Romania

Variațiile de temperatură au afectat smochinul

Variațiile de temperatură au afectat smochinul

Variațiile de temperatură din această iarnă și mai cu seamă episodul de răceală severă de la mijlocul lunii aprilie au afectat, cel puțin în localitățile de șes, un arbust cultivat sporadic: smochinul. Se cunoaște că planta suferă la temperaturile negative și mai ales la șocurile termice.

În România, Ficus carica împarte aproximativ același areal cu migdalul, găsind condiții de dezvoltare în anumite microzone din vestul țării (Timiș, Arad, Bihor), sud-vest (Mehedinți), sud (Ilfov), Dobrogea și Carpații de Curbură (Buzău, Prahova). Smochinul nu este pretențios față de sol, dar e de preferat să fie cultivat în pământ fertil, suportă seceta și nu agreează umiditatea în exces. Cea mai mare sensibilitate o are însă față de temperatură. Partea aeriană suferă la minus 12-15°C, iar la temperaturi mai mici de minus 22-25°C poate fi afectat arbustul în întregime.

Cultivatorii români din zona Mehedinților spun că soiurile și-au căpătat adaptabilitate și ar rezista chiar și la minus 25°C. Ce nu tolerează Ficus carica? Exact ceea ce se petrece de ceva timp încoace: șocurile termice, cu diferențe de temperatură de 13-18-20°C de la o zi la alta sau noaptea față de zi.

Anul acesta s-a întâmplat să nu fie foarte ger, dar au fost numeroase perioade cu oscilații de temperatură. Acestea au afectat partea aeriană a smochinului, ramurile înghețând, în principal, în treimea superioară sau în totalitate. În prima decadă a lunii mai abia au dat primele frunze fie din tulpină, fie din mugurii secundari de pe ramurile care au rămas viabile. Cu alte cuvinte, în acest an recolta este compromisă. Pentru a evita înghețul, pe timp de iarnă este recomandată protejarea arbustului (se acoperă tulpinile cu frunze, coceni, paie, iarbă uscată, apoi se împachetează toată planta în hârtie sau folie). (M.B.)

Revista Lumea Satului nr. 10, 16-31 mai 2017 – pag. 25

smochini, variatii de temperatura

Alte articole:

Cânepa merită şansa de a fi revigorată

Zilele Horticulturii Bucureștene, un regal al florilor

Ziua Câmpului la paradisul agricol Agrichim

Galeriile rapiței 2016, o expoziție a performanței

Recoltarea plantelor medicinale și aromatice

Prahova nu contează în strategia ANIF pentru irigații

Cum să întreții ecologic cultura de vinete