Proiecte de top din domeniul energiei regenerabile

Potrivit raportului Agenției Internaționale pentru Energie, făcut public la începutul acestui an, „lumea trebuie să accelereze adoptarea energiei din surse regenerabile, în special când vorbim despre sectorul energiei electrice, altfel va rămâne în urmă în lupta împotriva schimbărilor climatice.“ Același raport subliniază faptul că până în 2023 sursele regenerabile de energie vor reprezenta 20% din producția totală de energie electrică din lume. O altă mențiune importantă din raport este utilizarea surselor regenerabile de energie pentru transport și căldură în locuințe și în industrie, acolo unde este consumată cea mai mare parte a energiei lumii. În opinia reprezentanților Agenției Internaționale pentru Energie, momentan acesta este un „punct mort“ în strategia privind combaterea schimbărilor climatice. Angajamentul în îndeplinirea obiectivelor din strategia mondială adoptată în acest sector diferă în funcție de posibilitățile și limitările fiecărui stat, însă progrese s-au făcut. Anul 2017 a fost marcat de câteva proiecte importante dezvoltate în domeniul energiei regenerabile.
China are cea mai mare platformă plutitoare de panouri solare
În Huainan, recunoscut drept cel mai bogat oraș al Chinei, deasupra unei mine de cărbune inundate s-a construit cea mai mare platformă plutitoare de panouri solare. Dimensiunea ei fizică este impresionantă pentru că platforma se întinde pe o suprafață egală cu cea a 160 de terenuri de fotbal americane. Se pare că proiectul centralei cu o capacitate de 40 megawați a costat cca 45 de milioane de dolari, iar cele 166.000 de panouri solare au capacitatea de a furniza energie pentru 15.000 de locuințe.
Cea mai mare baterie Tesla se află în Australia de Sud
În septembrie 2016, din cauza unor furtuni violente, Australia de Sud a fost cufundată în beznă. Situația aceasta a generat o serie de discuții și... un pariu între Elon Musk, directorul general Tesla, și miliardarul australian Mike Cannon-Brookes. Miza pariului a fost instalarea unei baterii Tesla în Australia în mai puțin de 100 de zile. Directorul companiei Tesla a spus că, dacă nu va reuși să respecte termenul, va oferi gratuit bateria. Nu a fost cazul pentru că cea mai mare baterie de litiu-ion din lume, cu o capacitate de 100 MW/129 MWh, a fost instalată în localitatea rurală Jamestown, la nord de orașul Adelaide, în mai puțin de 60 de zile.
În conexiune cu Hornsdale Wind Farm, bateria are capacitatea de a furniza energie pentru 30.000 de locuințe mai bine de o oră în cazul unei întreruperi. Însă cel mai probabil va fi folosită pentru a compensa consumul de energie electrică în momente critice.
Energie solară pentru Puerto Rico
Insula Caraibilor a fost în 2017 sub incidența unei serii de uragane care au devastat aproape complet regiunea. În urma acestor fenomene naturale, statul Puerto Rico a fost lăsat fără energie electrică. Situație devastatoare, mai ales pentru spitale. S-au căutat soluții și s-a ajuns la concluzia că cea mai eficientă modalitate de a garanta energia țării este energia solară. Primul pas a fost făcut de către compania Palo Alto care a finanțat instalarea unei platforme de panouri solare în curtea unui spital din San Juan, capitala țării. Sistemul ar putea genera 200 de kilowați ore (kWh) de energie solară în timpul zilei și va stoca până la 500 kWh ca rezervă.
Cernobîl, nucleu de producere a energiei solare
După mai bine de trei decenii de la explozia centralelor nucleare, la Cernobîl se desfășoară astăzi un proiect-pilot prin care se dorește transformarea acestei regiuni într-un nucleu de producere a energiei solare.
Inginerii firmei de inginerie ucraineană Rodina Energy Group Ltd. și ai companiei germane de energie electrică Enerparc AG au conceput un sistem de panouri solare care va avea o capacitate de 1 MW, echivalentul energiei produse de 10 motoare auto. Deocamdată platforma este încă în construcție, însă Stefan Müller, cofondatorul Enerparc, susține că acest proiect reprezintă doar o fază incipientă dintr-un program mult mai amplu prin care se dorește crearea unei rețele de panouri solare cu o capacitate de 100 MW.
Google și energia regenerabilă
Recent, reprezentanții companiei au anunțat că în câțiva ani energia folosită pentru funcționarea birourilor și a centrelor de date va fi 100% regenerabilă. Până în prezent, investițiile Google în acest domeniu au fost de peste 3,5 miliarde de dolari, aproximativ o treime ajungând la producători americani de energie regenerabilă. Deocamdată, nu toți producătorii de energie eoliană cu care Google a semnat contracte pot furniza practic aceste servicii, așadar abia peste câțiva ani compania va funcționa exclusiv pe baza energiei regenerabile. Cert este că investițiile majore ale companiei în această direcție ar putea stabili un trend nou și pentru alți jucători importanți din domeniul tehnologiei.
Trenul care folosește și energie solară
India are o populație de 1,3 miliarde de locuitori. Pentru a asigura accesul locuitorilor săi în toate regiunile țării, Căile Ferate Indiene au în proprietate aproximativ 11.000 de trenuri. Anul trecut în India a avut loc o premieră prin faptul că unul dintre aceste trenuri folosește și energie solară pentru a se pune în mișcare. Cum a fost posibil? Prin instalarea pe acoperiș a unor sisteme solare care pun în funcțiune farurile și ventilatoarele. Potrivit estimărilor făcute de Căile Ferate Indiene, dacă ar fi instalate panouri solare pe acoperișul fiecărui tren consumul de carburant s-ar reduce cu mai bine de 5,500 galioane pe an.
Deși va mai dura o perioadă până când motorul diesel va fi înlocuit, această inițiativă demonstrează dedicarea Indiei în implementarea unei strategii privind schimbările climatice. Prin Acordul de la Paris, India și-a asumat misiunea ca până în 2030 cca 40% din energia țării să fie asigurată din resurse regenerabile.
Laura ZMARANDA
energie, energie regenerabila, panouri solare
- Articol precedent: „Apele Române“ lucrează din plin la refacerea lucrărilor de protecție
- Articolul următor: Povestiri vânătorești și nu prea despre ursul carpatin