Romania

Vechi plante decorative de apartament

Vechi plante decorative de apartament
Distribuie:  

Astăzi vă propunem să ne aducem aminte de două vechi plante decorative de apartament, folosite pe scară largă aum 40-50 de ani: asparagus (Asparagus sp.) și telegraful (Tradescantia). În alcătuirea articolului de față ne-am folosit de sfaturile ing. horticultor Doina Mavrodin.

Asparagus, din care cea mai răspândită specie se numește „springeri“, este o plantă decorativă de interior (cameră, birou) sau exterior (balcon, terasă, peluză, grădină), de culoare verde-smarald, având o masă vegetativă generoasă. Frunzele sunt sub forma unor ace lungi, dispuse altern pe tijele foarte dense ale plantei. Înflorește vara, timp de 25-30 zile, dar florile mici, albe au mai puțin rol decorativ, emanând în schimb un parfum deosebit. Fructele, colorate la maturitate în roșu, sunt otrăvitoare, așa că este de preferat să fie înlăturate, mai ales dacă ghiveciul este la îndemâna copiilor. Planta se înmulțește prin semințe sau divizarea tufelor. Semințele pot fi recoltate din fructul ajuns la maturitate și vor fi semănate apoi primăvara, într-un cub nutritiv de mici dimensiuni. Perioada de răsărire este destul de lungă.

Metoda cea mai practică este însă despărțirea tufelor, care se efectuează primăvară, la plantele al căror sistem radicular a împânzit complet substratul. Dintr-o plantă matură se obțin 3-4 plante noi. Substratul utilizat se compune din turbă, nisip și perlit. Pentru că rădăcinile sunt sensibile la putregai (apare la umiditate în exces), pe fundul ghiveciului poate fi așezat un strat de hidrogranule de argilă. Asparagusul iubește lumina, însă nu trebuie expus direct la soare (se îngălbenesc frunzele și apare degarnisirea). Vara se udă la 2-3 zile, dar se va evita ca apa să stagneze în vasul în care este așezat ghiveciul; excesul de umiditate poate face la fel de mult rău ca lipsa îndelungată a apei (îngălbenirea și degarnisirea). Temperatura optimă în care planta se dezvoltă armonios este de 15-25°C. Sub 7 grade sau la temperaturi de peste 30 de grade Celsius are de asemenea de suferit. În timpul vegetației poate fi administrat îngrășămint, dar la jumătate de doză față de recomandarea producătorului. Atunci când planta se degarnisește parțial, ramurile se suprimă de la nivelul substratului, la fiecare tijă apărând alte 2-3 fire.

plante apartament asparagus

Tradescantia, denumită popular telegraf, prezintă foarte multe varietăți, de la plante cu portul erect, la cele curgătoare. Astăzi vorbim doar de varietatea curgătoare, care prezintă tulpini cărnoase, lungi de până sau chiar peste 100 cm, pe care se inserează frunze monocrome sau colorate (dungate) în tonuri de verde, crem, alb, roșu, gri sau mov.

Planta are un efect decorativ deosebit în coșuri suspendate, masa vegetativă, care are o dezvoltare rapidă, cu tije care își schimbă direcția de creștere din dreptul fiecărui nod, îmbrăcând absolut cu totul special spațiul respectiv. Iubește căldura, suportă direct expunerea la soare, iar în condiții de răcire își încetinește dezvoltarea. Înmulțirea se face prin butași. Tradescantia are puterea de a da rădăcini de la fiecare nod, înrădăcinează destul de repede, astfel că se obțin destul de ușor plante noi. Vara se udă des, la 1-2 zile, iar iarna – o dată la 3-4 zile, cu apă la temperatura camerei. Se pot administra și îngrășăminte aproximativ de două ori pe lună. Substratul trebuie să fie fertil, permeabil (turbă și nisip). Atenție însă: planta nu suportă expunerea la curenții de aer, caz în care frunzele cad, iar tulpinile se degarnisesc.

Maria BOGDAN

plante decoraive, asparagus, telegraful, Asparagus sp, Tradescantia

Alte articole:

Cânepa merită şansa de a fi revigorată

Zilele Horticulturii Bucureștene, un regal al florilor

Ziua Câmpului la paradisul agricol Agrichim

Galeriile rapiței 2016, o expoziție a performanței

Recoltarea plantelor medicinale și aromatice

Prahova nu contează în strategia ANIF pentru irigații

Cum să întreții ecologic cultura de vinete