Romania

Fermă tradițională de porci, cu măsuri de biosecuritate și standarde europene

Fermă tradițională de porci, cu măsuri de biosecuritate și standarde europene
Distribuie:  

În ultima perioadă a crescut interesul consumatorilor pentru carnea de calitate, așa că fermierii care își hrănesc animalele în mod tradițional au mare succes și își pot asigura un venit sigur, chiar și cu efective mici de porci. Creșterea porcilor în regim gospodăresc este afacerea pe care a pornit-o și Cosmin Jugănaru, un tânăr din județul Iași. Acesta a pus bazele unei mici ferme de creștere a suinelor în comuna Țibana, iar secretele pentru a avea grăsuni frumoși și sănătoși le-a învățat în familie. Tânărul ne-a spus la cât va ajunge kilogramul de carne de porc anul acesta, ținând cont de majorarea costurilor de producție.

Atunci când te hotărăști să îți faci o crescătorie de porci de dimensiuni mici este foarte importantă alegerea rasei pentru că ea îți poate asigura profitul sau poate conduce la pierderea investiției.

„În fermă avem un efectiv de 100 de capete, rasele Landrace și Pietrain. Aceste două rase se caracterizează printr-un spor ridicat de creștere și un conținut foarte slab de grăsime în carcasă. Bazele acestei ferme le-a pus tatăl meu, iar eu în acest an am reușit să cresc efectivul de animale și să autorizez ferma. Am reușit asta pentru că îndeplinim toate normele de biosecuritate, la standarde europene. Costurile de furajare pentru efectivul nostru de animale ajung undeva la 20-30 milioane de lei/lună din cauza scumpirii enorme a furajelor, nu mai vorbim de seceta din acest an“, declară tânărul crescător.

Prețul cărnii de porc se va scumpi mai mult ca sigur din cauza scumpirii energiei, a furajelor, a Pestei Porcine Africane (PPA), dar mai ales pentru că se anunță o criză europeană în domeniu, iar România importă între 75% și 85% din producția de carne de porc de pe piața internă, spune interlocutorul nostru.

„Chiar dacă anul trecut prețul a ajuns până la 15 lei/kg de carne de porc, anul acesta, cel mai sigur, o să treacă de 17-18 lei/kg, ținând cont de scumpirea prețului cerealelor. Costurile fermei noastre într-o lună sunt de 5.000 de lei, asta în condițiile în care o parte din hrana administrată animalelor ne-o asigurăm noi, de pe o suprafață de 5 ha“, mai spune ieșeanul.

Pe viitor, tânărul își dorește să acceseze fonduri europene pentru a trece de la nivelul de creștere gospodăresc la nivel industrial. Cu toate că, în ultimii ani, focarele de pestă porcină africană (PPA) s-au înmulțit, acest fapt nu l-a determinat să renunțe, dimpotrivă a continuat să dezvolte afacerea familiei.


„Valoarea inițială a unei astfel de investiții ajunge undeva la 5.000 de euro, achiziție de scroafe pentru înmulțire, la care se adaugă costurile de adăpost.“


Cosmin Jugănaru duce mai departe ferma de suine a familiei, cu un efectiv de cca100 de capete, având două rase de porci, Landrace și Pietrain.


Beatrice Alexandra MODIGA

carne de porc, porcine, ferma de porci, standarde europene, biosecuritate

Alte articole: