Importurile de alimente, record istoric in anul 2012

Produsele agroalimentare aduse anul trecut de peste graniță au depășit pragul valoric de 4 miliarde de euro, pentru că România a ratat din nou ocazia de a-si fructifica potențialul agricol.
Mai multe studii de specialitate au arătat că țara noastră (“eminamente agrară”) are un potențial agricol atât de mare, încât ar putea hrăni, numai din producția proprie, între 60 și 80 de milioane de consumatori. De cel puțin trei ori populația României. Dar statisticile oficiale, care arată ce se întâmplă de fapt cu agricultura noastră, relevă cu totul altceva: nu doar că am fost incapabili să ne asigurăm hrana, ci am fost nevoiți să mai și importăm alimente pentru a acoperi necesarul intern.
Aceste importuri au crescut vertiginos în ultimii ani, chiar dacă unii au fost mai buni, alții mai slabi din punct de vedere agricol, pentru ca în 2012 să ajungă la 4,09 miliarde de euro – un record istoric absolut.
Seceta, doar un pretext
Datele raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică arată că importurile totale ale României au însumat 54,6 miliarde de euro, din care 7,5% au fost cele de produse alimentare. în 2011, importurile totale erau ceva mai mari, de 54,7 miliarde de euro, dar ponderea alimentelor era de numai 6,8%, astfel că soldul pe achiziţiile agroalimentare ajungea la 3,7 miliarde de euro.
Cum este posibilă, în ţara noastră, această dinamică a importurilor de alimente? Am putea invoca motivul că 2012 a fost unul dintre cei mai secetoşi ani, dar, având în vedere potenţialul agricol, seceta ar fi doar un pretext în primul rând, să nu uităm că - tot potrivit statisticilor oficiale comerţul nostru exterior cu alimente are o particularitate inedită: la export trimitem produse ieftine, brute, neprelucrate, iar de peste graniţă aducem alimente scumpe, finite sau cu un grad ridicat de prelucrare. Exportăm tomate şi importăm ketchup, exportăm sfeclă şi importăm zahăr etc. Deci diferenţele valorice dintre exporturi şi importuri vin şi din calitatea mărfurilor agroalimentare, nu numai din cantităţile livrate, respectiv achiziţionate.
Acest tablou se completează cu 'amănuntul" că în 2012 cursul euro - care influenţează direct preţurile alimentelor din import - a avut una dintre cele mai puternice aprecieri.
Exporturile se diversifică
Una dintre puţinele veşti bune vine din structura exporturilor Dacă în anii trecuţi livrările noastre externe erau dominate net de cele către Uniunea Europeană, în 2012 ponderea lor a scăzut la 70%, crescând ponderea livrărilor către alte destinaţii.
Sursa: Adevarul
produse agroalimentare, importuri
- Articol precedent: Cea mai mare plantaţie de alun din Sud-Estul Europei a intrat pe rod
- Articolul următor: România a vândut în ţările europene aproape 6.100 de tone de carne de cal, catâr şi măgar, în 2012