umiditate se va încadra în limite satisfăcătoare şi apropiate de valori optime în majoritatea zonelor agricole, în special pentru cultura grâului de toamnă, se arată în progzona agrometeorologică valabilă în perioada 30 noiembrie - 6 decembrie 2012, publicată, vineri, de Administraţia Naţională de Meteorologie.

Astfel, potrivit specialiştilor, în intervalul analizat, pe majoritatea terenurilor agricole la adâncimea de maximum 100 cm, rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă se va încadra în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim.

Pe de altă parte, fenomenul de secetă pedologică moderată şi, local, puternică se va semnala în Dobrogea, pe suprafeţe extinse din Oltenia, Moldova, sud-vestul, centrul şi nord-estul Munteniei, nord-vestul Crişanei, izolat în sud-estul şi sud-vestul Transilvaniei şi centrul Banatului.

În condiţiile agrometeorologice menţionate, ritmurile vegetative ale speciilor de toamnă se vor desfăşura în general normal, exceptând centrul şi nordul teritoriului, unde procesele fiziologice ale plantelor vor fi încetinite, mergând până la stagnarea temporară a acestora.

În funcţie de data semănatului şi condiţiile pedo-climatice, orzul şi grâul de toamnă se vor afla la răsărire în proporţie de până la 100%, formarea frunzei a treia (50-100%) şi înfrăţire (20-100%).
La rapiţă se va continua dezvoltarea aparatului foliar (7-14 frunze), cu o uniformitate şi vigurozitate a plantelor în general bună şi medie. De asemenea, pomii fructiferi şi viţa-de-vie vor intra treptat în starea de repaus vegetativ, continuându-se, totodată, îngălbenirea şi căderea masivă a frunzelor, în toate plantaţiile.

Tot în perioada următoare trebuie finalizată arăturilor adânci de toamnă, administrarea îngrăşămintelor minerale complexe la speciile înfiinţate în interval optim, efectuarea lucrărilor agro-tehnice de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole, dar şi verificarea vigurozităţii şi densităţii plantelor la cerealierele de toamnă.

Din punct de vedere meteorologic, prognoza ANM relevă faptul că, în perioada 30 noiembrie - 6 decembrie a.c., vremea caldă de la începutul intervalului va intra într-un proces treptat de răcire, devenind normală sub aspect termic, în aproape toată ţara.

Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 1 şi 14 grade Celsius, în prima parte a perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1-9 grade Celsius şi între -1 şi 8 grade Celsius, spre sfârşitul intervalului, limite apropiate de mediile multianuale.

Valorile maxime ale aerului se vor situa între 1 şi 18 grade Celsius, la scara întregii ţări, în timp ce minimele se vor încadra între -3 şi 10 grade Celsius, pe aproape întreg teritoriul. Cele mai scăzute valori sunt posibile în depresiuni, unde vor fi condiţii de producere a brumei şi îngheţului superficial la sol.

În plus, se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale, în majoritatea regiunilor agricole, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), acestea fiind însoţite de intensificări temporale ale vântului.

Sursa AGERPRES

terenuri, sol, umiditate

Alte articole: