Utilizarea unor fitoaditivi (busuioc, cimbru, salvie) în dieta găinilor ouătoare
Dezvoltarea comercială a plantelor ca surse de antioxidanți atât pentru a spori sănătatea animalelor, cât și performanța acestora este de interes actual. Printre sectoarele de creștere a animalelor, sistemele de producție avicolă au cele mai intense evoluții, în special în domeniile nutriției, controlului bolilor, ameliorării, gestionării și organizării cerințelor nutriționale, împreună cu presiunea creșterii cererii de produse de origine avicolă, precum și amenințările privind agenții patogeni. Așadar, acest sector are foarte mare nevoie de cercetare în domeniul nutriției și de producții durabile, bazate în special pe plante, datorită avantajelor precum costuri reduse, biodisponibilitate crescută, fără efect rezidual, fără a cauza rezistență la antibiotice etc.
Busuiocul (Ocimum basilicum) este o sursă de ulei esențial care conține constituenți activi biologic cu proprietăți antioxidante și antimicrobiene dovedite științific (Duke și colab., 2008; Hanif și colab., 2011). Nworgu și colab. (2013) au arătat că puicuțele care au avut inclus în dietă 10 și 15 g frunze de busuioc/pasăre la interval de trei zile au avut valori crescute ale hemoglobinei, volumului celulelor plachetare și neutrofile, proteinelor totale și concentrații reduse de colesterol, uree și creatinină în sânge. Hammershøj și Steenfeldt (2012) au raportat că administrarea timp de 5 săptămâni a silozului de porumb incluzând 30 g/kg busuioc în dieta găinilor a dus la creșterea producției de ouă și a obținerii ouălor de înaltă și diferențiată calitate.
Cimbrul (Thymus vulgaris L.) este o plantă cultivată mai ales în regiunile mediteraneene și este printre plantele care au primit atenție sporită datorită proprietăților sale antioxidante și antibacteriene. Conversia hranei și producția de ouă au fost îmbunătățite în urma suplimentării dietei găinilor ouătoare cu cimbru la un nivel de includere de 0,1 și 0,5%; totodată, s-a redus semnificativ nivelul de E. coli din dejecții (Bölükbaşi și Erhan, 2007). El-Hack și Alagawany (2015) au arătat că suplimentarea dietei găinilor ouătoare cu cimbru (3 sau 6 g/kg dietă) nu a influențat numărul de ouă, cu excepția vârstei curpinse între 36 și 40 de săptămâni. Aceiași autori au raportat că suplimentarea dietei cu cimbru (9 g/kg) poate îmbunătăți performanța productivă, parametrii sanguini și activitatea enzimelor antioxidante.
Salvia (Salvia officinalis) este o sursă naturală de flavonoide și compuși polifenolici (de exemplu, acid carnosic, acid rosmarinic și acid cafeic) care posedă caracteristici antioxidante și antibacteriene puternice (Hamidpour și colab., 2014). Suplimentarea dietei găinilor ouătoare cu 0,1; 0,25; 0,5; și/sau 1,0 g ulei esențial de S. officinalis/ kg a crescut activitatea glutation peroxidazei (GPx) în mucoasa duodenală, ficat și rinichi, activitatea fagocitară în sânge și a scăzut concentrația de malondialdehidă (MDA) în plasmă și ficat (Placha și colab., 2015). Conform unor cercetători (Kaya și Turgut, 2012), extractele de salvie și cimbru utilizate ca alternative la antioxidanții sintetici au avut efecte benefice asupra unor parametri de performanță și de calitate ai ouălor și pot fi utilizate în locul vitaminei E ca metodă de prevenire a oxidării lipidelor. Mai mult decât atât, Kaya și Turgut, (2012) au arătat că un nivel ridicat al acestor extracte (300 ppm) poate fi utilizat ca agent hipocolesterolemic la găinile ouătoare. Conform studiului lui Bölükbaşi și Erhan (2007), conversia furajelor găinilor ouătoare a fost îmbunătățită prin suplimentarea dietei cu salvie. De asemenea, s-a stabilit că concentrația de E. coli din probele de dejecții a fost redusă semnificativ odată cu utilizarea uleiului de cimbru și a uleiului de rozmarin în dietele administrate găinilor ouătoare. Însă uleiul de cimbru și uleiul de rozmarin au prezentat o activitate antimicrobiană mai mare decât uleiul de salvie.
Plantele precum busuiocul, cimbrul și salvia sunt suplimente valoroase pentru nutriția găinilor ouătoare care pot îmbunătăți performanțele productive și reproductive, calitatea ouălor, starea generală de sănătate și cea intestinală.
Mihaela SĂRĂCILĂ
e-mail:
Studiu finanțat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin proiectul ADER 9.1.2./14.10.2019
busuioc, gaini outoare, cimbru, fitoaditivi, salvie
- Articol precedent: Viciul suptului la taurine: cauze, tratament şi prevenţie
- Articolul următor: Cum arată oieritul pentru un cioban de 18 ani