Precizări privind regimul de comercializare a ouălor pentru consum
Dintre produsele obținute de la păsările domestice, oul este unul dintre cele mai hrănitoare alimente datorită valorii nutritive și biologice ridicate. Un ou cu masa de 50 g are o valoare energetică de 90-100 calorii, echivalentă, ca valoare nutritivă, cu aproximativ 150 g de lapte, 40 g de carne sau 20 g de brânză uscată, fiind, de asemenea, o sursă perfect echilibrată de proteină şi grăsimi uşor digestibile, de energie și nutrienţi.
Pentru consum, cel mai mult se folosesc ouăle de găină; în cantități mai mici se consumă ouă de rață, gâscă, curcă, prepeliță.
Producerea şi comercializarea ouălor pentru consum în România se realizează cu respectarea prevederilor unor reglementări legislative privind regulile generale de igienă a alimentelor, precum și procedura de autorizare sanitară veterinară a unităţilor care produc, procesează, depozitează, transportă şi distribuie produse de origine animală. procedura de înregistrare sanitară veterinară a activităţilor de obţinere şi de vânzare directă sau cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală, norme de stabilire a standardelor de comercializare aplicabile ouălor, etichetarea şi modul de marcare a ouălor şi a ambalajelor,
Conform actelor normative în vigoare, ouăle se clasifică după caracteristicile de calitate în:
■ Ouă de categoria A:
– formă normală, intacte şi cu coaja curată, la examenul ovoscopic prezintă camera de aer cu înălţimea până la 6 milimetri, imobilă, gălbenuşul vizibil în poziţia centrală, albuşul limpede, transparent, fără impurităţi şi mirosuri străine.
■ Ouă de categoria B:
– sunt ouăle care nu respectă toate caracteristicile de calitate prevăzute pentru ouăle de categoria A.
Ouăle din categoria A, după greutate, se clasifică în:
- categoria XL (foarte mare): greutate ≥ 73 g;
- categoria L (mare): greutate ≥ 63 g și 73 g;
- categoria M (mediu): greutate ≥ 53 g și 63 g;
- categoria S (mic): greutate 53 g.
Pentru asigurarea trasabilității, ouăle destinate comercializării vor fi marcate obligatoriu cu codul producătorului. format din iniţiale care reprezintă ţara, județul, un număr de ordine în cadrul judeţului, data ouatului (ziua şi luna) şi o cifră in faţa codului ţării care va indica metoda de creștere, astfel:
- cifra 0 – pentru ouă de găină care se cresc ecologic;
- cifra 1 – pentru ouă de găină care se cresc în aer liber;
- cifra 2 – pentru ouă de găină care se cresc în hale la sol;
- cifra 3 – pentru ouă de găină care se cresc în baterii (cuşti, îmbunătăţite).
Marcarea ouălor cu codul producătorului se va face la locul de producţie sau la primul centru de ambalare la care sunt livrate ouăle, cu respectarea condiţiilor legale.
Ambalajele care conţin ouă de categoria A trebuie să poarte la exterior, pe lângă concordanţa între codul producătorului marcat pe ou şi cel de pe ambalaj, înscris vizibil şi perfect lizibil:
- codul centrului de ambalare ouă;
- categoria de calitate;
- categoria de greutate;
- data valabilității;
metoda de creștere cu termenii: „Ouă de găini crescute în aer liber“; „Ouă de găini crescute în hale la sol“; „Ouă de găini crescute în baterii“.
Data valabilității minime trebuie stabilită la maximum 28 de zile de la ouat.
Pentru prevenirea apariției unor toxiinfecții alimentare se recomandă producătorilor, comercianților şi consumatorilor de ouă să respecte următoarele:
- valorificarea ouălor de consum se poate face numai în spaţii şi unităţi autorizate şi supuse controlului sanitar veterinar.
- se interzice comercializarea ouălor care nu sunt marcate, cu:
- ţara de provenienţă;
- codul unității producătoare;
- data producerii (ziua, luna şi anul);
- indici de standard de comercializare şi cifra sistemului de creștere, care se aplică pe fiecare ou.
- este interzisă comercializarea ouălor cu coaja crăpată sau lovită şi a ouălor de rață;
- transportul ouălor se va efectua numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar şi însoțite de document de conformitate, care să ateste salubritatea acestora şi sistemul de creștere a găinilor.
- se interzice depozitarea, expunerea în vederea comercializării a ouălor în aceleași locuri cu alte produse alimentare nepreambalate sau în spații necorespunzătoare care pot duce la alterarea sau contaminarea acestora.
- păstrarea ouălor se face în frigider sau încăperi cu temperatura de 4-14°C
- personalul sanitar veterinar din cadrul circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale teritoriale efectuează, la solicitarea producătorilor, examenul ovoscopic al ouălor.
Statusul de sănătate pentru efectivele de păsări este asigurat de personalul din rețeaua sanitară veterinară, care, conform programelor de prevenire a bolilor transmisibile specifice păsărilor (Gripa Aviară, Pseudopesta Aviară şi Salmonelozele la găini ouătoare şi puii de carne sau tehnopații și boli de nutriție), monitorizează respectarea normelor de biosecuritate, a normelor de protecție şi bunăstare, a normelor de igienă şi microclimat, furajarea şi asigurarea apei potabile în exploatațiile cu păsări, supravegherea bolilor prin examene de laborator şi operațiuni imunoprofilactice specifice.
Populația este rugată să informeze telefonic serviciile sanitare veterinare arondate cu neregulile constatate, pentru a se putea lua măsuri în consecință.
Dr. Ioan Viorel PENŢEA – Secretar al Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Sibiu
oua, oua de curca, oua de prepelita, oua de gaina, comercializare oua, oua ecologice, oua de gasca
- Articol precedent: Industria cărnii - o lume a bărbaților? O tânără din Botoșani a deschis o carmangerie prin Programul Start-up Nation
- Articolul următor: Recomandări privind comercializarea alimentelor în unităţile şcolare