Pentru IPSO Agricultură, piața utilajelor, în creștere constantă

Echipa de management a IPSO Agricultură a făcut publice, recent, cifrele companiei referitoare la volumul de vânzări realizate în 2016, anul în care a sărbătorit 20 de ani de activitate pe piaţa maşinilor şi utilajelor agricole. Totodată, IPSO a făcut publice și datele referitoare la cifra de afaceri și evoluția acesteia pe anul trecut. Astfel, la sediul din Mogoșoaia a companiei, reprezentanții IPSO Agricultură au făcut bilanțul anului care s-a încheiat, dar au prezentat și obiectivele pe 2017, toate sub sloganul „Definim trecutul, construim viitorul!“
Piața din UE, la cel mai scăzut nivel
Dacă anul 2016 a fost unul bun pentru piața românească a utilajelor agricole, nu același lucru se poate spune despre piața din țările UE. Cel puțin așa susține Arnaud Van Strien, directorul Polului Agricol IPSO Agricultură România, Ungaria și Croația. „Chiar dacă în România a fost un an destul de bun, pot să vă spun că piața în Europa este la cel mai scăzut nivel din ultimii 23 de ani. S-au vândut 137.000 de tractoare în Europa, unde în medie se vând în jur de 140.000-160.000 în UE-28. Vânzările s-au concentrat în principal în Franța, Polonia și Marea Britanie. De exemplu, Franța este prima țară pe piața de tractoare, alături de Germania, aici se vând în medie în jur de 25.000-30.000 de tractoare pe an. Referitor la România, trebuie să remarc că am avut o dezvoltare şi o creştere considerabilă la toată gama de produse pe care o comercializăm, respectiv 3,5% la tractoare, 7% la combine și 3% la implemente. În ceea ce privește cifra de afaceri, pe polul agricol – care include România, Ungaria şi Croaţia –, am înregistrat o creștere spectaculoasă în 2016. Comparativ, la nivelul diviziei de agricultură, în 2013 am avut o cifră de afaceri de 91 de milioane de euro, iar anul 2016 l-am încheiat cu o cifră de 171 de milioane de euro și cu aproximativ 470 de angajați. Asta înseamnă că în numai 3 ani valoarea cifrei de afaceri a crescut cu 88%. Însă, nu numai creşterea cifrei de afaceri reprezintă un atu în dezvoltarea companiei, cea mai de preţ bogăție a noastră rămân oamenii. De aceea, am investit în formarea personalului, considerând că este important să lucrăm cu plăcere, într-un mediu civilizat, pentru a oferi performanţă“, a declarat Arnaud Van Strien. Acesta a mai ținut să precizeze: „În cei 20 de ani de activitate am creat şi dezvoltat o companie de succes care a reuşit să-şi atingă toate obiectivele propuse. Anii petrecuţi pe piaţă vorbesc despre evoluţia noastră şi despre forţa şi reputaţia pe care le-am dobândit, într-un domeniu cu multe obstacole şi transformări imprevizibile“.
La noi, pe plus cu 35%
Anul trecut, IPSO Agricultură a vândut 700 de tractoare și 140 de combine de recoltat, ceea ce aduce un plus de circa 35 de procente față de anul 2015. Pe scurt, crede Gabriel Petrișor, director comercial al IPSO Agricultură, 2016 a fost un an-record pe segmentul de vânzări. „Estimăm că, pe fondul unei creșteri de piață la tractoare de 30-32%, am crescut mai repede decât piața, având o evoluție de 35%. Am vândut în jur de 700 de tractoare anul trecut. Obiectivul nostru cel mai important este să ne păstrăm cel puțin o treime din piața tractoarelor. În prezent avem o cotă de piață de 30% și ne mândrim cu aceste rezultate. Referitor la combine, cifrele sunt puțin diferite, 140 de unități vândute, am avut o creștere și mai bună de 40%, asta în timp ce piața a fost în ușoară scădere – în total s-au vândut în jur de 600 unități. Făcând un scurt bilanţ, în 2016 am vândut peste 1.800 de utilaje, iar pe lângă cele 700 de tractoare și 140 de combine, am vândut și 900 de implemente și 60 de încărcătoare telescopice autopropulsate Manitou, dar și 80 de echipamente pentru întreţinerea gazonului din gama TURF John Deere, un segment în continuă creștere. În ceea ce privește cota de piață, am crescut cu 8%, avem 23% cotă de piață pe segmentul combine. Referitor la CA, am avut un an foarte bun. Față de 2013, anul trecut am reușit să atingem un plus de 88%. Chiar dacă se vorbește foarte mult de subvenții, doar 23% din vânzările de anul trecut s-au făcut prin FEADR, restul sunt achiziții normale, fără a apela la fonduri europene. În general, cel puțin până acum nu ne-am bazat pe Fondurile Europene“, a explicat Gabriel Petrișor.
Un nou sediu la Fetești
La rândul său, directorul de Finanțare și Comunicare al companiei, Mădălina Pietrăreanu, crede că 2017 va fi cel puțin un an la fel de bun ca cel care s-a încheiat. „În 2016 am avut multe evenimente, în jur de 50. Pe lângă principalele târguri naţionale la care vom fi prezenţi ca în fiecare an, țin să punctez primul eveniment din 2017 care va avea loc în data de 26 februarie – Conferința de presă organizată de Kuhn la standul propriu de la Târgul SIMA din Paris. Aşa cum a fost precizat de colegii mei, IPSO Agricultură va continua dezvoltarea reţelei naţionale de distribuţie, care este în prezent cea mai extinsă în rândul distribuitorilor de utilaje agricole. În 2016 am inaugurat sediul regional la Roman, sediul de piese de schimb de la Buzău şi am relocat sediul de la Alexandria. Anul acesta ne pregătim pentru inaugurarea sediului de la Fetești, care va avea loc în prima parte a anului. Acesta a fost modernizat și include, pe lângă clădirea de birouri, un atelier de service și o magazie de piese de schimb. În intervalul 20-24 martie vom organiza PowerSpray Demo Tour în două localități din țară, unde fermierii prezenţi vor avea posibilitatea să vadă la lucru utilajul de erbicidat autopropulsat John Deere R4050i“, a explicat Mădălina Pietrăreanu. Philippe Astoin, directorul de marketing al companiei IPSO Agricultură, a continuat, intrând în detalii tehnice: „Vom testa împreună cu John Deere sprayer-ul european R4050i. Demonstrația se va face în două locuri, unde vom vedea la lucru autopropulsatul John Deere R4050i, care are un bazin mare de 5.000 litri, și o rampă de carbon de 36 până la 52 de metri. Suntem interesaţi să vedem cum se va prezenta în câmp, mai ales că este singurul model cu o rampă care poate ajunge până la 52 de metri“, a conchis Philippe Astoin.
Consum garantat de combustibil
„Una dintre deciziile care cântăresc mult la achiziția unui utilaj agricol nou este consumul de motorină. De aceea, ne-am propus să facem publice rezultatele unui studiu care plasează tractorul 7310R ca având cel mai bun randament la consum. Fermierii care achiziționează un tractor John Deere 7310R conectat la JD Link pot intra în Programul de garantare a consumului de combustibil. Astfel, vom garanta consumul de combustibil pentru tractorul folosit în transport. Este un program lansat de John Deere în toată Europa şi funcționează foarte ușor. Tractorul trebuie să fie conectat la JD Link, iar la deplasarea cu peste 20 km/h garantăm un consum de circa 25 l/h. Dacă tractorul consumă mai mult, noi plătim diferența de consum... Despre tractoarele John Deere din seria 7R se spune că sunt nu doar puternice, dar și eficiente și silențioase. Consumul de combustibil este cel mai redus din clasa sa. Tractoarele din seria 7R sunt perfect adaptate şi pentru aplicarea îngrășămintelor naturale“. Philippe Astoin, director marketing IPSO Agricultură.
Bogdan PANȚURU
IPSO Agricultură, piata utilajelor
- Articol precedent: Oraşul Staţiune Buziaș, Asociaţia Viti-Pomicolă Brun-El Silagiu Buziaş şi VINVEST promovează campania “Misterul ce învăluie destinația turistică Buziaș sub forma gustului al mirosului şi al privirii ochilor!
- Articolul următor: Peste 200 de fermieri așteptați la Conferința Interjudețeană de Agricultură Botoșani-Suceava