Romania

Se înființează primul Centru de educație montană

Se înființează primul Centru de educație montană

Asociația Montană Carpați, cu sprijinul Salvamont România, înființează primul centru din România dedicat educației montane și de mediu, deschis pe tot parcursul anului și către toate categoriile de public pentru a asigura, la nivel național, creșterea nivelului de conștientizare și responsabilitate a populației cu privire la natură, biodiversitate, siguranță și turism montan responsabil. Centrul, aflat in inima munților, pe platoul Padina din masivul Bucegi, va deveni un loc dedicat oricui dorește să învețe despre natură și biodiversitatea montană, beneficiile timpului petrecut în natură, sustenabilitatea și necesitatea practicării unui tip de turism montan responsabil.

România are cea mai puternică biodiversitate din Europa

În contextul actual și complicat al planetei, în care schimbările climatice se simt din ce în ce mai mult, credem cu tărie că pedala educației de mediu trebuie apăsată mai repede ca oricând, în special în România, unde avem cea mai puternică biodiversitate din Europa. Un centru de educație montană devine astfel necesar pentru a crește nivelul de conștientizare și responsabilitate față de mediu. Un hub național în care se vor intersecta copii, tineri, adulți, învățători și experți din toate domeniile protecției naturii are mari șanse să pună fundația unui nou val de străjeri ai acesteia și să deschidă poarta către noi feluri de protejare, la care astăzi poate că nu ne gândim încă.

Începând cu 1 octombrie 2023, Asociația Montană Carpați va prelua în administrare Centrul Național de Pregătire Salvamont Padina, clădire care aparține Salvamont România și funcționează de foarte mulți ani deja ca o „tabără de bază“ pentru antrenamentele anuale ale salvatorilor montani. Până la finele anului 2023, vom evalua și interveni asupra clădirii pentru a o adapta conceptului de centru de educație, astfel încât să fie potrivită desfășurării de activități cu toate categoriile de public. În același timp, alături de parteneri, vom dezvolta și definitiva tipurile de activități și programele de educație, vom schița calendarul și o parte din grupurile de beneficiari.

Începând cu 8 ianuarie, centrul va primi primii beneficiari

De asemenea, în această perioadă vom căuta să asigurăm fondurile necesare pentru desfășurarea programelor și activităților care vor avea loc pe parcursul anului 2024, astfel încât, începând cu 8 ianuarie 2024, centrul să fie pregătit să primească primii beneficiari.

În măsura în care proiectul va avea susținere financiară din partea societății civile și interes pentru activitățile și programele desfășurate din partea publicului, acesta poate continua pe termen nedefinit, având posibilitatea de a se adapta nivelului de educație și responsabilitate al societății în fiecare an sau odată cu fiecare generație.

De asemenea, în acest proiect, echipa va locui permanent în centru pentru a asigura un nivel crescut de calitate al activităților, precum și continuitatea acestora indiferent de sezon.

Înființată în 2008 de către un grup de iubitori de drumeții montane, Asociația Montană Carpați este o organizație neguvernamentală care promovează și activează pentru un turism montan responsabil și în siguranță. Pe cât de necesară și benefică este apropierea noastră de natură, pe atât de importante sunt siguranța drumeților în munți și, în același timp, protejarea naturii. Cu cât mai mulți turiști ajung în zone sălbatice și greu accesibile, cu atât mai mare este riscul de accidentări, evenimente neplăcute și de distrugere sau deteriorare a habitatelor naturale.


Asociația Montană Carpați caută un partener strategic care să împărtășească viziunea asupra unui viitor sustenabil și unor generații de oameni responsabili față de mediu. Nevoia actuală este să aibă sprijinul financiar pentru primul an de funcționare, astfel încât să poată pune în mișcare toate activitățile pe care le are în planuri și să se concentreze pe dezvoltarea unor programe coerente pe termen lung și cu impactul dorit.


Laura ZMARANDA

zona montana, Muntii Bucegi, Asociatia Montana Carpati, Salvamont Romania

Alte articole: