Soluții practice pentru culturile de căpșun și zmeur în sistem ecologic
Interesul fermierilor pentru culturile de arbuști fructiferi și căpșun în sistem ecologic a crescut semnificativ în ultimii ani, pe fondul cererii tot mai mari din partea consumatorilor pentru fructe sănătoase și ecologice.
Fructele de pădure sunt considerate super-alimente și sunt apreciate datorită conținutului ridicat de nutrienți, fibre și compuși bioactivi cu numeroase beneficii pentru sănătate.
Trecerea de la agricultura convențională la cea ecologică este motivată și de preocuparea fermierilor pentru a reduce impactul schimbărilor climatice, a restabili biodiversitatea și pentru a îndeplini obiectivele Pactului Verde European prin adoptarea unor practici sustenabile.
Deoarece cultivarea arbuștilor fructiferi și a căpșunului este afectată de o varietate de factori de stres, abiotici și biotici, plantele companion pot fi o soluție viabilă pentru îmbunătățirea calității solului, pentru controlul natural al bolilor și dăunătorilor și pentru sporirea productivității și a calității fructelor.
Ca o soluție pentru aceste preocupări a fost implementarea proiectul ResBerry, care a avut ca obiectiv principal demonstrarea eficienței unor verigi tehnologice inovative menite să sporească biodiversitatea supra- și subterană în culturile de arbuști fructiferi în sistem ecologic din Europa, cu scopul dezvoltării de sisteme de cultură cu reziliență crescută în fața bolilor și dăunătorilor.
Proiectul ResBerry se derulează pentru o perioadă de 3 ani (noiembrie 2021 – decembrie 2024), şi este finanțat prin Programul CORE Organic Cofund al Uniunii Europene, în cadrul schemei ERA-NET, fiind coordonat de Universitatea Hochschule Geisenheim (UHG) din Germania în parteneriat cu Universitatea de Științe Agronomice şi Medicină Veterinară din București (USAMV), University of Copenhagen (UCPH) din Danemarca, National School of Agriculture in Meknès (ENAM) și Faculty of Sciences Moulay Ismail University (UMI) din Maroc, Research Institute of Horticulture – National Research Institute (INHORT) din Polonia și Cooperativa Agricola Rodagria Produce din România.
În România, proiectul ResBerry este implementat de o echipă de cercetători din cadrul Centrului de Cercetare pentru Studiul Calității Produselor Agroalimentare al USAMV București și de membrii Cooperativei Agricole Rodagria Produce.
Centrul de Cercetare pentru Studiul Calității Produselor Agroalimentare reprezintă cea mai nouă infrastructură de cercetare a USAMV București, având 13 laboratoare dotate cu echipamente de ultimă generație, aici desfășurându-se activitatea de cercetare pentru mai multe proiecte internaționale și naționale care abordează numeroase teme de actualitate în domeniul produselor agroalimentare.
Cooperativa Agricola Rodagria Produce, reprezentată de domnul Bogdan Mihalcea, a contribuit la implementarea testelor experimentale din cadrul plantațiilor de zmeur și căpșun.
Prin activitățile sale, proiectul ResBerry a implementat soluții practice cu rol preventiv pentru întreținerea plantațiilor de zmeur și căpșun pentru protejarea faunei utile din culturile ecologice cu ajutorul plantelor companion utilizate sub formă de benzi înierbate (Borago officinalis L., plante anuale și perene), plante sanitar (Helianthus annuus L., Fagopyrum esculentum Moench, Vicia faba L.) și acoperitori de sol (amestec de graminee sau trifoi alb pitic – Trifolium repens L. var. Pirouette).
Principalii dăunători la zmeur sunt ploșnița marmorată brună (Halyomorpha halys Stål) și ploșnița verde a tomatelor (Nezara viridula L.) iar la căpșun afidele și acarienii. În ceea ce privește controlul buruienilor, benzile înierbate au inhibat creșterea buruienilor, observându-se că Borago officinalis L. este specia care suprimă cel mai mult dezvoltarea acestora, pe toată perioada de vegetație. O problemă pentru cultivatori poate fi ținerea sub control a lățimii benzilor de Borago officinalis L. și trifoi roșu, care, în condiții de umiditate crescută în sol, pot crește luxuriant și apoi cad în laterale, îngreunând mult activitatea de recoltare a fructelor.
Este de remarcat că toate speciile de trifoi, dar mai ales T. pratense L., au servit ca plante capcană pentru acarianul roșu comun, acesta neatacând plantele de cultură.
În cadrul proiectului a fost studiată și comunitatea microbiană a solului din plantațiile de zmeur și căpșun cultivate în sistem ecologic, a modului în care aceste comunități sunt influențate de plantele companion și ce soluții pot fi aplicate pentru a favoriza dezvoltarea microorganismelor utile, ca o măsură preventivă împotriva patogenilor de sol și pentru a asigura o reziliență crescută a culturilor.
Astfel, s-a constatat că numărul de bacterii în solul acoperit cu benzi înierbate a crescut pe parcursul perioadei de vegetație, mai ales în cazul benzilor cultivate cu graminee.
Atât amestecul de graminee, cât și trifoiul alb pitic, au dus la o creștere a populațiilor de Streptomyces spp. și de fungi benefici. Benzile înierbate au îmbunătățit populațiile de bacterii și fungi, Borago officinalis L. și plantele anuale având cel mai pronunțat efect.
Pentru a evalua efectul soluțiilor ecologice propuse, a fost realizată analiza producției din punct de vedere cantitativ, calitativ și a acceptanței consumatorilor, determinându-se indicatorii de calitate ai fructelor de zmeură și căpșuni ecologice.
În urma testelor experimentale realizate, s-a observat că benzile semănate cu Borago officinalis L. au avut un impact pozitiv asupra dezvoltării căpșunelor obținându-se o creștere semnificativă a masei fructelor, un conținut mai mare de substanță uscată solubilă și de compuși cu efect antioxidant (polifenoli). Interacțiunile între plantele companion și culturile principale pot îmbunătăți asimilarea nutrienților și rezistența la stresul hidric.
Aceasta se datorează posibilei modificări a microclimatului și a structurii solului, precum și a eliberării compușilor bioactivi care pot stimula creșterea și acumularea de compuși organici precum zaharuri și acizi organici în fructe.
Rezultatele obținute indică faptul că culturile de zmeur și căpșun în sistem ecologic reprezintă o soluție promițătoare pentru fermieri, atât din punct de vedere economic, cât și ecologic. Utilizarea tehnicilor ecologice, cum ar fi plantarea de plante companion, ajută la îmbunătățirea calității solului, la controlul natural al dăunătorilor și la îmbunătățirea calității fructelor.
Cercetările viitoare ar trebui să se concentreze atât pe influența tehnicilor ecologice noi asupra calității fructelor și a conținutului de nutrienți esențiali pentru o hrană echilibrată și benefică pentru sănătate cât și pe interacțiunile dintre plante, pentru a înțelege mecanismele prin care plantele companion influențează creșterea, dezvoltarea și calitatea acestora și a modului cum acestea pot contribui horticulturii țintite pe sănătatea umană.
Mai multe informații despre activitatea desfășurată în cadrul proiectului ResBerry puteți găsi pe paginile web: https://projects.au.dk/coreorganiccofund/2021-call-projects/resberry; https://usamv.ro/resberry/, dar și mai multe informații valoroase despre proiecte care abordează teme de mare actualitate găsiți pe pagina web a Universității de Științe Agronomice şi Medicină Veterinară din București: http://www.usamv.ro/.
„This work was supported by a grant of the Ministry of Research, Innovation and Digitization, CNCS/CCCDI - UEFISCDI, project number ERANET-COREORGANIC-ResBerry-1, within PNCDI III“.
USAMV București – Centrul de cercetare pentru studiul calității produselor agroalimentare
CS III dr. ing. Andreea BARBU (membru în echipa de cercetare)
CS II dr. ing. Roxana CICEOI (membru în echipa de cercetare)
CS III dr. ing. chim. Oana-Crina BUJOR-NENIȚA (Director de proiect)
capsuni, zmeura, sistem ecologic, Proiectul ResBerry, capsuni bio, zmeura bio
- Articol precedent: Tânăr fermier din județul Iași: Arendarea terenurilor, o afacere în agricultură
- Articolul următor: Cannabis sativa: în căutarea graniței dintre sigur și riscant...