Romania

Comuna Ciorani speră să dea lovitura: s-au anunțat primii 7 investitori în parcul industrial din localitate

Comuna Ciorani speră să dea lovitura: s-au anunțat primii 7 investitori în parcul industrial din localitate
Distribuie:  

Comuna Ciorani n-a fost niciodată un etalon rural pentru județul Prahova. În agricultura de stat, localitatea era depășită de alte centre (Gherghița, Bucov, Puchenii Mari); în sistemul economiei de piață, activitatea agricolă nu aduce un plus de confort locuitorilor, așa cum se întâmplă, de exemplu, în bazinele legumicole din Balta Doamnei sau Olari. Dar localitatea în sine este bine dezvoltată, mult mai dezvoltată decât 80% dintre localitățile de câmpie, beneficiind de ajutor financiar sporit al Consiliului Județean Prahova, mult mai sporit comparativ cu alte așezări.

Așa se face că, de exemplu, comuna a fost racordată la sistemul de alimentare cu gaze când nici măcar orașele mici nu sperau la așa ceva sau asfaltul a mers pe toate străduțele înnămolite, când în țară sunt încă drumuri naționale din pământ. Locuitorii se bucură așadar a se bucura de confortul infrastructurii rutiere (cu asfalt și canale de colectare a apei pluviale) și de utilități (apă, gaze, cablu, Internet), dar investițiile nu s-au oprit aici: primul și cel mai mare centru cultural din spațiul rural la Ciorani s-a ridicat, primul parc industrial tot aici a fost înființat. Să amintim și că, la intrarea sudică, veghează statuia lui Dromihete...

Principala funcțiune economică – agricultura

ciorani amplasament parc

Suprafața totală a comunei Ciorani este de 8.046 ha, din care arabil – 6.471 ha. De altfel, principala funcțiune economică a așezării este cea agricolă. La nivel local își desfășoară activitatea patru societăți cu profil agricol încadrate la ferme mari, șapte exploatații (PFA), considerate unități mici și mijlocii, profilate în cultura cerealelor și plantelor tehnice și o crescătorie de ovine.

Întreaga speranță a fost legată însă de parcul industrial. Acesta a fost deschis ca un soi de filială a Parcului Industrial Ploiești (care aparține de Consiliul Județean Prahova) în 2008.

Racordarea la utilități (rețea de iluminat stradal, de apă potabilă, de canalizare menajeră și pluvială, stație de epurare proprie, rețea de gaze naturale și de energie electrică) sau crearea infrastructurii (drum interior asfaltat) a durat ceva ani. Între timp, numeroși investitori promiteau că-și vor deschide afaceri în parc, autoritățile promiteau același lucruri, ba chiar au și dat amănunte legate de un centru de depozitare și sortare legume, dar în afară de o stație electrică de transformare și o fermă de panouri fotovoltaice, construite pe un teren privat din proximitatea parcului, nu s-a întâmplat nimic.

Parcul public are o suprafață de 45 de hectare. Alături de acesta, tot în 2008 s-au mai vândut către trei persoane (politicieni sau oameni de afaceri) câte 50 ha, astfel că, la un loc, parc public și privat, sunt disponibile 195 ha pentru investiții. Numai să vină investitorii...

Ciorani Liceul Tehnologic

Investiții în parcul industrial la 10 ani de la înființare

La jumătatea lunii iulie, Consiliul Județean Prahova, în calitate de acționar unic al Parcului Industrial Ploiești, deci și al celui de la Ciorani, anunța că a fost semnat un contract de cesiune pe o suprafață de 20 de hectare, cu șapte oameni de afaceri români, fără însă să le dea acestora numele. În baza înțelegerii, întreprinzătorii au promis să înceapă investiții în valoare totală de aproximativ 17 milioane de euro.

Domeniul principal de activitate este legat de creșterea porcinelor. Într-o primă fază vor fi înființate câteva zeci de locuri de muncă, numărul acestora urmând să crească anul viitor, după ce va începe producția propriu-zisă. Fermierii, afirmă autoritățile, vor pune bazele și unei maternități de purceluși care să asigure, în final, exemplarele pentru unitățile de îngrășat. Consiliul Județean nu renunță însă la proiectul mai vechi al unui depozit de legume care să asigure apoi colectarea producțiilor din bazinele de profil din sud-estul județului.

Comuna Ciorani: Sate/cartiere – Cioranii de Jos, Cioranii de Sus. Suprafața: 8.045,69 ha. Populație: 6.872 de locuitori. Gospodării: 3.500. Infrastructură: drumuri asfaltate 97%, gaze 95%, apă 70%. Educație: Liceul Tehnologic Ciorani, 3 școli,  2 grădinițe, stadion, baze sportive. Sănătate: 1 stație ambulanță, 3 dispensare, 2 farmacii, Casa socială „Bucuria ajutorului“. Cultură: Centrul cultural, 2 biblioteci, 3 biserici.

ciorani centrul cultural

PROIECTE DE DEZVOLTARE:

– construire sală de sport în satul Cioranii de Jos;

– sistematizarea și modernizarea centrului localității (amenajare spații verzi, plantare arbori orna­mentali, construire trotuare);

– extindere rețea de alimentare cu apă în satele Cioranii de Jos și Cioranii de Sus;

– amenajare trotuare în satul Cioranii de Sus;

– înființare sistem de colectare a apelor uzate și stație de epurare;

– reabilitare/modernizare iluminat public;

– construire sediu nou primărie.

ciorani primaria

Maria BOGDAN

investitori, Prahova, Ciorani

Alte articole: