Bobul - vicia faba. Fam. leguminoase
Semințele de bob se folosesc în alimentația oamenilor, în furajarea animalelor ca semințe și ca furaj însilozat. Este și o plantă meliferă. Ca toate leguminoasele, îmbogățește solul în azot, însă bobul are capacitatea de a furniza și mai mult. La noi în țară se cultivă mai ales în Transilvania și în nordul Moldovei. Are o tehnologie de cultură ușoară, complet mecanizată, și la maturitate nu se scutură.
Se întâlnesc trei varietăți de bob:
– bob mare, folosit în alimentația oamenilor;
– bob mijlociu și
– bob mărunt, folosit ca îngrășământ verde.
Sămânța conține 26-31% proteine, 39-44% amidon, 1,3% grăsimi, 6% celuloză. Germinează la temperatura de 4-5°C și plantele tinere pot rezista până la minus 6°C. Pe timp de secetă este atacat de afide și scade producția.
Nu este pretențios la sol și se adaptează la orice teren. Ca plante premergătoare sunt indicate prășitoarele, în special cartoful, sfecla de zahăr și porumbul.
Pentru fertilizare se recomandă 66 kg/ha azot, 48 kg/ha P2D5 și 40 kg/ha K2O. La azot se poate renunța. Ca lucrări de pregătire a terenului se recomandă o arătură de toamnă la 20-22 cm bine mărunțită și nivelată pentru a nu mai fi necesare alte lucrări în primăvară decât pregătirea patului germinativ și semănatul timpuriu. Sămânța trebuie să aibă germinația mai mare de 90% și înainte de însămânțare se tratează cu nitragin.
Întârzierea semănatului duce la atacul de afide și la scăderea substanțială a producției (55 kg pentru fiecare zi). Se seamănă la distanța între rânduri de 50-60 cm, asigurând 40-50 de boabe germinabile/m2. Adâncimea de semănat – 10 cm, iar pe solurile grele, 6-8 cm. Cantitatea de sămânță folosită este de 170-200 kg/ha la bobul mic și de 250-300 kg/ha la bobul mare.
Ca lucrări de îngrijire se aplică o trecere cu grapa cu colți reglabili, trei prașile mecanice și 2 prașile manuale.
Atenție la combaterea afidelor!
Recoltarea are loc când păstăile sunt brune sau negre și boabele sunt tari. Se recoltează cu combina corect adaptată pentru a nu sparge boabele.
Producția poate fi de 3.300-3.500 kg/ha.
Prof. dr. ing. Vasile POPESCU
- Articol precedent: Armele secrete ale legumicultorilor din Matca: hibrizi și tehnologii noi
- Articolul următor: Cultura năutului