Orhideea: transplantarea se face în perioada de repaus a înfloritului, într-un vas transparent: se pune un sfert de substrat (amestec special, în care predomină scoarța de copac; în lipsa acestuia, puteți improviza substratul, din turbă sau mraniță și dop de plută fărâmițat), se fixează floarea, cu tot cu calupul de amestec din vechiul ghiveci, se completează cu pământ până la umplerea vasului, se administrează un îngrășământ special pentru orhidee și se udă. Iarna, perioada de udare este de 10 zile, iar vara, de 7 zile. Indiciul perfect că planta are nevoie de apă ține de culoarea rădăcinii, vizibilă prin vasul transparent: dacă este verde înseamnă că are umiditate îndeajuns, dacă devine gri-sidefie, trebuie udată. În anotimpul rece orhideea poate fi păstrată la lumină intensă, pe pervazul ferestrei, de exemplu, iar vara condiția esențială este să nu fie expusă timp îndelungat la soare. Alte sfaturi: niciodată tija, după epuizarea florilor, nu se retează de la bază, ci se lasă câteva noduri din care vor apărea alte plăntuțe; tija trebuie tăiată numai dacă a început să se usuce de la vârf; dacă s-a uscat până la jumătate, se taie la 1-1,5 cm deasupra ultimului nod viabil; dacă, din exces de umiditate, frunzele intră în putrefacție, floarea nu mai poate fi salvată.
Mușcata: planta nu se introduce în interior oricum, ci trebuie pregătită cum se cuvine pentru iernare. Așadar, mușcata se taie la 10 cm deasupra ghiveciului ori la 4 noduri (puncte de inserție a frunzelor). În anotimpul rece nu se administrează nicicum îngrășământ, iar dacă temperatura ambientală este de 12-15°C se udă o dată la trei săptămâni, chiar la o lună. Planta are nevoie de multă lumină, altminteri frunzele îngălbenesc ori se dezvoltă neuniform (dau senzația a ceea ce popular se numește chelire).
Apa: pentru udare cea mai bună este apa de ploaie pentru faptul că nu este dură și nu conține clor, urmată fiind de apa plată. Dacă folosim apa de la chiuvetă, trebuie s-o lăsăm 48 de ore la decantat, la temperatura mediului în care este păstrată planta, pentru a se depune calcarul și a se evapora clorul. Cojile de ouă: o linguriță de pudră de coji de ouă, obținută prin măcinarea cojilor uscate, poate completa aportul de calciu, dar nu va înlocui niciodată îngrășământul profesional, singurul care asigură nevoia de micro și macroelemente a plantei. Îngrășământul se aplică la planta tânără la două săptămâni, din martie până în octombrie, nu și iarna. Praful de coji de ou se împrăștie la suprafața pământului din ghiveci. Zațul uscat de cafea: o linguriță la un vas cu diametrul de 12 cm nu modifică, așa cum se crede, pH-ul substratului, însă îmbogățește solul cu azot. El joacă rol de adjuvant și nu înlocuiește îngrășământul, cel care asigură dezvoltarea rapidă și armonioasă a plantei.
Plante aromatice și de condiment crescute în casă
Nu ne referim la fermierii pentru care plantarea verdețurilor și a plantelor aromatice în spații protejate (sere, solarii) reprezintă o afacere în sine, ci la oricine altcineva care dorește să aibă un pătrunjel, mărar, busuioc etc. proaspăt și pe timpul iernii, crescut în casă. Pentru aceasta sunt suficiente un spațiu cu multă lumină naturală, expunere la soare și o temperatură de 20-30°C. Se poate ca lumina naturală să fie suplinită/înlocuită cu una artificială, dar în acest caz planta nu se dezvoltă la fel de armonios. Mai este nevoie de un anumit număr de ghivece mari și diferite amestecuri de pământ. Pentru că vom folosi aromaticele pentru consumul propriu vom evita îngrășămintele chimice ori alți fertilizanți de creștere.
Pătrunjel: într-un ghiveci mare, umplut cu pământ de flori, amestecat cu nisip, substrat care asigură scurgerea lejeră a apei, putem însămânța direct pătrunjelul. Putem folosi și fire cu rădăcini cu tot aduse din grădină, la sfârșitul sezonului. În afară de a-i asigura apa și microclimatul general descris mai sus nu trebuie nicio lucrare de îngrijire, poate doar o afânare a pământului.
Mărar: dimensiunea vasului poate să fie mai mică, dar sămânța de mărar are nevoie de un sol bine drenat și de mult soare până la și imediat după răsărire. Înainte de a o pune în substrat, sămânța se spală în două-trei ape, pentru a se alege doar cea cu greutate, și se umectează timp de 72 de ore, pentru a grăbi încolțirea. Planta răsare după 8-12 zile de la semănat. Ca întreținere sumară amintim udarea (numai dimineața), rărirea la 1 cm și eliminarea eventualelor buruieni, dacă este cazul.
Busuioc: se spune că planta reușește cel mai bine într-un vas din ceramică pentru că menține mai bine umiditatea de care busuiocul are nevoie. Substratul este de preferat să fie asigurat dintr-un pământ de flori fin (nu cel mai ieftin, fiindcă este sărac în micro și macroelemente și conține bulgări). Semințele se împrăștie în ghiveci și apoi se acoperă cu un strat de 3-6 mm de pământ. Nu se tasează. Perioada de germinare este de 8-14 zile, iar cea de maturare, de 60 de zile. Țineți cont că planta iubește soarele, căldura, apa, însă nu suportă crusta formată la suprafață, astfel că e nevoie de o afânare periodică.
Cimbrul: ideal este să fie semănat înainte de lunile de iarnă, atunci când ziua nu este atât de scurtă. Preferă un sol ușor, un spațiu luminat intens și mult soare. În ghiveci reușește și rădăcina/plăntuța recuperată din grădină și replantată în vase cu diametrul de 9 cm. Leuștean: nu iubește foarte mult soarele și rezistă și la temperaturi mai mici de 20 de grade Celsius. Planta are nevoie de umiditate, dar nu în exces. Se înmulțește prin semințe, dar cel mai sigur se va dezvolta din rădăcina luată din grădină.
Menta: se dezvoltă la semiumbră, nu suportă căldura excesivă și are nevoie de pământ umed. În ghiveci se plantează rădăcinile (rizomii) cumpărate fie din magazinele de specialitate, fie recuperate din grădină. Ghiveciul trebuie să fie unul de dimensiuni mai mari, dat fiind faptul că sistemul radicular este profund.
Dafin: pentru că este mai dificil de obținut, este de preferat să cumpărați un astfel de arbust la ghiveci, iar planta o puteți întreține pentru foarte mulți ani. În condiții de apartament se dezvoltă până la o înălțime de 1-2 metri. Preferă spații călduroase, aerisite și bine luminate, cu soare direct. Iarna temperatura nu trebuie să scadă sub 10°C, timp în care se udă mai rar. Vara udarea se face la intervale de timp astfel încât să fie asigurată o umiditate de 75-80%. Are nevoie de un substrat fertil, foarte bine drenat, cu pH neutru sau ușor alcalin.
Maria BOGDAN
sfaturi, mituri, plante de apartament