Romania

Ce trebuie să știți despre îngrășarea rasei Aberdeen Angus

Ce trebuie să știți despre îngrășarea rasei Aberdeen Angus
Distribuie:  

Sistemele și tehnologiile de îngrășarea a rasei Aberdeen Angus pot fi clasificate după mai multe criterii, și anume: vârsta animalelor la valorificare, sistemul de întreținere și gradul de intensivizare a procesului de îngrășare.

Așadar, trebuie să se țină seama de mai multe particularități.

Vârsta animalelor la valorificare se referă la: îngrășarea vițeilor până la vârsta de 100-150 zile; a tineretului mascul până la vârsta de 12-18 luni; a mânzaților și a tineretului femel reformat de la reproducție până la vârsta de 18-30 luni; recondiționarea sau îngrășarea taurinelor adulte.

Procesul de îngrășare se face în stabulație și pe pășune, dar se practică și îngrășarea mixtă.

De asemenea, în funcție de gradul de intensivizare a procesului de îngrășare, aceasta poate fi: îngrășare intensivă, îngrășare semiintensivă și îngrășare extensivă.

Prin îngrășarea în sistem intensiv se urmărește realizarea unor sporuri zilnice mari, prin valorificarea potențialului biologic de creștere. Tineretul taurin poate realiza, în primul an de viață, 60-65% din greutatea adultului, în condiții optime de hrănire și întreținere. Printr-o hrănire corespunzătoare în raport cu vârsta, fermierul are ca scop dezvoltarea maximă a părților corpului cu importanță deosebită pentru producția de carne: pulpa, crupa, șalele și o dezvoltare mică a tubului digestiv.

În cazul exploatației, vițeii sunt preluați de la ferme de creștere la vârsta de 180 de zile. Furajarea este diferențiată pe faze de creștere. Perioada de îngrășare durează atât timp cât se manifestă capacitatea animalului de a depune carne și grăsime cu un consum economic de hrană pentru 1 kg/spor. Prin scurtarea perioadei de îngrășare se obține o producție mai mică de carne, cu o valoare nutritivă mai redusă, prelungirea duratei de îngrășare ducând la obținerea unei cărni grase, cu un consum prea mare de hrană. Nu toate rasele dau rezultate bune la acest sistem de îngrășare.

Înainte ca animalele să fie transportate, se efectuează tratamentele antistres specifice, iar, dacă durata transportului depășește 6 ore, se recomandă și administrarea unor medicamente cu efect tranchilizant. Transportul trebuie să fie rapid, reducându-se în acest fel stresul de transport. În funcție de vârsta animalelor, se pot folosi și autocamioane cu prelată. Transportul va fi însoțit de certificatul sanitar-veterinar și fișa zootehnică a lotului de viței preluați, care cuprinde: proveniența, numărul de viței, tratamentul imuno-preventiv executat și tratamentul antistres.

După ce tăurașii ajung în îngrășătorie, se execută deparazitarea și lotizarea animalelor, repartizarea acestora pe adăposturi, compartimente și boxe, hrănirea și un nou tratament antistres. Pe parcursul procesului de îngrășare, la date precis stabilite și în conformitate cu un protocol sanitar-veterinar specific, se execută vaccinarea animalelor (antivirală, antipasteurelică, anticărbunoasă, antileptospirică etc.)

Planul de îngrășare cuprinde:

– vârsta și masa corporală de preluare a materialului biologic;

– vârsta și masa corporală de valorificare;

– delimitarea în timp a perioadelor tehnologice de îngrășare;

– sporul mediu zilnic;

– consumul specific proiectat și greutatea medie individuală în fiecare perioadă tehnologică.

Se stabilește, de asemenea, intervalul de timp la care se face controlul modului în care se desfășoară procesul de îngrășare (se stabilesc: boxele de control; data și condițiile în care se execută cântărirea tăurașilor din boxele de control etc.).

Pe baza planului de îngrășare se proiectează: asigurarea materialului biologic, tehnologia de întreținere, necesarul de forță de muncă, tehnologia de hrănire, asigurarea furajelor și rentabilitatea îngrășării.


Însușiri morfo-productive ale Rasei Aberdeen Angus

  • are o dezvoltare redusă, hipometrică, 118-120 cm și o greutate de peste
  • 500-550 kg;
  • conformație de tip brevimorf;
  • membre scurte;
  • schelet fin;
  • animal de tip akeratos (fără coarne);
  • robă neagră;
  • rasă precoce 26-28 luni, 24 kg la naștere şi foarte rar întâlnite fătări distocice;
  • tăurașii la îngrășat au SMZ de 1.200-1.300 g, iar la 15-18 luni ajung la 600 kg. Nu se recomandă îngrășarea peste 19 luni pentru că se depune grăsime nedorită în maniamente;
  • cel mai mare randament la tăiere 60-65%, extremități foarte reduse;
  • constituție robustă;
  • temperament liniștit;
  • rezistență la frig.

Anca LĂPUȘNEANU

vaci de carne, Rasa Angus, Aberdeen Angus, bovine de carne Angus, bovine de carne

Alte articole: