Romania

La 9 ani primul concurs... Acum, campion la echitație

La 9 ani primul concurs... Acum, campion la echitație
Distribuie:  

Ștefan Mihai Leonte, un tânăr de 28 de ani din Târgu Neamț, este campion la sportul de echitație, disciplina sărituri peste obstacole. Are în palmares titluri de campion și vicecampion la mai multe competiții naționale și internaționale de echitație. Mentor și antrenor îi este chiar tatăl său, acest sport fiind o moștenire de familie, după cum ne transmite tânărul.

Pasiunea pentru echitație o are de la tatăl său. Își aduce aminte cu nostalgie când a urcat pentru prima dată pe un cal. Era cu tatăl său. 

„Pot spune că pasiunea a fost transmisă de la părinți. Prima mea experiență călare a fost la vârsta de 2 ani. Îmi amintesc perfect când tatăl meu m-a luat pe cal, în fața lui,

ținându-mă în brațe și, după o scurtă acomodare, a sărit cu mine peste un obstacol. Atracția spre acest sport a fost, pot spune, implementată de tatăl meu, care, la rândul lui, a activat în diferite competiții o bună parte din anii dedicați acestei profesii. Nu îmi găsesc locul departe de cal.“

Tatăl său l-a format, ca om și sportiv

Avea 9 ani când a participat la primul concurs, dar a pierdut șirul competițiilor la care a fost și al premiilor cu care s-a întors de la ele.

„Nu pot ține o evidență legată de numărul concursurilor în care am activat sau numărul premiilor. Pot spune că cele mai importante titluri obținute sunt pe categoriile de copii, juniori și tineret – campion, respectiv vicecampion național și internațional. Tatăl meu are cel mai important rol în ceea ce înseamnă formarea mea, ca sportiv, dar și ca educație, bineînțeles. E foarte practic să îmbini utilul cu plăcutul, ceea ce fac eu, de altfel, iar cariera pot spune că e formată deja. Pentru moment, e nevoie doar să fiu la momentul potrivit în locul potrivit ca să am succes“, declară Ștefan Mihai Leonte.

Relația cu un cal implică un parteneriat

Ștefan este student la specializarea Zootehnie din cadrul Facultății de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare, în anul II, iar domeniul l-a ales tocmai ca să se muleze perfect pe ramura profesiei sale de suflet, echitația. Tânărul este de părere că a fi sportiv de performanță în echitație implică, în primul rând, echilibru.

„Trebuie un psihic de oțel și un grad ridicat de elasticitate, care să permită un ansamblu de reflexe foarte bine fixate, pentru a fi un jocheu bun. Iar în acest sens, foarte important, crucial chiar, este parteneriatul cu calul“, transmite Ștefan.

Echitația te maturizează

Tânărul jocheu îi încurajează pe copii să practice echitația, chiar dacă în aceste vremuri altele sunt sporturile atractive.

„Este un sport foarte elegant, pe care nu îl practică oricine. Copiilor le place să aibă activități mai ieșite din comun, mai altfel decât cele obișnuite în colectivul în care trăiesc. Odată ajunși la nivel competițional, copiii ajung să lege prietenii cu alți copii de vârsta lor, intră în acțiune comunicarea și, astfel, sunt motivați și mai mult să dea tot ce pot. Este un sport care te învață să respecți animalele, nu doar caii, întărește psihicul și are o influență pozitivă pe drumul spre maturizare, fiindcă implică o responsabilitate aparte“, încheie Ștefan Mihai Leonte, campion la sportul de echitație, disciplina sărituri peste obstacole.

Beatrice Alexandra MODIGA

cabaline, rase de cai, Targu Neamt, echitatie

Alte articole: