Prejudecăți despre sterilizarea pisicii

Se îngrașă și moare! Te-au pus pe gânduri vecinii, prietenii, cunoscătorii cu acest avertisment sumbru? Nu mai apleca urechea la tot feluri de presupuneri! În rândurile de mai jos demontăm toate miturile legate de sterilizarea micuțelor feline. Să ascultăm și părerea specialiștilor...
După sterilizare devine
mai blândă – ADEVĂRAT
Eliberate de sub dictatura hormonilor, femelele devin mai calme și iubitoare. La rândul lor, masculii, uitând de operațiunea „căutați femeia“, își reduc impulsurile agresive. Devin mai calmi, afectuoși, deci mai fericiți.
Este bine să facă, mai întâi, un rând de pui – FALS
Tumorile mamare și infecțiile uterine sunt mai frecvente în cazul pisicilor care au avut cel puțin o dată un pui. Lucru valabil în special dacă felina nu a fost supravegheată în timpul gestației și după aceea, de medicul veterinar.
Este predispusă la infecții urinare – ADEVĂRAT
La femele, sterilizarea presupune îndepărtarea chirurgicală a ovarelor și a uterului. Automat producția de hormoni scade drastic, iar unul dintre efectele nedorite este relaxarea musculaturii tractului urinar. Așa se explică eventualele episoade de incontinență urinară, care se tratează și se corectează cu medicamente prescrise de medicul veterinar.
Trăiește mai mult – ADEVĂRAT
Sunt anulate riscurile implicate de escapadele periodice în căutarea miresei sau a mirelui: răni, poate mortale, provocate de altercațiile cu alte pisici, de mașini care trec în viteză, de întâlniri cu câini agresivi, boli contractate prin împerechere, infecții, riscul de a nu mai nimeri drumul spre casă etc.
Se îngrașă și moare mai repede – FALS
Nu-i mai cheamă glasul naturii dincolo de prag, așa că se face... pisică de casă. Pentru că nu își mai caută pereche face mai puțină mișcare, deci cerințele energetice ale organismului sunt mai mici, reduse cu aproximativ 20-30%. Metabolismul se schimbă, apetitul crește. Crește automat și tendința de a forma depozite de grăsime. Dar cheia soluției este la tine: antreneaz-o la joacă și drămuiește cantitatea și calitatea hranei pe care i-o dai de acum încolo. Există pe piață diete speciale pentru feline sterilizate. Așadar, nu ar fi greșit să vă consultați și cu medicul veterinar.
Câteva griji în plus pentru tine = riscuri în minus pentru ea
Imediat după sterilizare, ține-o în casă pentru câteva zile. Nu este momentul potrivit pentru colindat în fermă, cățărat prin copaci și sărituri spectaculoase prin grădină.
Supraveghează-i constant greutatea. Pune-o pe cântar lunar ca să te asiguri că își păstrează silueta.
Ruxandra HĂBEANU
- Articol precedent: Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane la data de 3 iulie 2020
- Articolul următor: Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane la data de 26 iunie 2020