AFIR anunță că au fost transferate 226 milioane de euro în conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor și autorităților locale

Proiectele de investiții în agricultură și cele pentru dezvoltarea mediului rural au primit prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) fonduri nerambursabile în valoare totală de 226,3 milioane de euro (226.304.408 €).
Plățile au fost efectuate de AFIR în conturile a 489.821 de fermieri, procesatori, antreprenori și autorități locale în intervalul decembrie 2024 – ianuarie 2025. Aceste fonduri sunt destinate atât decontării investițiilor realizate în cadrul proiectelor pentru care au fost încheiate contracte de finanțare, cât și susținerii măsurilor de mediu și climă.
Din totalul plăților efectuate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, 142,4 milioane de euro sunt plătite către beneficiarii intervențiilor derulate prin Planul Strategic 2023 – 2027, iar 84 de milioane de euro revin beneficiarilor proiectelor finanțate din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.
Tinerii fermieri au beneficiat de plăți consistente în această perioadă, mai exact de 48,8 milioane de euro. Pentru beneficiarii exploatațiilor agricole și pomicole AFIR a transferat 22,4 milioane de euro, iar pentru investiții în drumuri agricole și infrastructura de irigații, Agenția a plătit 7,3 milioane de euro. În contul Grupurilor de Acțiune Locală au fost efectuate plăți de 10,6 milioane de euro pentru dezvoltarea comunităților locale.
Fondurile europene nerambursabile sunt acordate către beneficiarii FEADR după ce sunt verificate conform procedurilor în vigoare și autorizare la plată de către experții AFIR, pe baza cererilor de plată depuse de beneficiari. Aceste fonduri sunt plătite în conformitate cu contractele de finanțare încheiate și angajamentele asumate.
Sursa: afir.ro
agricultura, fonduri europene, fermieri, fonduri nerambursabile, exploatatii agricole, beneficiari, GAL, procesatori, AFIR, FEADR, masuri de mediu si clima, investitii agricole, Grupuri de Actiune Locala, antreprenori, PS PAC 2023 2027, autoritati locale, plati AFIR 2025
- Articol precedent: AFIR anunță prelungirea sesiunii Schemei pentru energie regenerabilă
- Articolul următor: Măsuri de eficientizare pentru accesarea fondurilor europene pentru agricultură și dezvoltare rurală