Pădureni, comuna model din ținutul Hușilor
Trecând peste dealurile cu vii ale Hușului părea că ne îndreptăm spre o zonă unde mare lucru n-aveam a vedea, numai că... ştiţi cum se spune: „ Omul sfinţeşte locul!“. Trecând culmea, am dat peste... miracol. Determinarea unui primar de a transforma localitatea pe care o păstoreşte de peste 25 de ani ne-a făcut repede să ne schimbăm părerea faţă de ce ne aşteptam să găsim aici.
Pădureni, căci despre această comună este vorba, a devenit astăzi un model pentru multe alte localități din țară. Aici sătenii au cam tot ce le trebuie: școli modernizate, bibliotecă cu peste 20.000 de volume, terenuri de sport, cabinete medicale, chiar și piscină, iar lista nu se oprește aici.
Așezare de pe vremea lui Ștefan cel Mare
Pădureniul de astăzi este fostul sat Cîrligați, cunoscut de pe vremea domniei lui Ștefan cel Mare. Sătenii susțin că în diverse monografii se arată că această zonă era locuită încă din perioada neoliticului. Comuna, formată astăzi din 7 sate – Pădureni, Văleni, Rusca, Ivănești, Davidești, Leoști și Căpotești – este administrată de învăţătorul Temistocle Diaconu (foto), un primar de-acum cu experiență care și-a dorit ca investițiile să vizeze dezvoltarea continuă a întregii localităţi. Am vizitat mai multe obiective, dar şi „uliţele“ satului însoţiţi de primar care n-a prididit în a ne oferi multe detalii despre specificul locurilor și proiectele pe care le-a desfășurat de-a lungul timpului. „Comuna are o suprafață de 8.900 ha, dintre care 4.600 ha suprafață arabilă. Ne bucură mult că tot mai mulți locuitori investesc în agricultura din zonă. Dovadă este faptul că în ultimii ani a crescut, de pildă, numărul de ovine, ajungând astăzi la un total de aproximativ 12.000 de capete, în condițiile în care la nivel național efectivele de animale sunt în continuă scădere. Se cultivă cereale, viță-de-vie și pomi fructiferi, dar, mai nou, mulți dintre locuitori au început să cultive legume și să se ocupe cu albinăritul“, a precizat primarul.
Dotări moderne pentru copii și tineri
Am observat de-a lungul vizitei faptul că toate drumurile sunt bine îngrijite, că în unele sate există apă și canalizare, iar instituțiile publice sunt modernizate. Școlile au grupuri sanitare și apă curentă, iar copiii din 4 sate dispun de o nouă grădiniță ce a fost amenajată în centrul comunei. Pentru a ajunge la școală ori la grădiniță elevii au la dispoziție 3 microbuze școlare.
O altă realizare este inaugurarea noii biblioteci comunale. „Anul trecut în noiembrie am inaugurat Biblioteca „Mihai Eminescu“. Am reabilitat clădirea, am remobilat-o, iar în acest moment avem peste 20.000 de volume și încă primim foarte multe donații de carte de la oameni, din admirație pentru acest loc.
Nici sportul nu a fost uitat, ba mai mult ne-am dorit să avem o infrastructură variată. La ora actuală avem în satul Văleni 2 terenuri de sport, la Rusca unul, la Pădureni două, dintre care unul este amenajat cu tribune de 400 de locuri, are nocturnă și vestiare, deci toate condițiile. De asemenea, tot în satul Pădureni avem un spațiu amenajat unde se poate juca volei, minifotbal, tenis de masă și unde se pot practica echitația, un sport nu tocmai cunoscut și apreciat la noi în țară“, a adăugat domnul Diaconu.
Dacă drumuri bune și instituții modernizate am mai văzut și în alte comune din țară, piscină încă n-am întâlnit în multe locuri. Ei bine, da, la Pădureni funcționează o piscină care a fost construită din dorința de a le oferi tinerilor un loc unde să poată învăța să înoate pentru a nu mai exista incidente neplăcute pe râurile din zonă. „Când am venit cu ideea de a construi o piscină în comună, mulți m-au privit cu ochi critici, însă în 3 ani investiția a fost amortizată și acum aduce bani la bugetul local. În 2007 și 2008 am început să punem bazele acestui proiect, două doamne au cedat primăriei terenul din centrul comunei, lemnul a fost donat de un locuitor al satului Văleni și apoi prelucrat în gaterul primăriei. Am finalizat bazinul cu ajutorul comunității, spun asta pentru că la amenajarea acestui spațiu au contribuit mai mulți locuitori, mulți proprietari de utilaje au pus la dispoziție ceea ce aveau pentru a face lucrările necesare“, a mai completat primarul. Piscina dispune de toate condițiile: apa este filtrată și igienizată, au fost aduse șezlonguri, au fost amenajate dușuri, vestiare, chiar și un bar, iar cei care vor să fie conectați la Internet au la dispoziție o rețea gratuită. De toate aceste beneficii se bucură în fiecare vară locuitorii comunei, dar nu numai, pentru că și persoane din Huși sau Vaslui aleg să își petreacă sfârșitul de săptămână la Pădureni, motiv pentru care a fost amenajată şi o parcare pentru 56 de mașini.
Pe locul unei foste brutării, primăria a amenajat «Sala Armonia», unde se organizează cele mai importante evenimente culturale, Ziua comunei sau petreceri private. Lângă aceasta este în curs de amenajare Muzeul «Casa Bunicilor», o gospodărie țărănească unde vor fi expuse imagini sugestive care să prezinte evoluția pădurenilor, precum şi obiecte de uz casnic sau agricol.
În anul 1975 a fost înfiinţat ansamblul folcloric Stejărelul, cel care a dus numele comunei Pădureni, dar şi al ţării, în mai multe state europene. Primarul Temistocle Diaconu, cândva director al căminului cultural, a fost cel care şi-a dorit să păstreze tradiţiile moldoveneşti, a căutat mereu sponsori pentru ca membrii ansamblului să se poată prezenta în spectacole aşa cum se cuvine. Zestrea Centrului Cultural Pădureni este compusă din costume specifice comunei pentru cei peste 30 de membri ai ansamblului, însă pentru că aceştia participă la evenimente şi în străinătate au fost achiziţionate de-a lungul timpului şi costume din alte zone: Banat, Bihor, Oaș, Someș, Oltenia, nordul Moldovei și Bucovina.
În Pădureni funcţionează şi un teatru de vară cu aproximativ 1.500 de locuri, cunoscut fiind faptul că există un calendar permanent al activităţilor culturale. Aşadar, sunt cel puțin 5 spații în care locuitorii comunei pot participa la activități de relaxare.
Planuri de viitor
Comuna Pădureni este înfrățită cu o localitate din Franța, cu una din Belgia și cu Asociația Viticultorilor din Elveția, iar aceste asocieri sunt de bun augur pentru că au fost o sursă de inspiraţie şi de motivare pentru investiţiile ce au fost deja finalizate, dar şi pentru cele viitoare întrucât proiectele nu se opresc aici. „Avem o suprafață de 5.000 mp unde vrem să amenajăm un sat de vacanță. Ne-am dori să avem un sat turistic și în această zonă colinară, pentru că și noi avem tradiţii şi avem ce arăta turiștilor. De asemenea, mai lucrăm şi la un proiect de alimentare cu gaz şi planurile de viitor continuă. Existând implicare, mereu este de lucru pentru ca o comunitate să aibă o viaţă mai bună“, a conchis Temistocle Diaconu.
GALERIE FOTO
Loredana Larissa SOFRON
- Articol precedent: 4.000 de plăcuţe reflectorizante pe căruţele din judeţul Suceava
- Articolul următor: Mariana Anghel, un reper de autenticitate și valoare în folclorul românesc