Romania

Daciana Sârbu: Reforma Politicii Agricole Comune a UE este un proiect ambiţios, dar finanţat sub aşteptări

Daciana Sârbu: Reforma Politicii Agricole Comune a UE este un proiect ambiţios, dar finanţat sub aşteptări

Reforma Politicii Agricole Comune are obiective foarte ambiţioase, dar tăierile la nivelul bugetului european pot conduce la menţinerea aşa-numitei agriculturi europene 'cu două viteze', a atras atenţia Daciana Sârbu în plenul Parlamentului European de la Strasbourg.

Eurodeputata PSD, membră în Comisia de Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Parlamentului European, a subliniat că principalul risc derivat din reducerea bugetului destinat agriculturii este 're-naţionalizarea' acesteia, prin menţinerea şi adâncirea inegalităţilor între statele membre: 'Sper ca aceste tăieri bugetare să nu ducă spre o re-naţionalizare a Politicii Agricole Comune, care să menţină aşa-numita agricultură europeană cu două viteze, din cauza faptului că statele mai puternice vor avea mai multe posibilităţi să-şi sprijine propriii agricultori', a spus Daciana Sârbu, potrivit unui comunicat de presă dat publicităţii miercuri.

Daciana Sârbu a atras atenţia, de asemenea, că inechitatea se menţine, iar agricultorii români sunt în continuare dezavantajaţi de nivelul subvenţiilor: 'Este nevoie de mai multă echitate în distribuirea fondurilor între fermierii din diferite state membre. Prin actuala propunere, aceasta a fost doar parţial asigurată: spre exemplu ţara mea, România, va primi şi în viitor subvenţii sub media europeană'.

Subliniind punctele pozitive ale acestei propuneri de reformă, eurodeputata a apreciat faptul că, pentru prima dată, se acordă o atenţie sporită micilor fermieri, aceştia beneficiind de un program special menit să îi scutească de sarcini birocratice. Promovarea unei agriculturi mai durabile, precum şi sprijinul mai consistent pentru agricultură ecologică sunt paşi înainte esenţiali, în viziunea sa.

Daciana Sârbu consideră extrem de important programul destinat tinerilor fermieri, care în opinia sa trebuie să fie obligatoriu în toate statele membre, deoarece în acest fel Politica Agricolă Comună poate facilita schimbul de generaţii atât de necesar în acest moment în agricultura europeană.

Menţinerea unui standard de calitate a alimentelor şi ridicarea standardului de trai în zonele rurale sunt, în opinia eurodeputatei PSD, principalele priorităţi ale reformei PAC: 'E nevoie ca agricultura europeană să fie reformată substanţial, iar această reformă trebuie să permită accesul cetăţenilor la alimente de calitate, la preţuri accesibile, şi în acelaşi timp să asigure condiţii de viaţă mult mai bune populaţiei din mediul rural'.

Plenul Parlamentului European votează miercuri, 13 martie, mandatul de negociere al PE pentru noua Reformă a Politicii Agricole Comune. Dacă textul votat în Comisia AGRI va trece de plen, atunci vor începe negocierile cu Comisia şi Consiliul privind forma finală a textului legislativ.

Propunerea CE de Reforma a PAC după 2013 şi-a propus obiective ambiţioase, şi anume să asigure competitivitate şi sustenabilitate agriculturii, să asigure mai multă echitate în distribuirea subvenţiilor şi să menţină activităţile agricole în toate regiunile. Din păcate, Consiliul European a decis reducerea cu aproximativ 12% a bugetului dedicat agriculturii şi dezvoltării rurale pentru perioada 2014-2020.

Sursa AGERPRES

Daciana Sarbu, PAC, reforma

Alte articole: