Fermierii vorbesc!

Cornel B., județul Iași:
„Marea noastră problemă este desfacerea produselor, care de la an la an merge tot mai greu. Și cred că asta este problema oricui are o livadă, mai ales dacă avem în vedere importurile de fructe din Polonia. Iar de aici și problemele noastre. Alta ar fi prețul de desfacere care este foarte mic din cauza acestor importuri poloneze. Și mă refer în special la sectoarele măr și cireș. Problema e că a mai apărut un competitor pe această piață, e vorba de Bulgaria, care s-a ridicat mult în ultimul timp. Ungaria, la fel. Ce s-ar putea face? Cred că o parte din probleme ar fi rezolvate prin aplicarea Legii supermarket-urilor privind vânzarea produselor românești. În acest mod am rezolva o parte din problemele legate de desfacerea mărfii. Și poate că s-ar mai liniști și cei care aduc marfă la negru din unele țări ale UE, o altă problemă care nu este normală și care ne dă numai bătăi de cap.“
Victor G., județul Giurgiu:
„Eu sunt cultivator de căpșuni, iar în România, la această cultură, marea problemă este cea legată de PNDR 2014-2020. Dintre probleme pot să încep cu faptul că această cultură a căpșunilor nu se califică la punctaj, fapt pe care nu-l consider normal. Și asta în condițiile în care avem zone cu tradiție, cum ar fi zona Halmeiului, zona Polovraci... O altă problemă ar fi că, dacă vreau să fac un proiect european, trebuie să dau un cost standard la solarul pentru căpșuni de 3.500 euro pe ha. Ce înseamnă asta? Că nici șuruburile nu mi le cumpăr cu banii ăștia... Eu am contactat și Ministerul Agriculturii, și AFIR-ul pentru a vedea cum putem remedia această problemă. Din acest punct de vedere, al accesării fondurilor europene, pot să spun că această cultură este una oropsită în România. Mai ales că, dacă am avea bani mai mulți, am putea cultiva căpșunii în substrat, beneficiind de ultimele tehnologii, așa cum fac spaniolii și olandezii care, cu această tehnologie, obțin recolte mult mai bogate decât noi, care cultivăm clasic în pământ. În privința desfacerii, nu am de ce să mă plâng... Eu lucrez doar cu supermarket-urile și ce pot să spun că în acest moment sunt deschise la colaborare. Am observat că marile magazine nu cer decât două lucruri esențiale pentru o bună colaborare: calitatea mărfii, care trebuie să fie cea mai bună, și constanță în aprovizionare.“
Lucian F., județul Bacău:
„În domeniul în care lucrez, pomiculturii, problemele sunt multiple, dar am înțeles că nu trebuie să ne mai plângem, ci să încercăm să ne rezolvăm problemele. Da, în ultima perioadă s-a tot vorbit de legea supermarket-urilor. S-a tot discutat pe marginea ei, noi agricultorii, am venit și noi cu propunerile noastre la vremea respectivă. Din păcate, cei care comentează la ora actuală și fac atâta tam-tam d-abia acum pe seama ei, la momentul conceperii legii și apoi a discutării legii nu s-au implicat deloc. Tipic românesc... Adică unii fac, alții arată cu degetul că au făcut rău sau au făcut bine. Noi, pomicultorii, am fost invitați de fiecare dată la acest demers și am răspuns invitației. Toți fermierii și toate organizațiile reprezentative au fost invitați, dar, din păcate, unii n-au dat curs invitației și s-au trezit d-abia după ce a fost elaborată această lege și, când deja era prea târziu, au venit și ei cu critici. Cu alte cuvinte noi, fermierii, nu am reușit să ne adunăm la aceeași masă și să avem un punct de vedere comun. Ce pretenție să mai ai atunci de la lege? E normal ca supermarket-urile să nu accepte forma actuală a legii... Ce mă întristează pe mine e că procesatorii noștri, sau o parte din ei, au ajuns să adopte acum o poziție comună cu aceste magazine. Adică ai noștri sunt împotriva alor noștri. Și nici aceste două părți nu au participat la discuțiile privind legea produselor românești în supermarket-uri. Cu alte cuvinte, lipsa de dialog a creat toate aceste probleme cu care ne confruntăm astăzi.“
Revista Lumea Satului nr. 7, 1-15 aprilie 2017 – pag. 8
- Articol precedent: Fermierii, uitați de Legea Hypermarket-urilor...
- Articolul următor: Ce spune ministrul Daea despre subvenţii