Romania

Regulatorii de creștere - de la un „moft“ la o verigă indispensabilă în tehnologiile moderne de cultivare a cerealelor păioase

Regulatorii de creștere - de la un „moft“ la o verigă indispensabilă în tehnologiile moderne de cultivare a cerealelor păioase
Distribuie:  

Dacă în urmă cu câțiva ani doar pe fermierii de frunte îi auzeam că folosesc regulatori de creștere, astăzi mare parte din cultivatorii de cereale păioase își încep primul tratament cu un regulator de creștere.

Ce a dus la această practică agricolă? În primul rând intensificarea tehnologiei de cultură și adoptarea de noi soiuri de cereale mult mai productive. Cu toate că soiurile noi de grâu nu au o talie foarte înaltă, există riscul căderii ca urmare a gradului mare de încărcare cu boabe pe spic și a unui MMB ridicat. Se impune astfel aplicarea unui regulator de creștere care, pe lângă faptul că scurtează distanța dintre internodii, are și un rol esențial în îngroșarea pereților paiului, ceea ce îl fac să susțină cu ușurință producția ridicată.

Nivelul de fertilizare este un factor care poate provoca căderea culturilor, deci și necesitatea aplicării regulatorilor de creștere. Recomandăm aplicarea de regulatori de creștere mai ales în cazul în care facem o fertilizare mai bogată în azot sau unilaterală, azotul inducând plantelor o creștere vegetativă puternică și creând de cele mai multe ori probleme de cădere a lanurilor.

Densitatea culturii ne poate indica de asemenea dacă este necesară aplicarea unui regulator de creștere; prin urmare, dacă am semănat devreme, iar dacă cerealele au încă din toamnă o densitate ce depășește 600 de plante pe metru pătrat, se recomandă aplicarea unui regulator de creștere.

Moddus, regulatorul de creștere al companiei Syngenta, se aplică primăvara devreme, când utilajele ne permit intrarea în câmp, cerealele sunt pornite în vegetație de 1-2 săptămâni, iar prognoza meteo arată temperaturi nocturne de peste 5°C în următoarele 5 zile. Doza de aplicare vă recomandăm să o ajustați în funcție de condițiile din câmp. Dacă cultura arată bine, densitatea este mare, iar nivelul de fertilizare este unul ridicat vă recomandăm să folosiți doza maximă omologată a produsului.

Produsul este omologat a fi aplicat de la sfârșit de înfrățit până la al doilea internod. Noi recomandăm aplicarea lui cât mai devreme de stadiul omologat pentru a putea reduce distanța dintre internodii încă de jos și a crea plantei de cultură o bază stabilă. Aplicat în stadii mai avansate ale culturii va lucra în plantă, dar bineînțeles că nu va putea scurta distanța dintre internodiile deja formate și va lucra asupra celorlalte internodii și va îngroșa pereții celulari. Aceste situații se întâlnesc atunci când în primăverile umede nu se poate intra în câmp și bineînțeles că aplicarea în acel moment este mai bună decât renunțarea la a mai aplica un regulator de creștere.

Syngenta recomadă să aplicăm produsul Moddus singur. Nu recomandăm aplicarea lui cu erbicide. Aplicați întâi Moddus și reveniți cu erbicidul atunci când stadiul de dezvoltare a buruienilor o cere și când mare parte din buruieni au răsărit, nu mai devreme de 3-4 zile de la aplicarea Moddus.

Moddus influențează creșterea părților aeriene ale plantei, limitează creșterea luxuriantă, duce la îngroșarea pereților celulari și, ce este important, nu afectează creșterea rădăcinilor, plantele având o înrădăcinare normală, ceea ce la va ajuta în perioadele critice de secetă pedologică.

Toate acestea ne arată importanța aplicării regulatorului de creștere Moddus și eficiența sa economică în condițiile actuale de tehnologie.

Ionuț Glodeanu, Area Campaign Specialist

cereale, tehnologii moderne, regulatori de crestere, cereale paioase, cultivare cereale paioase

Alte articole: