Mediu 01 Noiembrie 2016, 09:43

Betonul din cânepă este noua vedetă a materialelor de construcții

Scris de

În ultimii ani sunt tot mai la modă materialele de construcții ecologice. Fie că vorbim de case construite din baloți de paie, din lemn sau din chirpici, se pare că tot mai mulți români preferă acest gen de materiale în defavoarea cărămizii sau a BCA-ului. Iar dacă în Occident aceste tipuri de materiale eco sunt folosite de decenii, la noi și-au făcut simțită prezența doar în ultimii ani. De curând, pe agenda constructorilor a apărut un nou material 100% ecologic – cânepa.

Hempcrete, Canobiote, Canosmose... Poftim?

Hempcrete, Canobiote, Canosmose sunt doar trei nume ale cânepei-beton... Betonul din cânepă este un amestec format din tulpină de cânepă și var. După cum se știe, cânepa este alcătuită din patru părți: semințe, frunze, fibre și partea lemnoasă a tulpinii. Pentru construcții este necesară doar partea lemnoasă mărunțită care arată ca un rumeguș și este numită puzderie. Am stat de vorbă cu arhitectul Vlad Sadici (foto), care este unul dintre cei care promovează acest material de construcții. „Noi asta facem... Promovăm betonul din cânepă ca material de construcție pentru case. Acesta este produs din partea lemnoasă a plantei numită puzderie de cânepă, amestecată cu var și cu apă. La prima vedere, această puzderie este un deșeu rămas după recoltarea cânepei dar, după cum se știe, la cânepă nu putem vorbi de deșeuri propriu-zise, pentru că de la cânepă se valorifică totul. Vreau să remarc că la noi acest material este aproape necunoscut, în timp ce în vestul Europei de mai bine de 30 de ani se construiește cu cânepă. Occidentalii au înțeles că aceste cărămizi sunt de succes pentru că este un material ecologic, un foarte bun termoizolant, iar confortul climateric este ridicat deoarece pereții respiră mai bine decât cei realizați din cărămizi, de exemplu. Iar beneficiarii de astfel de case tocmai acest climat interior l-au remarcat, nu numai ca un bun izolator, ci și ca un mecanism de reglare foarte eficient a umidității.“

Vlad Sadici arhitect

Dificil de produs, dar merită

Decorticarea părții lemnoase de fibre este cea mai dificilă, cu toate că și recoltarea necesită secerători speciale și puternice. Trebuie să cultivi cânepa, să o lași să crească, să îndepărtezi frunzele (înainte de a fi recoltată), să o recoltezi, să o lași să putrezească ușor, iar după ce tulpinile încep să se descompună fibrele pot fi separate de partea lemnoasă. Abia apoi se poate face decorticarea propriu-zisă. În privința procesului de fabricație a cărămizilor din cânepă arhitectul ne-a declarat că „partea lemnoasă a cânepei este prelucrată cu o mașină special concepută în acest scop, care separă fibra lemnoasă a cânepei de cea textilă. După aceea, fibra lemnoasă se amestecă doar cu var natural și cu apă într-o betonieră obișnuită“. Vlad Sadici ne-a mai declarat că lucrează ca arhitect la o firmă din Sebeș (judeţul Sibiu) care promovează cărămizile din cânepă tocmai prin construcțiile pe care le realizează din acest material. Iar aceste cărămizi au materia primă provenită din nu mai puțin de 500 ha de cânepă cultivate în împrejurimile Sebeșului. Câte case se pot construi din cânepa cultivată pe 500 ha? „Se estimează că din doar două hectare se poate construi o casă normală, pentru o familie. În privința costurilor, o casă făcută din cărămizi de cânepă costă exact cât o casă construită din cărămidă sau BCA. Dar, per total este mai ieftin deoarece la casele de cărămidă mai este nevoie de termoizolație, pe când la casele din cânepă aplicarea acestui material termoizolant nu mai este necesară. Și asta pentru că aceste cărămizi sunt foarte bune termoizolatoare. În plus, acumulează și masă termică, ceea ce înseamnă că iarna păstrează căldura, iar vara răcoarea“, conchide arhitectul Vlad Sadici.

Economia la energie, principalul atu

casa canepa macheta

Marele avantaj al caselor construite din cărămizi de cânepă este economia deloc de neglijat la facturile de gaze sau curent. După cum se știe, 80% din costurile de întreținere a unei case se duc pe încălzire – iarna, respectiv răcire – vara. Potrivit specialiștilor în construcții, economia la care se ajunge într-o asemenea casă depășeşte 50 de procente. În plus, această tehnologie are multe avantaje precum termo și fonoizolație excelentă, confortul climateric din interior de foarte bună calitate, materialul permite pereților să „respire“, deci este exclus să se formeze mucegai, de asemenea este exclus să apară poduri termice, se construiește repede, se protejează mediul înconjurător, iar materialele de construcții folosite nu dăunează sănătății. Iar orice casă construită din cărămizi de cânepă este la îndemâna oricui. Este nevoie de o structură din lemn, după care în cofraje se toarnă amestecul, cânepa beton. După 12 ore deja se poate înlătura cofrajul. Amestecul nu conține niciun fel de material toxic care în timpul prelucrării sau ulterior ar putea dăuna sănătății sau mediului înconjurător.

Bogdan Panțuru

Revista Lumea Satului nr. 21, 1-15 noiembrie 2016 – pag. 44-45


Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti