Turism 17 Iunie 2020, 13:22

„Valea celor doisprezece“ - Sat de vacanţă în judeţul Neamţ, unic în Europa

Scris de

Ionuţ Buta, un tânăr antreprenor din judeţul Neamţ, pune în practică în Dobreni un proiect inedit, unic în Europa, „Valea celor doisprezece“, cu căsuţe din pământ, lemn şi piatră ce pot fi închiriate în scop turistic.

Căsuţe din pământ în care iluminatul se face cu lumânări sau opaiţ

3Valea celor doisprezece

La 12 km de Piatra Neamţ spre Târgu Neamţ, în comuna Dobreni, lacalnicii sau turiştii se pot bucura de o oază de linişte: un sat de vacanţă cu 12 căsuţe îngropate în pământ. Proiectul numit „Valea celor doisprezece“ este ideea lui Ionuţ Buta, un antreprenor curajos care a pornit să-şi pună în practică ideile în septembrie 2018. „Este un proiect la care mă gândesc de 13-14 ani, dar abia în anul 2018 m-am apucat de el. Cum a luat viaţă? La un pahar de vin, i-am spus soţiei ce aş dori să fac, iar ea m-a surprins şi mi-a zis că îi surâde ideea, apoi m-a întrebat când încep. L-am gândit ca un model eco, totul este construit manual, din material natural (pământ, lemn şi piatră), aşa cum se trăia odată. Căsuţele sunt tencuite cu lut bătut cu mâna, iar cimentul l-am utilizat doar la zidăria din piatră, acolo unde nu aveam ce face, cel puţin la faţadă. La ferestre am montat geamuri din sticlă. Complexul este pe o suprafaţă de 5.000 de metri patraţi, şi nicio căsuţă nu seamănă cu alta. În interior se menţine o temperatură constantă de 18 grade pe toată perioada anului, iar încălzirea se face cu sobe. Am construit acest complex pentru a readuce celor care ne trec pragul bucuria pe care o simţean când eram mici şi ne petreceam vacanţele la bunici. Am creat acest sătuc pentru a reda timpuri de mult uitate, pentru a nu ne uita rădăcinile, dar, cel mai important, pentru a ne rupe de cotidian. Motiv pentru care în căsuţe nu avem prize şi iluminatul se face cu lumânări sau opaiţ. Am creat un sătuc care să ne aducă aminte că fericirea vine din lucruri mici, un loc al inspirației pentru trup și suflet, construit pentru odihnă și relaxare“, ne mărturiseşte acesta.

5Valea celor doisprezece

Proiectul este într-o continuă dezvoltare, cu toate că s-au făcut multe investiţii, mai precizează tânărul. „Nu vă pot spune o cifră exactă, dar ne-am adunat economiile, am vândut ce am avut şi cu câteva credite în bancă am reuşit să facem ceea ce este până acum. Proiectul nostru este în continuă dezvoltare, ceea ce vedeţi anul acesta, în următorul an va fi diferit. Ne bucurăm că oaspeţii care ne trec pragul sunt încântaţi, uită de gadgeturi şi socializează din nou. Suntem unici în Europa!“

1Valea celor doisprezece

Tânărul mai adaugă că una din cele mai grele încercări pentru a contura „Valea celor doisprezece“ a fost asigurarea constantă a forţei de muncă. „Cu forţa de muncă a fost o problemă! Nimeni nu mai vrea să muncească, se plâng că nu au de muncă, dar când le oferi de muncă găsesc tot felul de motive pentru a nu munci. Cu oamenii a fost cel mai greu, aşa că majoritatea timpului am lucrat singur.“

 


„Valea celor doisprezece“ promite experiențe autentice, unde simțurile revin la stări de mult uitate în timpurile noastre.

Haideți să vedeți cu ochii voștri, căci acest loc așteaptă trecători în vizită! Satul își deschide porțile în fiecare marți și le închide duminica, iar de la orele 12.00 până la orele 16.00 la prânz ne puteți vizita într-un loc de suflet. Oamenilor mari le cerem un bilet de 15 lei, copiilor trecuți de vârsta de 7 ani – 5 lei, iar pruncilor le cerem să se bucure de tot și toate.

Îi respectăm pe cei care poposesc la noi și noaptea și de aceea rugăm trecătorii să ne viziteze doar în orele alese pentru ei: marți - vineri între orele 12:00-16:00.


Beatrice Alexandra MODIGA


Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti