Dialog între fermieri și autoritățila Pria Agriculture

Pria Agriculture și Gala Fermierilor din România a ajuns la ediția a 11-a și a abordat cele mai interesante și importante subiecte din mediul agricol actual. La eveniment au participat fermieri și reprezentanți ai autorităților de profil care au purtat, în mare parte, un dialog ce a vizat rezolvarea problemelor din agricultură.
Promisiuni de la ministrul Oros
Dacă în alți ani astfel de evenimente se axau pe performanțele fermierilor, la această ediție subiectele centrale s-au axat pe seceta din acest an, pandemia de coronavirus, adică cele două probleme care au făcut ca agricultura din acest an să nu mai semene cu ceea ce a fost până acum. Discursul ministrului Oros a debutat cu reamintirea termenului limită de depunere a cererilor de despăgubire și i-a asigurat pe fermieri că vor primi banii la timp pentru a-și continua activitatea.
„Avem două surse de finanțare, bugetul național și bani europeni, deci aceste despăgubiri le vom acorda atât celor care activează în sectorul vegetal, inclusiv legumicultorilor, dar și în sectorul zootehnic pentru că și ei au fost afectați atât de pandemie, cât și de secetă pentru că în acest an cu siguranță furajele, de fapt toate inputurile, vor fi mai puține și mai scumpe. Banii nu vor acoperi în întregime pagubele produse în ferme de cei doi factori, dar acestea au fost sumele pe care le-am avut la dispoziție: 1.5 miliarde lei de la bugetul național și 150 milioane euro din bani europeni“, a declarat ministrul.
Adrian Oros a mai punctat necesitatea finanțării unui alt proiect important pentru dezvoltarea agriculturii, strategia de gestionare a apei. În acest sens, ministrul a precizat că ar trebui copiat modelul altor țări care au gestionat inteligent această resursă. „Acest program va fi finanțat cu peste 6 miliarde euro. Până la finalul lunii octombrie trebuie să fundamentăm acest program și să-l trimitem la Comisie, pentru că doar așa vom primi acești bani, iar până în 2023 trebuie contractate toate lucrările și până în 2026 trebuie cheltuiți banii“, a mai punctat ministrul Agriculturii.
În același timp, ministrul a afirmat că va exista sprijin financiar și pentru micii fermieri din bani europeni, iar aici este vorba inclusiv despre crescătorii de bovine sub 90 de capete, cei de ovine, legumicultori și pomicultori. Valoarea despăgubirilor va fi de până la 7.000 euro din valoarea totală de 150 milioane de euro.
Fermierii vor banii în conturi
Una dintre cele mai importante voci din rândul fermierilor este de ani buni Nicolae Sitaru. Fermier performant în Ialomița și președinte al Asociației Producătorilor de Porumb din România, acesta i-a reamintit ministrului necesitatea plăților atât pentru culturile de toamnă, cât și pentru cele de primăvară.
„În perioada imediat următoare fermierii vor fi puși în situația în care trebuie să plătească inputurile pe care le-au achiziționat în primăvară și trebuie să continue campania de toamnă, să înființeze culturi. Iar pentru a putea face aceste lucruri fiecare fermier trebuie să dispună de resurse financiare pe care, din păcate, nu le are în acest moment. La aceste costuri se adaugă arenda, care nu reprezintă o sumă mică. Noi ne-am adresat și sistemului bancar pentru a găsi o soluție globală, nu punctuală. Eu sper ca întreg sistemul bancar să înțeleagă acest lucru pentru că avem nevoie cu toții să trecem peste această perioadă. Agricultorii trebuie tratați în mod corect pentru că nu din vina lor nu pot plăti anumite sume. Pot exista soluții pentru că în niciun caz doi ani nu pot fi plătiți într-unul singur“, a declarat președintele APPR.
Acesta s-a adresat direct ministrului Agriculturii pentru ca împreună să identifice soluții optime de continuare a activității în agricultură. Acesta a făcut un apel și către Ministerul Finanțelor pentru ca fermierii să primească toate sumele restante, din TVA sau alte surse.
Un alt fermier care a luat cuvântul în timpul evenimentului a fost Adrian Mocanu, care a punctat faptul că unele dintre problemele agricultorilor pot fi rezolvate fără prea mulți bani. „Pentru a face irigații este necesară o lege a arendei care nu costă nimic statul român, iar Administrația Națională „Apele Române“ Române să ne ofere aprobarea mai repede. Domnul ministru a spus că vor exista bani pentru irigații, statul va construi niște canale pe ici, pe acolo, dar le va face tot prost, în loc să dea banii fermierilor și ei să dea socoteală pentru cheltuieli. Nu este mai bine ca eu, fermier, să fac o instalație de irigat bine documentată și executată și chiar să pun o parte din bani?“
La finalul evenimentului a avut loc premierea fermierilor performanți, precum și a partenerilor care fac posibilă realizarea acestui eveniment an de an. Printre fermierii cărora li s-au recunoscut meritele s-au numărat: Nicolae Sitaru, Nicu Vasile, Adrian Mocanu, Ștefan Andrei Minea și Gabriel Ciupercă.
Larissa DINU (SOFRON)
MATERIALUL VIDEO
- Articol precedent: Grupul Syngenta deschide o fabrică de producție de ultimă generație în Elveția
- Articolul următor: Termenele limită pentru depunerea cererilor de ajutor de minimis în sectorul apicol/de solicitare a ajutoarelor de stat în zootehnie