Scandalul cărnii de cal, o fraudă internaţională comisă de bande mafiote
Grupări criminale care operează la nivel internaţional sunt suspectate că joacă un rol major în scandalul în care o serie de produse din carne au fost retrase de rafturile magazinelor, declanşând temeri legate de contaminarea lanţului alimentar din Marea Britanie, scrie The Guardian.
Potrivit unor surse apropiate Departamentului pentru Mediu, Alimentaţie şi Afaceri Rurale şi Agenţiei pentru Standarde Alimentare, se pare că contaminarea burgerilor de vită, lasagna şi a altor produse a fost rezultatul unei fraude care a avut o "dimensiune internaţională".
Experţi din cadrul industriei de sacrificare a cailor au declarat pentru The Observer că există dovezi că bande mafiote italiene şi poloneze au comis escrocherii de milioane de lire sterline pentru a înlocui carnea de vită cu cea de cal în lanţul producţiei de alimente. Surse din industrie au sugerat, de asemenea, pentru The Observer că bande care operează în Rusia şi statele baltice joacă joacă un rol important în comerţul fraudulos cu carne. Există supoziţii potrivit cărora medici veterinari şi alţi oficiali care lucrează în cadrul abatoarelor şi centrelor de producţie alimentară sunt intimidaţi să marcheze carnea ca fiind de vită, când este vorba de fapt de alternative mai ieftine, cum ar fi carnea de porc sau de cal.
Ministrul britanic pentru mediu, Owen Paterson, care se ocupă şi de problemele alimentare, a confirmat faptul că guvernul este deschis pentru a implica Agenţia britanică pentru crimă organizată gravă în cazul în care, după cum pare evident, frauda este la o scară internaţională. El a spus s-a cerut poliţiei metropolitane să ancheteze scandalul şi să ia legătura cu omologi din alte ţări. Paterson a sugerat astfel că este posibil ca scandalul să aibă o dimensiune internaţională.
Preocupările privind înlocuirea cărnii de vită cu cea de cal au apărut pentru prima dată la mijlocul lunii ianuarie, când lanţuri de supermarketuri au retras mai multe loturi de burgeri. Temerile de contaminare au determinat sute de companii de produse alimentare europene să efectueze controale de ADN pe produsele lor, care au condus la gigantul alimentar Findus, descoperind că unul dintre produsele sale, o lasagna cu carne de vită congelată, conţinea carne care era aproape 100% de cal.
Scandalul a ridicat întrebări cu privire la ceea ce se întâmplă cu cei 65.000 de cai transportaţi în interiorul UE în fiecare an pentru a fi sacrificaţi. Organizaţia World Horse Welfare a spus că mii de animale au suferit ca urmare a călătoriilor lungi dincolo de frontierele naţionale. În parte ca urmare a preocupărilor legate de starea cailor, comerţul cu cai vii a scăzut semnificativ. În 2001, 165.000 de cai au fost expediaţi în întreaga Europă.
Scăderea comerţului transfrontalier cu cai vii a dus la o creştere a vânzărilor de carne de cal refrigerată şi congelată, din care o mare parte merge în Italia. Anul trecut, România a crescut în mod semnificativ exportul de carne de cal congelată în ţările din Benelux, notează ziarul britanic.
Atenţia se concentrează acum pe Europa de Est, un furnizor important de carne de cal în Franţa şi Italia. O parte din carnea care a intrat în Irlanda a provenit de la furnizori din Polonia, care exportă în jur de 25.000 de cai pentru sacrificare în fiecare an.
Sursa: AGERPRES
- Articol precedent: Ministrul Agriculturii: România va sprijini sectorul producţiei bio cu cinci milioane de euro, în 2013
- Articolul următor: INS: Producţia de lapte de consum a scăzut cu 5,2% în 2012