Romania

„CORNUL CAPREI“, un soi de ardei iute lung

„CORNUL CAPREI“, un soi de ardei iute lung
Distribuie:  

În 2012, cercetătorii Vînătoru Costel, Zamfir Bianca, Bratu Camelia de la Staţiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău au obţinut, folosind ca material genetic de bază o populaţie locală tradiţională din bazinul legumicol Buzău, un soi de ardei iute lung, denumit Cornul Caprei.

Principalele caracteristici

Soiul poate fi cultivat atât în spaţii protejate, seră şi solar, cât şi în câmp, în toate zonele ţării favorabile speciei, cu precizarea că poate fi cultivat cu succes şi în sistem ecologic. Acest soi se încadrează în grupa de maturitate 02. Prezintă vigoare mare, având o înălţime în câmp de 55 cm şi de peste 80 cm în seră. Se remarcă prin stabilitate şi uniformitate genetică a principalelor caractere, în special prin calitatea fructelor caracterizată prin gust şi aromă pronunţată şi conţinut ridicat în capsicină. Diametrul tufei este de 50-60 cm în seră şi de 35-40 cm în câmp. Numărul fructelor/plantă – 12-16 în seră şi 8-10 fructe în câmp. Planta prezintă foliaj bogat, de culoare verde închis, cu rezistenţă sporită la principalii agenţi patogeni, VMT şi Fusarium Oxysporum. Fructul are culoarea verde închis, iar la matu­ritatea fiziologică se colorează în galben portocaliu. Un caracter distinct al fructului sunt încreţiturile uşoare care apar aproape de receptacul. Din acest motiv a fost denumit popular Cornul Caprei. Greutatea totală medie a fructelor/plantă este de la 700 g în câmp şi de 1,1 kg în seră, iar greutatea medie a unui fruct este de la 44,6 g în seră, iar în câmp de 35-40 g. Lungimea fructului poate varia de la 14-17 cm în câmp la 17-20 cm în seră. Greutatea seminţelor/fruct ajunge la 2 g în câmp şi 1,5 g în seră. MMB = 7 g.

Eficienţa economică

Soiul are un potenţial mare de producţie, în spaţii protejate putând depăşi 50 t/ha, iar în câmp, 30-35 t/ha. Poate fi folosit pentru consum în stare proaspătă şi sub diverse preparate industrializate: boia, ketchup, sosuri, murături, salate etc. Caracteristica forte a acestui soi este aceea că poate fi conservat prin murare, singur sau în diverse combinaţii cu alte legume. Cercetările întreprinse au arătat că acest soi nu-şi depreciază fermitatea pulpei în procesul de conservare. Potenţialii beneficiarii sunt cultivatorii individuali şi asociaţi, industria alimentară, unităţi din domeniul procesării legumelor.

soiuri, ardei iute

Alte articole: