Biotehnologiile trebuie private ca un răgaz pentru salvarea umanității!

Despre biotehnologii se poate discuta și altfel decât ca despre Bau-Bau! De aceea am ales să dedicăm o rubrică în revistă pentru a schimba ceva în modul de a privi noile tehnici de ameliorare pe care se bazează agricultura din cele două Americi. Un loc unde cercetătorii își vor da mâna cu cei care au nevoie de mintea și știința lor. Vom invita aici oamenii care știu cu ce se mănâncă biotehnologia ca apoi fiecare dintre noi să priceapă ceva.
Ceea ce se întâmplă însă pe bătrânul continent (chestia cu bătrânul continent nu poate fi o scuză pentru conservatorism!) din punctul de vedere al folosirii biotehnologiilor în agricultură seamănă cumva cu puritanismul american de fațadă. Pe de o parte suntem împotriva cultivării de plante modificate genetic, dar nu avem nimic împotrivă de a le folosi pentru nevoile curente deoarece Uniunea Europeană importă peste 70% din necesarul de proteină din statele care folosesc în cultură soia OMG.
Cam la fel procedau și puritanii cu femeile de moravuri ușoare, le condamnau ziua și le frecventau noaptea! De altfel, aproape peste tot în lume se practică acest dublu standard, să-i spunem politic. La noi chiar la cel mai înalt nivel. Nu pot uita cum un premier român era de acord cu investițiile de la Roșia Montana, dar ca deputat a votat împotriva proiectului. Am tot auzit poziții dintr-acestea absolut aberante, practic de dedublare personală în funcție de locul, costumul sau mai știu eu ce alt acaret le-ar oferi un motiv de rotire ideatică inversă. Nici măcar actorii nu pot juca așa de abrupt deoarece au anumite înclinații native spre comedie sau tragedie.
Natura are regulile ei
Dar să trecem înapoi la biotehnologie, care este, pot spune, unul din răspunsurile oferite de natură, prin intermediul omului, pentru amânarea destabilizării grave a echilibrului ecosistemului planetar. O soluție pentru limitarea folosirii pesticidelor din ce în ce mai drastic, cu urmări de neînchipuit în adaptarea speciilor de dăunători prin fenomenul natural de rezistență la aceste substanțe.
Natura are normele ei, una dintre aceste reguli fiind evoluția continuă a ecosistemelor şi, evident, a populațiilor acestora. Altfel lumea actuală ar fi trebuit să dispară demult, precum dinozaurii. Adaptarea la schimbările de mediu este poate cel mai mare atu al omului. Avantaj cu care a putut să ajungă în vârful piramidei evolutive. Dar asta nu ne garantează că vom şi rămâne acolo deoarece o altă importantă regulă a naturii este cea a reducerii drastice a numărului de indivizi dintr-o specie, atunci când echilibrul major al unui ecosistem este profund dereglat. Nevoia de hrană pentru specia umană, care numeric se află într-o creștere geometrică, s-ar putea să depășească mult mai rapid decât ne-am aștepta limita confortului. Iar foametea este principalul resort pentru declanșarea de conflagrații. Atât pentru luarea în stăpânire a resurselor de către cei mai puternici, dar și pentru reducerea populațiilor care concurează pentru aceste resurse. Deci, singura garanție pentru o pace durabilă este asigurarea acestor resurse care să satisfacă nevoile primare ale ființei umane. O ființă care a alunecat, cu prea mare viteză, într-o spirală a consumului deșănțat, consum care alimentează idiot tocmai uraganul distrugerii.
Nu vreau să neliniștesc pe nimeni, dar, dacă nu vom înțelege rostul evoluției continue, vom fi dați la o parte de roata istoriei planetare.
Așa că România poate deveni, și deja devine, o sursă de resurse alimentare pentru oamenii din alte zone geografice, acolo unde necesarul nu poate fi asigurat natural. Dacă aceste zone erau, până acum o jumătate de veac, lipsite total de efervescența consumului haotic, economia consumistă a pătruns aproape peste tot, într-o foame de căutare de alte resorturi care să mențină actualul sistem de producție. Un sistem care se îndreaptă RAPID spre COLAPS!
Se pare că la acest moment doar biotehnologiile sunt în măsură să ofere omenirii un răgaz pentru o schimbare de paradigmă economică și, cei care nu înțeleg acest rost, vor avea cel mai mult de suferit. Iar considerarea biotehnologiilor ca un lucru dăunător este cea mai naivă abordare din perspectiva progresului universal actual, asigurat de tot felul de alte tehnologii care erau privite, la vremea lor, ca declanșatoare ale iadului pe pământ!
Tudor CALOTESCU
agricultura, ameliorare genetica, biotehnologii
- Articol precedent: Cultivarea rodiului în România
- Articolul următor: Programul „De la fermă la furculiță“ în opinia unui specialist. „Pentru fermieri vin vremuri grele“…