Gala Fermierilor Români din Moldova despre strategiile de finanțare

În cadrul conferinței din data de 12 mai "Gala Fermierilor Români din Moldova" organizată de PRIAevents alături de BRD și BRD Sogelease, au participat mai mulți specialiști din domeniul agriculturii și tineri fermieri interesați de problemele principale cu care se confruntă la ora actuală agricultura din România. De asemenea evenimentul a urmărit de a evidenția și soluțiile acestora în conformitate cu planurile de dezvoltare pentru anul 2021.
Conferința a început cu discursul a Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale Nechita-Adrian Oros prin care a susținut sprijinul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru fermieri: ,,Pentru anul 2021-2027 avem alocată o sumă de 20,65 mld euro la care vom putea beneficia din 2023, iar pentru perioada de tranziție 2021-2022 sunt alocate 6,2 mld euro bani europeni. 3 mld sunt plăți directe pe suprafață sau numărul de animale și 3,2 mld sunt măsuri în care încercăm să sprijinim investițiile în agricultură și industria alimentară în funcție de nevoile și prioritățile agriculturii Românești’’.
Ministrul Agriculturii Nechita-Adrian Oros a precizat că printre prioritățile principale la ora actuală este reducerea deficitului balanței comerciale care merge într-o direcție descendentă fiind afectată de secetă în special zona de sud-est a țării. De asemenea MADR sprijină sectorul vegetal – Ajutorul Național Tranzitoriu cu suma de 214 milioane lei din bugetul național, ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură, sprijinul cuplat pentru sectorul vegetal, care se află în dificultate - 424 milioane lei. Program de susținere a producției de usturoi-15 milioane lei și de legume în spații protejate, plante aromatice. De asemenea au fost alocate fonduri pentru finanțarea instituțiilor agricole de achiziționare de utilaje. Pentru domeniul zootehnic sprijinul din partea MADR este de 185 milioane euro iar 27 mii euro sunt destinați crescătorilor viermilor de mătase.
În urma pierderilor în contextul pandemic Covid-19, crescătorii de bovine au primit ca și compensație 225 milioane lei iar pentru specialiștii ce țin de registrele genialogice au fost alocați 40 milioane lei. În domeniul apiculturii pentru anul 2020-2022 au fost alocați 152 milioane lei. Totodată, pentru sectorul porcine au fost alocați -60 de milioane lei iar pentru păsări 62 milioane lei.
Ministrul Agriculturii Adrian Oros a mai susținut că: ,, Urmărim reducerea consumului de îngrășăminte cu cel puțin 20% și realizarea unei agriculturi ecologice. De asemenea dorim realizarea unei reduceri a antibioticelor până la 50 %. Alimentele vor fi mai sănătoase iar prețurile lor vor fi mai mari'', a subliniat ministrul.
Un alt invitat al evenimentului a fost directorul general APIA - Agenția de plăți și intervenție pentru agricultură, Adrian Pintea: ,, APIA are în portofoliu peste 100 de forme de sprijin dedicată fermierilor având ca sursă de finanțare atât fondurile europene cât și bugetul național. În campania 2020 România a avut alocat un plafon de 1,43 mld euro. Iar fermierii au putut beneficia de bani în avans''.
De asemenea Adrian Pintea a menționat că viitoare Politică Agricolă Comună are 3 obiective: strategia de la fermă la consumator, schimbările climatice, protecția surselor naturale și consolidarea biodiversității. Potrivit legislației Europene orice fermier care solicită orice sprijin APIA are obligația de a respecta condițiile ecologice.
La rândul său, Sorin Cocis Expertul General Fonduri Europene a prezentat ofertele de care pot dispune fermierii și proiectele finanțate de BRD Groupe Societe Generale printre care se numără subvențiile APIA, fonduri europene și IMM Invest. ,,Sunt proiecte de finanțare care sprijină fermierii din România să-și dezvolte afacerile’’ a declarat Sorin Cocis.
Silvestru Bordeanu- BRD Sogelease Manager Regional Est a prezentat ofertele ce pot veni în ajutorul fermierilor din România pentru achiziționarea de echipamente agricole. Printre acestea se numără: leasing financiar, sale&lease back, chirie/leasing operațional, credit. ,,Produsele oferite pot fi în lei sau euro, fără TVA și de multe ori avans 0’’ a menționat Silvestru Bordeanu. De asemenea agricultorii pot obține servicii de asigurare a bunului respectiv.
În cadrul evenimentului au fost oferite diplome de recunoaștere și merit atât tinerilor fermieri cât și specialiștilor agricoli.
PRIAevents a declarat că va mai avea loc un alt eveniment în cadrul căruia se vor aborda și alte subiecte de interes din domeniul agriculturii și agronomiei. Acesta va avea loc pe data de 27 mai ,,Gala Fermierilor’’ , București la Academia de Științe Agricole și Silvice.
Liliana Postica
agricultura, fermieri, priaevents, Pria Agriculture
- Articol precedent: Academia Română „Agricultura românească în contextul globalizării“
- Articolul următor: RALF 2020: Fermieri în Linia Întâi, pe 20 noiembrie, la București