Uriașul de Transilvania de la Roman
Uriașul de Transilvania este prima rasă românească standardizată europeană din istoria cuniculturii românești. Această rasă este considerată polifiletică atât datorită diferitelor rase din care descinde (iepurele românesc comun, uriașul gri, pestrițul uriaș și californianul), cât și datorită faptului că crearea și dispersia ei au pornit simultan din mai multe puncte geografice din țară. Astfel, aceasta a fost obținută prin împerecherea iepurelui rustic românesc, de coteț, rasă neomologată, dar rezistentă la condițiile climatice și hrana din țara noastră, cu uriașul gri, o rasă mare căutată datorită dimensiunii, dar cu o productivitate scăzută. Greutatea minimă a acestui iepure este de 4,5 kg, iar cea maximă de 9 kg.
Lungu Mihai are 40 de ani, este din Roman, județul Neamț, și a ajuns să crească această rasă atât din pasiune, cât și dintr-o necesitate: „Pe acest drum am pornit în anul 2016. Fiind bugetar, am vrut să suplimentez cât de cât veniturile familiei. Iubitor de animale, m-am gândit că iepurașii ar fi o variantă foarte bună. A fost ușor deoarece am început să studiez creșterea iepurilor din iarnă și în primăvară am început să construiesc cuștile împreună cu soția mea; acestea pot fi confecţionate din orice material care nu este uşor de ros, dar care să aibă cel puţin consistenţa lemnului. După ce cuștile au fost finalizate, am plecat la Bistrița-Năsăud să aducem primii iepurași. Am avut curaj să începem cu fonduri proprii, cu toate că este o afacere destul de costisitoare, dar zic că merită tot efortul.“
Uriașul de Transilvania, pe lângă faptul că este frumos și ajunge la o dimensiune mare, prezintă și calitățile unui iepure de sacrificare, plus o rezistență deosebită la boli. Aceste calități l-au cucerit pe Mihai și încet-încet a ajuns la un efectiv de 50 de iepuri uriași, care ajung vii la alți crescători pentru reproducție și nu numai: „Am început cu 3 femele și un mascul, iar în acest moment am ajuns la un efectiv de 50 de iepuri, din care 10 adulți și 40 de pui cu vârste între două și cinci luni. Am doar rasa Uriaș de Transilvania și din luna martie anul acesta m-am înscris în Asociația Crescătorilor de Uriaș de Transilvania din România. Iepurașii îi vând vii spre creștere și reproducție altor crescători. Sacrificarea are loc doar pentru consumul propriu.“ Uriaşul de Transilvania se pretează foarte bine pentru creşterea în sistem familial, iar ca avantaj este faptul că hrănirea se poate realiza cu nutreț slab calitativ, dar și cu diverse resturi domestice, nefiind necesară o hrănire cu alimente costisitoare: „Îi hrănesc cu lucernă uscată, știuleți de porumb, morcovi, ovăz, orz și granule. În viitor vreau să rămân la nivelul acesta deoarece, mărind efectivul de iepuri, cresc cheltuielile, dar și volumul de muncă. Şi sunt omul care preferă calitatea, nu cantitatea! De altfel, cei care doresc să pornească o astfel de afacere trebuie să se informeze foarte bine înainte și să știe că pentru a putea crește iepuri ai nevoie de timp, pasiune și dragoste pentru animale!“ Uriașul de Transilvania este tot mai apreciat deoarece prezintă un corp uşor alungit, care poate ajunge la 60 cm, fiind în același timp musculos şi puternic. Greutatea normală atinge 6 kg, iar blana acestuia este de lungime medie cu puf dens și uniform. Desenul este de culoare închisă şi acoperă nasul până la partea superioară a gurii, urechile, picioarele anterioare, cele posterioare şi coada (de culoare neagră, havana, albastră sau gri).
Beatrice Alexandra MODIGA
Uriasul de Transilvania, Roman
- Articol precedent: Puiul de altădată, sănătos și gustos, din nou în farfuria ieșenilor
- Articolul următor: Cea mai productivă fermă din Ungaria vinde laptele unui procesator din România