Romania

Prima plantație de migdali din România

Prima plantație de migdali din România
Distribuie:  

Despre profitabilitatea afacerilor cu migdali s-a scris în presa de specialitate și generalistă, dar, în pofida tuturor informațiilor optimiste care îndemnau la demararea unui astfel de business, cultivarea acestor pomi s-a făcut doar la limita unui risc minim. Cu alte cuvinte au fost cultivați, dar doar în livezi mixte. Asta până în 2014, când Georgiana și Florin Păun au înființat în comuna Târgușor – Constanța prima plantație exclusiv cu migdali.

Amortizarea investițiilor, în 5-10 ani

— Ce v-a determinat să vă orientați spre cultura migdalului?

— Migdalul nu a fost prima noastră opțiune. Inițial, am vrut să înființăm o plantație de nuc, dar am renunțat pentru că nu am găsit material săditor local. Am fost sfătuiți apoi de dna inginer horticol Liana Dumitru, fost cercetător la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Constanța (Valu lui Traian), să ne gândim la varianta de a planta migdal, acesta fiind o specie cu tradiție în zona Dobrogei.

— Cum a fost începutul acestei afaceri și care a fost suma inițială a investiției făcute?

— Afacerea a început prin investiția în terenul cu o suprafață de 18,5 ha și mai apoi prin semnarea, în toamna lui 2014, a contractului de altoire pentru puietul necesar plantării. Suma investită inițial a fost de circa 5.000-6.000 euro/ha. Ulterior, au urmat îngrădirea și pregătirea terenului pentru plantarea ce avea să se execute în noiembrie 2015.

— În cât timp estimați că veți amortiza această investiție ?

— Dacă totul merge conform planurilor, probabil că în 5-10 ani investiția se va amortiza de la intrarea pe rod a livezii. Intrarea pe rod la migdal are loc în 4-5 ani de la data plantării, iar producția estimată este de aproximativ 1 tonă de miez/ha. Livada se întinde pe o suprafață de 15 ha, ea având o densitate de 500 de pomi/ha, deci în jur de 7.500 de pomi.

Soiuri marca SCDP Constanța

plantatie migdali

— De unde ați luat puieții pentru plantare și ce soiuri sunt?

— Tot puietul a fost achiziționat de la SCDP Constanța. A fost important pentru noi să colaborăm cu această stațiune, chiar dacă nu avea la momentul respectiv material săditor certificat cu eticheta albastră. În schimb, toate soiurile folosite se regăsesc în Catalogul oficial al plantelor de cultură din România și în Catalogul UE.

Livada este constituită din soiuri de migdal autohtone și străine, care au fost testate și au avut rezultate bune de producție în condițiile țării noastre. Soiurile de bază folosite sunt: Sandi, April, Ferragnes și Preanîi. Soiuri autofertile ce se regăsesc în plantație sunt: Genco, Tuono, Supernova, precum și Autofertil 1 și 2, care sunt și polenizatoare.

— Ce caracteristici au soiurile pe care le cultivați?

— Migdalul, în general, nu este un pom foarte pretențios și este și destul de rezistent la secetă și boli. Acesta a fost unul dintre motivele care au stat la baza alegerii culturii. Toate soiurile plantate provenind de la o stațiune locală și cu o tradiție îndelungată în domeniu au fost testate atât în ceea ce privește rezistența la condițiile pedoclimatice ale zonei noastre, cât și la atacurile bolilor și dăunătorilor specifici.

— Ce tehnologii aplicați în livadă?

— În momentul de față sunt destul de rudimentare. Am încercat în acest sens să accesăm fonduri europene pentru a sistematiza irigațiile și pentru a utila ferma cu un tractor accesorizat corespunzător unei livezi, dar proiectul ne-a fost respins. Acum lucrăm cu un tractor de livadă și o cisternă mică.

În ceea ce privește stropirile, trebuie menționat că livada este înscrisă în agricultura ecologică, în proces de reconversie. Astfel, folosim doar produse certificate ecologic și realizăm tratamentele strict necesare.

Cererea a crescut cu 220% la nivel mondial

— Ce producție estimați să obțineți din plantația cu migdali?

— Dacă natura ne va fi favorabilă și nu vom avea probleme cu bolile și dăunătorii, estimăm o producție de aproximativ 1-1.5 t/ha, adică 20 tone în total.

— Unde o veți valorifica?

— Intenționăm să comercializăm producția prin intermediul marilor retaileri din România.

— Care este cererea de migdale în țară?

— Cred că întrebarea potrivită ar fi: „Care este cererea de migdale românești în România?“ La nivel mondial se pare că cererea a crescut cu 220% în ultimii ani. Spun asta pentru că migdalul nu este o specie foarte cunoscută în România, mai ales de către consumatori. În interacțiunile cu diverse persoane care se interesau de specia plantată în livadă, primeam întrebarea: „Dar ce? Crește migdalul în România?“

— Care sunt prețurile la producător pentru un kilo­gram de migdale și cu cât se găsesc acestea la raft?

— Migdalele se vând în mai multe variante, de aceea prețurile variază de la 12-15 lei/kg în coajă la 20 lei/kg de sâmburi la producător, ajungând la raft la 20 lei/kg în coajă – 75 lei miezul.

— Beneficiați de vreo subvenție pentru această activitate ?

— Am primit anul trecut subvenție de la stat, dar punctajul nu îl obținem pentru activitatea propriu-zisă, ci pe alte criterii, cum ar fi zona defavorizată. Anul acesta ne-am înscris în agricultura ecologică, drept urmare subvenția va fi mai mare.

Laura ZMARANDA

migdali, plantatie de migdali

Alte articole:

Cânepa merită şansa de a fi revigorată

Zilele Horticulturii Bucureștene, un regal al florilor

Ziua Câmpului la paradisul agricol Agrichim

Galeriile rapiței 2016, o expoziție a performanței

Recoltarea plantelor medicinale și aromatice

Prahova nu contează în strategia ANIF pentru irigații

Cum să întreții ecologic cultura de vinete