Romania

Pentru familia Ursu din Bogdănița luna martie este dedicată producerii răsadurilor

Pentru familia Ursu din Bogdănița luna martie este dedicată producerii răsadurilor

Anca și Silviu, doi absolvenți ai Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Iași, au pus în anul 2018 bazele fermei mult dorite. Așa a luat naștere Ferma Ursu din satul Bogdănița, județul Vaslui. Silviu se ocupă de partea tehnologică, de producție, de curățarea pomilor, iar Anca se ocupă de colecționarea semințelor tradiționale și exotice. Iar pentru că luna martie este dedicată campaniei de semănat, pe cei doi tineri i-am găsit în solar cu treabă, unde ne-au și împărtășit din experiența proprie.

Grădina Copiilor din solar

„Răsadurile le producem singuri pentru că avem soiuri ce nu se găsesc pe piață. La cererea clienților, din 2019 producem și pentru vânzare. Anul acesta producem pe comandă peste 30.000 de fire de răsaduri diverse. În prima decadă a lunii am terminat de semănat tot ce era pentru solarii și după data de 10 martie ne concentram pe semănatul soiurilor specifice culturilor de câmp. În paralel semănăm aromaticele și plantele medicinale pe care le vom pune în ghivece. În fiecare weekend organizăm diferite ateliere în solar cu cei doritori, în special activități unde implicăm copiii din comunitate pentru a pune bazele Grădinii Copiilor“, ne mărturisește tânăra legumicultoare.

Hibrizi în testare

image00004

Începând cu luna decembrie, familia Ursu a centralizat stocul de semințe, urmărind diverse emisiuni, grupuri, dar și discutând cu diverși producători care vor să împărtășească din experiența lor. „După ce am strâns o listă cu ce ne dorim, căutăm și achiziționăm ce găsim. Pentru răsaduri folosim semințe achiziționate de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, de la Fitofarmacia Mon Ami Bârlad și de la diverși producători din țară. Avem Grădina cu Povești, unde păstrăm soiurile primite. Tot aici punem ce primim de la EcoRuralis și Banca de Resurse Vegetale «Mihai Cristea» Suceava. Folosim și hibrizi profesionali pentru a-i testa și a-i diferenția du soiurile pe care le avem. Pentru a putea face comparații trebuie să cercetăm și mai avem mulți ani de teste, de aceea cultivăm o gamă diversă de răsaduri, chiar dacă cheltuim mai mult. În acest an am cheltuit peste 3.200 lei pe semințe și 1.500 de lei pe tratamente ecologice de la Norofert, Klastrof și BioHumusol“, mai adaugă Anca.

Luna ianuarie a fost destinată pentru a realiza un anumit plan a culturilor, dar și pentru pregătirea etichetelor, iar începând cu luna februarie s-au ocupat de pregătirea răsadniței. „Anul acesta am pus folie de dublură și godinele pentru că am ales să facem încălzirea folosind sobele cu rumeguș. Campania de semănat am început-o pe 15 februarie cu tomatele de solar (Gravitet, Pekonet, Malduo, Marifet), am continuat cu ardeii Kapia (Napocca F1, Kaptur F1 și Kaprima F1, Max, Ureche elefant, Alexandru), gogoșar (Traian F1, Bihar F1, Cornel, Splendid), vinete negre (Minerva F1. Alexandra), vinete albe (Romanița, alt soi dela Vali Cucu), ardei iuți (Royal, Vladimir, Jovial, Dracula, Pintea, de Cayenne), am continuat cu tomate cherry (negre, galbene Barry’s Crazy, Galbene de Bogdănița, roșii prunișoara Caitlin, lunguiețe Flaviola și rotunde de la domnul Vali Cucu)“, menționează tânăra vasluiancă.

La obținerea răsadurilor trebuie să ținem cont de temperatură și lumină

image00002 a

Colecția de tomate a tinerilor din Bogdănița cuprinde peste 200 de soiuri, de la cele rotunde roșii, până în 300 grame, la colorate, lunguiețe, mari peste 500 g, tip inimă de bou și tigrate, așa că s-au înarmat cu multă răbdare pentru a pregăti răsadurile. „Despre substratul folosit pot să vă spun că am amestecat pământ de la mușuroaiele de cârtiță cu turbă și Perlit sau nisip. La alveolele de 200 am pus turbă Kekkila amestecată cu vermicompost de la Norofert. La apariția a două frunze adevărate, în caz că suferă de la frig sau din cauza altui factor de stres, aplicăm tratament cu aminoacizi. Noi folosim Trainer de la Klastrof. Supraveghem să nu fie fum, iar dacă totuși mai scapă udăm răsadul și a doua zi facem un tratament cu BioHumusol. La obținerea răsadurilor trebuie să ținem cont de temperatură și lumină. Avem o masă cu rezistențe electrice pentru a ridica temperatura la ardei până la 25 grade Celsius și la tomate menținem o temperatură de 20-22 grade Celsius. După ce răsar le mutăm pe altă masă, unde avem seara 15-17 grade. După repicare le lăsăm la 10-12 grade pentru a dezvolta rădăcina și să nu se alungească. Repicăm când au 4 frunze adevărate. Am repicat și la două, la cele cu rădăcina bine dezvoltată ce ieșeau bine din alveole. La 7 zile de la repicat aplicăm Aminofert, un biostimulator organic, iar la 14 zile folosim pachetul de la BioHumusol, după ce am mutat răsadul în camera de aclimatizare. Cu o săptămână înainte de plantat lăsăm răsadul să se călească“, declară vasluianca.

Primele răsaduri, plantate în luna aprilie

În solarul familiei Ursu, în funcție de data de semănare se calculează și perioada estimată pentru plantare. „De exemplu, tomatele, vinetele, ardeiul gras au nevoie de 55-60 de zile în condiții optime pentru a avea un răsad bun de plantat, în timp ce ardeii Kapia, gogoșari – 65 zile și până în 60 zile ardeii iuți. Noi urmărim să vedem buchetul floral, dar să nu fie deschis și răsadul să fie de 10-15 cm. Nu avem încălzire în solar, prin urmare primele rânduri de tomate le vom planta după 20 aprilie, continuând până pe 15 mai.

În câmp vom planta când în sol avem o temperatură constantă de 12 grade. Anul trecut am semănat după 20 mai până în iunie. Nu ne-am grăbit. Am plantat eșalonat, să avem producție până toamna târziu. Pământul trebuie să fie curățat de resturi vegetale, permeabil, afânat și dezinfectat. Nu suntem certificați pe bio, dar căutăm să folosim produse prietenoase cu natura. De exemplu, pentru dezinfectarea solului folosim pachetul de la Norofert ce conține Terra Clean insecte-fungicid, N-Bacter biostimulator cu conținut de bacterii fixatoare de azot, Country 600 Biostimulator ecologic pe bază de microorganisme. Am făcut cartarea solului și, având un sol alcalin, am mai pus găinaț de pasăre strâns din vară. În rest, mai punem zaț de cafea pe care îl obținem de la o cafenea din Bârlad. Fertilizarea de bază o facem cu italpolina și Orgevit, granule de îngrășământ organic. Semințele netratate înainte de semănat le ținem 2-3 ore în Cropmax, un îngrășămint natural, pentru a pleca mai rapid în germinație cu elementele nutritive necesare“, ne dă câteva indicații Anca cu privire la pregătirea răsadurilor din ferma sa.

Dacă în solar se face cultură de primăvară, Anca recomandă folia transparentă pentru a ține solul cald și vara folia neagră pentru a nu crește buruienile, pentru menținerea umidității optime și pentru a ține solul mai rece. „În solar, pe laterale și uși punem o pânză antiinsecte de la Marcoser. Un mic sfat primit de la bunicul: după ce terminăm cu ultima recoltă tăiem tulpinile cât să mai lăsăm 20 de cm. După câteva zile venim cu arzătorul pe ele. Curățăm terenul, apoi îl udăm și punem o folie pentru solarizare. De când cultivă nu a avut probleme cu dăunătorii. Dacă prevenim apariția lor vom avea și producție. În câmp, de exemplu, după ploi e bine să udăm toată plantă, apoi să aplicăm un tratament pe bază de cupru. Eu recomand Scudo. Dacă cumva perioada estimată de plantare întârzie din cauza vremii, nu este problemă. Le putem planta pe orizontală, lăsând două frunze și vârful. Pe tulpină se vor forma rădăcini adventive mult mai viguroase și, având spațiul de hrănire mai mare, va fi și producție. Pentru acest tip de plantare se recomandă mulcirea. Pentru cei cu solar recomandăm să dați cu un băț pe sârmă, noi numim polenizarea prin vibrație. Mai recomandăm udarea radiculară seara cu apă călduță pentru spațiile bine aerisite. În câmp apa nu trebuie să băltească, se face o udare radiculară. Udarea foliară se realizează când temperaturile depășesc mai multe zile la rând 30 de grade Celsius. Lipsa apei duce la avortarea florilor și prin urmare la scăderea producției. Sfaturi pot fi multe de la caz la caz, de aceea noi vă invităm la fermă să discutăm. Împărtășim cu drag din experiențele noastre“, încheia Anca Ursu.

Beatrice Alexandra MODIGA

Vaslui, rasaduri, Bogdanita

Alte articole: