Romania

Comuna Brazi a depășit orașele ca dezvoltare

Comuna Brazi a depășit orașele ca dezvoltare
Distribuie:  

Comuna Brazi – Prahova are un buget local de invidiat: 30,781 milioane de lei, în 2017. Dar nu înseamnă totul să dispui de bani; important este să și știi să-i cheltuiești, în beneficiul exclusiv al comunității. Iar la Brazi chiar se întâmplă acest lucru. Adică se văd investiții la fiecare pas. Comune cu bugete similare mai sunt în România, dar se pare că nu toți primarii/funcționarii și nu toate consiliile locale au capacitatea să folosească resursele financiare cu eficiență maximă.

Localitatea, compusă din satele: Bătești, Brazii de Jos, Brazii de Sus, Popești, Negoiești și Stejaru.

Suprafață: 4.545,6 ha. Populație: 8.390 de locuitori.

Infrastructură și utilități de 85 sau 100%

Infrastructura rutieră și de servicii este comparabilă, dacă nu cumva este mai bună decât a oricărui oraș: drumuri asfaltate – 100%, alimentare cu gaze – 85%, rețea de distribuție apă potabilă – 100%, sistem de canalizare – 85%. Anul acesta, alimentarea cu gaze va fi acoperită sută la sută pentru că Primăria Brazi desfășoară două proiecte de extindere gaze în satul Stejaru și pe străzile unde s-au dezvoltat zone noi rezidențiale. În doi-trei ani toate gospodăriile vor fi branșate și la sistemul de canalizare. Vorbind despre drumuri, acestea sunt fără cusur, cu sistem de colectare a apelor pluviale pe toate arterele, cu poduri și podețe de acces la fiecare casă. Ca să vă dați seama unde s-a ajuns, în afară că nu am văzut gropi în carosabil, exceptând drumurile județene, unde administrația nu poate legal să intervină, Primăria Brazi este prima și singura din țară care și-a permis să construiască o centură ocolitoare din bugetul propriu!

Școli cum n-au nici orașele

Spuneam că este important ca o administrație locală să știe cum să cheltuiască banii, dacă tot îi are. Iar cei de la Brazi fac acest lucru, fie și dacă ne gândim că în patru dintre cele cinci sate s-au construit școli noi (4), grădinițe noi (4) – toate cu spații de joacă și de agrement – și, atenție, săli de sport noi. Brazi este singura comună care are patru săli de sport acoperite și trei baze sportive. Iar clădirile nu sunt edificate oricum, ci cu o grijă deosebită pentru arhitectură. Școli sau grădinițe ca la Brazi nu are nici măcar Ploieștiul! La acestea se adaugă o infrastructură de sănătate (3 dispensare, 3 farmacii, 5 cabinete stomatologice) și de cultură – religie (un cămin cultural, o bibliotecă, 5 biserici ortodoxe, 5 biserici – alte culte) pe măsură.

Parc de agrement pe 12 ha

Investițiile vor continua și în acest an. În afară de alimentarea cu gaze, primarul Radu Leonaș ne-a declarat că programul de dezvoltare va continua cu următoarele proiecte: construire școală în satul Popești; amenajare parc de agrement și bază sportivă în satul Popești; reamenajare cămin nefamiliști cu destinația de locuințe sociale; realizare zonă de agrement și sport în satul Brazii de Sus; realizare centru social pentru bătrâni, cu sală de mese, cantină și centrul medical; amenajare zonă verde și locuri de joacă în colonia Brazi (minioraș dezvoltat înainte de 1989 pe lângă rafinăria Brazi); amenajare șanțuri dalate și podețe în satul Stejaru. Proiectul de suflet rămâne însă restaurarea conacului Nicolau, monument istoric de interes național, construit în prima jumătate a secolului al XIX-lea și, mai ales, amenajarea unei zone de agrement și de sport în perimetrul conacului, pe o suprafață de 12,5 ha. Proiectul, ne spunea primarul, va garanta construirea unuia dintre cele mai frumoase parcuri din câte există în mediul rural.

GALERIE FOTO


Maria Bogdan

Revista Lumea Satului nr. 10, 16-31 mai 2017 – pag. 48-49

Prahova, brazi

Alte articole: