Mic tratat pentru citricele din ghivece
Tot anul ai avut grijă de ele: le-ai udat, le-ai tuns când a fost cazul, le-ai tratat de boli și dăunători și te-ai bucurat de mireasma florilor lor. Acum este vremea să culegi roadele. Dar nu ai ce culege? Probabil nu ai ținut seama de niște reguli simple. La anul, pe vremea asta, vei avea rezultate dacă pui în aplicare următoarele sfaturi.
În sezonul rece
Citricele au nevoie de o perioadă de repaus. Asta înseamnă apă mai puțină, lumină temperată și o temperatură ceva mai scăzută, cca 10°C. Specialiștii ne recomandă să hidratăm citricele, în perioada rece, o dată la 10-15 zile. Cu toate acestea, nu așezați ghiveciul pe balcon. Există riscul ca planta să fie afectată de îngheț.
La sfârșitul iernii puteți transplanta citricele direct în grădină.
De cum dă primăvara...
Le veți fertiliza cu îngrășăminte speciale pentru citrice, până la sfârșitul verii. Trebuie tunse pentru a echilibra forma coroanei și pentru a îndepărta lăstarii care cresc spre interiorul tufei sau care sunt anemici.
Vara
Citricele sunt fericite dacă sunt scoase afară, la soare. Le place să primească apă și nu refuză niciun duș din când în când, evident fără apă foarte rece. Aveți grijă ca apa să nu stagneze în ghiveci pentru că există riscul ca rădăcinile să putrezească.
Cum se înmulțesc
Citricele se înmulțesc ușor și rapid prin semințe. Dar, dacă doriți să culegeți fructele cât mai repede, trebuie să altoiți planta după primul an de viață, când tulpina a ajuns de grosimea unui creon. Luna perfectă pentru această operație este mai. Va fructifica mai repede, în primii ani de viață. În schimb, dacă planta nu este altoită, procesul fructificării este mult... mult mai îndelungat.
ȘTIAȚI CĂ?
Ruxandra HĂBEANU
citrice, citrice in ghivece, ghivece
- Articol precedent: De ce ar trebui să utilizăm totuși cătina românească?
- Articolul următor: Sezonul rece. Rezerva de apă acumulată în sol și aplicarea tehnologiilor de cultură