Romania

Călător prin Europa

Călător prin Europa

De mic am avut ocazia să trec granițele frumoasei noastre țări împreună cu familia, astfel că astăzi sunt profund recunoscător acestui fapt. În urma călătoriilor, mintea mi s-a deschis și am început să văd lumea cu alți ochi.

Începusem deja din scurtele experiențe, să fac diferența între ce este bine și ce este rău într-o societate și cum istoria și prezentul le marchează viitorul.

De curând, într-o excursie de grup cu clasa mea de liceeni, am vizitat Istanbulul, marele oraș turcesc.

A fost pentru prima dată în viață când am ajuns pe teritoriul acestei țări non-UE, iar de cum am intrat în oraș se simțea intensitatea orașelor orientale pe care doar la televizor le privisem până atunci.

Aglomerație, zeci de mii de mașini, cartiere de blocuri de la periferie care se opreau în câmpuri pline cu animale și steagul Turciei atârnat la balcoanele fiecărui cetățean patriot. Tot la fel, portretul omului de stat Mustafa Kemal Ataturk, care veghea asupra clădirilor de pretutindeni.

Sentimentul unui oraș precum acesta, cu zeci de milioane de locuitori, este unul înălțător, dar și de mare agitație. Nu exista moment al zilei în care orașul să stea vreo clipă.

De dimineață de la 07,00 până în miezul nopții, toată lumea se zbate să își vândă marfa, care mai de care, fiecare om merge undeva, fiecare om face câte ceva, așa că îți dă senzația unei societăți foarte muncitoare și pusă pe făcut bani... Dar nu pentru îmbogățire, ci mai degrabă, pentru supraviețuire.

O metropolă cu locuitori cât toată țărișoara noastră, este clar o zonă tare dificilă din punct de vedere administrativ, dar economic vorbind, poate fi o șansă uriașă pentru orice comerciant să își schimbe viața, doar din comerț. Din punctul meu de vedere, acesta este Istanbulul – comerț, turism și gastronomie. Din aceste trei linii economice care s-au dezvoltat unilateral în ultimii zeci de ani, trăiesc aproximativ 24 de milioane de cetățeni.

Putem spune că acest oraș este o minune a lumii, cu zone dintre cele mai sărace până la cele mai bogate, iar strâmtoarea Bosfor împarte acest uriaș în două zone, cea europeană și cea asiatică.

Am rămas impresionat de-a dreptul când am văzut cum nu departe de capitala noastră mult iubită, se află acest oraș necunoscut de mine până atunci, cu autostrăzi de zeci de kilometri printre clădiri, poduri imense care conectează cele două părți ale continentelor și moschei care sunt adevărate capodopere.

Întors din această țară, mi-am dat seama cât de mult contează o istorie bogată și un prezent promițător pentru o țară, un neam sau chiar locuitorii unui oraș precum Istanbulul.

La fiecare pas se văd influențele marilor imperii care au trecut pe acolo și mai ales, influența actualei nații, turcii. Pentru mine, a fost o experiență inedită, care trebuie trăită măcar odată în viață pentru a ne da seama în ce liniște și în ce pace trăim cu noi înșine la noi în țară, încă. Iar ca o paranteză haioasă, ei, turcii, sunt foarte mulți, iar aglomerația și dezordinea se vede cel mai bine în trafic, care este incomparabil mai dificil decât cel de la noi din țară, respectiv București.

Astfel că, trăind acolo o experiență de genul, reveniți acasă, ne vom da seama de fapt, cât de bine trăim noi și cum putem să alegem cursul corect al lucrurilor, cât încă o mai putem face.

Deși o țară mică, România și românii, dăinuie pe aceste pământuri de milenii, de ce nu am mai fi și acum cei care răzbesc din tumultul de probleme care ne ies în cale?

Fiecare dintre noi are ceva special, ceva ce îl face unic pe această lume, dar care se aseamănă cu vechii strămoși prin limbă, comportament și chiar aspect fizic.

Oricât de mult ne-am îndepărta cu timpul de anul în care noi, românii ne-am găsit așezarea pe aceste meleaguri, vom avea tot timpul cu noi bună parte din sângele celor ce au apus.

Tot la fel, limba noastră este una dintre cele care au stat la baza primelor scrieri, lucru dovedit de cercetători. Poporul român a trecut prin multe greutăți și nedreptăți, dar cu toate acestea, a rezistat și rezistă în continuare... Și ca până acum, vom continua să mergem înainte și să luptăm după puteri împotriva dușmanilor.

În încheiere, părerea mea este că pentru a cunoaște adevărata putere a neamului din care faci parte, călătorește în întreaga lume, dacă există posibilitatea, și descoperă.

Te întorci mai învățat și mai cunoscător, dar și mult mai aproape de adevăr, de a înțelege de fapt cum și când a început dezvoltarea acestei lumi, pornind de la limbă și până la ultimul element arhitectural al clădirilor.

Alex OPREA-BANU

Turcia, turism, Istanbul

Alte articole:

Amintiri de sub cristalul lunii din Istanbul (II)

Amintiri de sub cristalul lunii din Istanbul (I)

La braț cu gâscanul de Düsseldorf

San Gimignano, orașul turnurilor frumoase din Toscana

Paris, chipul șoaptelor iubirii de basm (I)

Cordoba, orașul unde fluturii zboară printre umbre maure (II)

Cordoba, orașul unde fluturii zboară printre umbre maure (I)

Picături din călimara portului antic, Jaffa