Romania

40 de femei înscrise în programul TalentA 2022

40 de femei înscrise în programul TalentA 2022
Distribuie:  

Cea de-a treia ediție TalentA se află în plină desfășurare. Reprezentanții Corteva Agriscience au anunțat închiderea listei de înscrieri, iar 40 doamne și domnișoare vor participa la cursurile din acest an. Pentru a afla noutățile acestei ediții și cum se descurcă primele câștigătoare, am stat de vorbă cu doamna Maria Cîrjă, director de marketing Corteva Agriscience.

Corteva Maria Cirja 800

Reporter: - În urmă cu ceva vreme ați lansat programul TalentA, pe scurt, acel program prin care susțineți femeile din agricultură. Însă pentru cei care nu știu prea multe detalii cum ați descrie această inițiativă?

Maria Cîrjă, director marketing Corteva Agriscience:- TalentA este un proiect Corteva Agriscience ce a fost lansat în 2019 în Spania. Apoi a urmat implementarea lui în Ucraina și România. Astfel, 2020 a fost primul an în care proiectul s-a adresat doamnelor și domnișoarelor care își doreau să dezvolte afaceri în agricultura din țara noastră. Participantele vor urma o serie de cursuri și la final au posibilitatea de a intra într-un concurs de proiecte. Nu sunt obligate să facă acest lucru, însă dacă vor să câștige unul dintre premiile pe care noi le punem în joc, respectiv: 6.000$, 5.000$ și 4.000$, trebuie să pregătească un proiect ce va intra într-o comisie de evaluare. La final vom avea 3 câștigătoare.

Rep.: - Așadar sunt deja două sesiuni de instruire încheiate, câte femei au participat în primele două sezoane?

M.C.: - 95 de doamne și domnișoare au fost instruite gratuit de către specialiștii Corteva Agriscience și de colaboratorii noștri, specialiștii în business de la Starperformaining.

Rep.: - Știu că noutatea celui de-al doilea sezon a constat în oportunitatea oferită studentelor pentru a participa la acest program educațional. Ținând cont de acest aspect, aș vrea să vă întreb care ar fi calitățile pe care at trebui să le aibă o tânără care își dorește să activeze în agricultură?

M.C.: - Ne place să credem, având în vedere experiența noastră, că fetele care accesează învățământul agricol fac acest lucru pentru că le place domeniul. Trebuie să fie atașate de tot ceea ce înseamnă agricultură, de tot ce înseamnă munca câmpului și să fie conștiente de faptul că ele sunt cele care produc hrană pentru semenii lor. Acesta este un lucru foarte important, pentru că ele doar vor produce hrană, ci o vor și pune pe masa familiei lor zi de zi. Între rolul de mamă și cel de fermier este o legătură foarte strânsă.

Rep.: - Cu siguranță acest program este un beneficiu pentru tinerele care sunt la început de drum. Cursurile știm că sunt bine pregătite și conțin numeroase informații utile și mai știm că mereu introduceți și cursuri noi. Care ar fi noutățile din acest an?

M.C.: - Pe lângă modulele bine cunoscute cum ar fi managementul unei ferme, managementul proiectelor, gestionarea situațiilor dificile, conducerea echipei, comunicarea în afaceri și altele la fel de importante ce au fost incluse în primele ediții, anul acesta am introdus un curs de engleză pentru afaceri. Credem că acest curs este foarte important deoarece agricultura este care se dezvoltă și cei care lucrează în agricultură au nevoie să fie foarte buni comunicatori nu doar în limba română, ci și în engleză. Este o limbă în care se comunică foarte mult. Când spunem agricultură, spunem comerț nu doar intern, ci și extern, deci este nevoie de comunicare pentru încheierea de contracte în afara țării. Pe de cealaltă parte, în cazul cursurilor susținute de specialiștii Corteva Agriscience, pe lângă cursurile ce cuprind culturile de bază, anul acesta am introdus un curs de nutriție animală. Un curs pentru doamnele care doresc să deschidă sau să dezvolte afaceri în zootehnie.

Rep.: - Revenind la primele două ediții, ați ținut legătura cu câștigătoarele? Știți în ce etapă de dezvoltare se află afacerea lor?

M.C.: - Da, atât noi am ținut legătura cu ele, cât și ele cu noi. Ne informează cu privire la evoluția afacerilor lor, majoritatea și-au lansat afacerile sau au implementat cele propuse în proiect, iar câteva dintre ele încă mai așteaptă unele aprobări, pentru că știm cu toții cât poate dura uneori să obții unele autorizații. Suntem într-o continuă comunicare pentru că și noi ne dorim să vedem dacă aceste cursuri pe care le oferim gratuit își ating scopul.

Rep.: - Care este impresia asupra acestui program? Și nu mă gândesc aici doar la participante, ci chiar la reacții din partea celor care activează în domeniul agricol.

M.C.: - Reprezentanții sectorului agricol au fost foarte încântați de ceea ce facem și primim foarte multe reacții pozitive din teritoriu. Dar nu numai din țară, ci și din Republica Moldova. Pentru că o altă noutate din acest an este faptul că TalentA se adresează și femeilor din Republica Moldova. Însă nu numai zona agricolă a aflat de acest proiect, ci și alte industrii de unde primim întrebări cu privire la ce facem, cum facem și cum reușim să ajungem la aceste doamne. Iar aici joacă un rol foarte important toate canalele de comunicare, începând cu mass media agricolă, până la comunicarea internă mai ales în mediul online. Astfel am reușit să facem proiectul cunoscut și culegem rezultatele în fiecare toamnă, în luna octombrie.

Rep.: - TalentA, un program care a debutat în Spania, după cum ați menționat, care mai apoi a fost implementat și în alte țări. În 2022 există noi state în care se desfășoară TalentA?

M.C.: - Din acest an s-a lansat TalentA în Ungaria și Polonia. Deci este un program de succes în rândul țărilor din Europa.

Rep.: - Pe final v-aș întreba care ar fi portretul femeii care lucrează în agricultură?

M.C.: - O femeie care-și dedică viața pentru a produce hrană trebuie să fie o femeie puternică, deoarece agricultura este un domeniu imprevizibil, mereu supus încercărilor climatice și economice. O femeie care lucrează în agricultură trebuie să fie dispusă să facă față acestor încercări.

Larissa DINU

Maria Cirja, CORTEVA AGRISCIENCE, TalentA

Alte articole: