Romania

Sfaturi de sezon. Legumicultură în spații protejate

Sfaturi de sezon. Legumicultură în spații protejate
Distribuie:  

Pentru a obține opinia unui specialist despre care sunt lucrările prioritare în această perioadă și cum e mai bine să fie făcute, ne-am adresat dlui dr. ing. Ioan Enoiu, directorul general al Naturevo. Domnia sa consideră că în această perioadă legumicultorii în spații protejate pot fi în următoarele situații:

  • Producerea răsadurilor în sere, solarii sau răsadnițe, atât pentru culturi protejate, cât și pentru cultura de câmp;
  • Pregătirea terenului pentru plantare și plantarea răsadurilor;
  • Întreținerea culturilor deja înființate în spații protejate: ceapă, salată, spanac, tomate, castraveți ș.a., în spații încălzite.

În funcție de fiecare dintre aceste etape, următoarele chestiuni trebuie avute în vedere cu prioritate, conform opiniei specialistului.

La producerea răsadurilor

Dacă răsadurile sunt deja răsărite, sunt necesare următoarele lucrări:

  • Repicatul (la răsadurile semănate des);
  • Tratamentele foliare și/sau radiculare, atât pentru combaterea agenților dăunători, cât și pentru fertilizare.

Este foarte important de știut că în perioadele cu nebulozitate ridicată plantele absorb în principal azotul, ducând la o alungire a plantelor și la diminuarea rezistenței la atacul bolilor. Se recomandă utilizarea unor fertilizanți cu un conținut ridicat de fosfor, potasiu (MATUREVO, FIGHTER PHOS, FINALEVO), calciu (REZISTEVO), precum și a produselor cu efect de control asupra micozelor, bacteriozelor (MICROFORT, COPFORT, ALGIFORTE, EVOBOR ș.a.), în combinație cu produsele convenționale de protecția plantelor.

Multe dintre produsele menționate anterior au și efect de ponderare a creșterii, precum și de inițiere a diferențierii mugurilor floriferi.

La speciile de la care se consumă frunzele se va acorda o atenție deosebită pentru a preveni creșterea conținutului în nitrați / nitriți, precum și pentru prevenirea formării tijelor florale (nu se aplică bor sau produse cu aminoacizi care grăbesc trecerea către înflorire și fructificare).

Cu una-două săptămâni înainte de transplantarea răsadurilor, pentru a avea un aparat radicular pregătit, se vor aplica stimulatori ai rădăcinilor (ROOTIP BASIC, ROOTIP MIX, KERAMIN K).

Pregătirea terenului pentru plantare

Nutriția echilibrată este foarte importantă. Pentru a utiliza cât mai eficient fertilizanții, recomandăm să se aplice 300-500 kg/ha NOVATEC CLASSIC, care asigură macronutrienții, oligoelementele și foarte multe microelemente.

Pentru soluri mai tasate sau degradate există varianta Best Starter Maximum C+, un îngrășământ microgranulat cu efect rapid, 100-180 kg/ha. Încorporarea îngrășămintelor se va face pe o adâncime până la maximum 25 cm.

În cazul solurilor foarte tasate și destructurate, recomandăm să se aplice și mraniță, în cantitate de 10-20 tone/ha, care să se încorporeze odată cu pregătirea solului.

Plantarea răsadurilor

Înaintea plantării, dacă răsadurile au fost produse la temperaturi mai ridicate decât spațiile în care se plantează, este necesară aclimatizarea plantelor, atât prin reducerea temperaturilor, cât și prin tratamente specifice, precum:

  • ROOTIP pentru întărirea aparatului radicular;
  • COPFORT, KERAFOL, FINALEVO în combinație, pentru a mări rezistența plantelor la stresul abiotic și biotic de la transplantare.

La plantare, în funcție de modul în care a fost produs răsadul, recomandăm:

  • Pentru răsadurile cu rădăcină nudă: mocirlirea, în mocirlă adăugându-se 0,5% ROOTIP, plus fungicid, plus insecticid;
  • Pentru răsadurile cu rădăcinile în suport nutritiv (alveole, cuburi, ghivece): udarea înainte de plantare cu o soluție de ROOTIP 0,25%, plus fungicid, plus insecticid.

În plus față de acestea, în cazul solurilor infestate cu nematozi și care n-au fost tratate specific, în mocirlă sau soluție adăugați 0,20-0,25% GAREX B.

Întreținerea culturilor înființate se va face în funcție de specie și direcția de producție.

Pentru legumele frunzoase se aplică tratamentele specifice în vederea prevenirii atacului de boli și dăunători și tratamente pentru stimularea producției ca precocitate, volum și cantitate.

În cazul fertirigării este foarte important ca plantele să primească nutrienții necesari, fără a crea dezechilibre; fertilizanții foliari pot corecta rapid unele deficiențe de nutriție. Dar este foarte important ca legumicultorii să nu piardă din vedere că fertilizanții foliari nu pot înlocui fertilizarea de bază sau nutrienții aplicați prin fertirigare.

Se pot aplica în același timp cu fertigarea și produse de protecția plantelor sau alți fertilizanți cu efecte multiple, precum: ALSUPRE S, COPFORT, MIMOX, ROOTIP, CODICEVO ș.a.

Fertilizanții foliari și produsele de protecția plantelor trebuie să aibă un timp de pauză înainte de recoltare cât mai redus; vor fi preferate produsele cu impact foarte redus asupra plantelor, mediului înconjurător și operatorilor sau chiar produse certificate pentru agricultura ecologică.

„Accesul în supermarket presupune utilizarea corectă și rațională a produselor disponibile.“

Pentru alte specii de legume ale căror direcție de producție este obținerea fructelor, vom avea în vedere următoarele aspecte:

Echilibrarea proceselor de creștere și fructificare, prin continuarea unei nutriții adecvate; în această perioadă se va evita în mod deosebit excesul de azot care determină creșteri buiace în detrimentul înfloririi, fecundării și fructificării, precum și slăbirea rezistenței plantelor la boli, amplitudini mari de temperatură și/sau umiditate atmosferică. Nutriția se poate face fie radicular (prin fertigare), fie foliar.

Sunt de preferat produsele pe bază de alge sau cu alge în compoziție (algiforte, algasil, almar, codicevo, maturevo, energevo ș.a.) sau pe bază de aminoacizi și microelemente chelatate (KERAFOL, KERAMIN K, ROOTIP BASIC ș.a.).

Produsele menționate mai sus intră în combinații cu produse de protecția plantelor convenționale sau, pentru creșterea eficacității, cu produse pentru corectarea apei (EVO RIGHT 5), surfactanți cu efecte multiple (WETCIT) sau chiar produse cu efect pozitiv asupra sănătății plantelor (COPFORT, PREV-AM, GAREX B, MATRIFRUIT, DEFFORT s.a.).

Producerea legumelor în spații protejate și la un standard de calitate superior, astfel încât să poată fi vândute în supermarketuri, presupune adaptarea tehnologiilor prin utilizarea corectă și rațională a tuturor produselor disponibile și necesare, mai spune dl. dr. ing. Ioan Enoiu.

Alexandru GRIGORIEV

legumicultura, rasaduri, Naturevo, spatii protejate

Alte articole: