Romania

Toamna în pomicultură

Toamna în pomicultură
Distribuie:  

Pregătirile anului agricol 2016, în pomicultură, încep în această toamnă, imediat după recoltarea ultimului soi de la fiecare specie de fructe. Astfel, din luna septembrie până în luna decembrie 2015 vom executa lucrări pentru combaterea bolilor şi dăunătorilor, diferenţiat pe specii. Acum pregătim pomii pentru iernat, îi ajutăm să-şi facă rezervele de hrană pe care le depozitează în trunchi şi muguri, să reziste la gerurile de peste iarnă, se finalizează formarea mugurilor de rod. Acum reducem la maximum rezerva de boli şi dăunători, diferenţiat pe specii, astfel ca în primăvară pomii să vegeteze normal, să înflorească, să formeze fructe şi să avem producţii mari de fructe. Lucrările de tăiere începute cu specia cais se vor finaliza până la  sfârşitul lunii septembrie. De asemenea, facem tăieri de rodire în ordine la cireş şi specia prun, iar în primăvară ne rămân tăierile la specia măr şi piersic.

La sâmburoase acum combatem bolile RAPĂNUL FĂINAREA, ERWINIA, iar în luna septembrie tratăm cu o soluţie care are în amestec 0,5% zeamă bordeleză + 0,15% DELAN.

Tratamentul cu zeamă bordeleză la specia sâmburoase se repetă de trei ori după ploi, până la sfârşit de octombrie. În completare cel mai eficient tratament este cel cu 5% UREE 46 care se aplică de obicei la început de decembrie, când încep să cadă frunzele şi, după ce au căzut, se aplică pe sol o soluţie de 5% UREE 46. Prin acest tratament oprim migrarea sporilor bolilor care sunt pe frunze înspre muguri, apoi azotul împreună cu apa putrezesc frunzele şi distrug sporii şi miceliile.

La speciile cais, prun şi piersic, prin tratamentele făcute toamna, diminuăm rezerva la boli = MONILIOZA, TAFRINA, CIURUIREA FRUNZELOR, POLISTIGMA RUBRUM. În acest scop stropim toate soiurile de 4 ori din septembrie până în noiembrie, recomandat după fiecare ploaie, cu câte 0,5% zeamă bordeleză, iar la ultimul tratament adăugăm şi 0,025 CAPTAN 80.

La toate tratamentele din toamnă, pentru mărirea efectului fungicidelor vom adăuga în soluţie 0,3% UREE 46 + 0,3% OVIPRON, dar şi 0,3% îngrăşăminte cu micro elemente. De asemenea din totalul apei din celulă 75% este apă legată (care nu îngheaţă iarna). Totodată, creşte rezerva de glucide (amidon care se hidrolizează iarna în zahăr) şi lipide (lipite de membrane) şi în acest fel mugurii vor rezista gerului, iar florile în primăvară nu au boli, rezistă la brume şi îngheţ.

Toamna vom calcula ce producţie dorim să obţinem, diferenţiat pe specii, şi vom aplica la sol îngrăşăminte cu un singur element, după regula – în totalitate cele cu potasiu, ¾ îngrăşământ cu fosfor şi ¼ cu azot.

Obligatoriu vom aplica pe rând un erbicid cu substanţa activă GLIFOSAT 1 l/100 l apă, dar nu mai mult de 300 l/ha. Unde avem sisteme de irigat trebuie să udăm cu o normă de 500 mc/hectar.

Petre EREMIA

toamna, pomicultura

Alte articole: