Zootehnie 03 Septembrie 2018, 10:42

Fermă de porci cu produse tradiționale de la Ungureni

Scris de

Vigu Ionel este născut în orașul Balș, județul Olt, fiind absolvent al Facultății de Drept din Craiova și fost ofițer operativ principal în cadrul MAI. Cu toate acestea, de ceva vreme a lăsat viața de la oraș pentru cea de la țară în momentul în care s-a decis să aibă o fermă de capre. După doi ani de trudă a lăsat caprele și s-a apucat de creșterea a trei rase de porci și de făcut produse tradiționale. Acum totul merge ca pe roate, dornic fiind să îmbunătățească cât mai mult calitativ produsele finite.

Socoteala din târg nu se potriveşte cu cea de acasă!

„M-am hotărât să investesc în creșterea animalelor în momentul în care lucram în cadrul MAI și ni s-au redus salariile cu 25 % și ajunsesem să merg la serviciu cu bani din buzunar, iar un alt motiv a fost că mama mea s-a îmbolnăvit și a trebuit să îi fiu aproape. Ulterior, am ajuns să mă asociez cu o persoană deosebită, Ignațiu Cristina, o doamnă în adevăratul sens al cuvântului, care m-a ajutat mult și cu care am hotărât să cumpărăm o casă la țară, undeva la 12 km de Craiova, în satul Ungureni, comuna Ghercești, județul Dolj, într-o zonă frumoasă și liniștită. Dornici de muncă și puși pe treabă, am ajuns să avem în jur de 160 de capre care produceau foarte mult lapte și făceau o brânză extraordinară. În schimb, afacerea cu capre ne-a ținut aproape doi ani pentru că, din lipsă de personal, am renunțat.“

Prima afumătoare și primele produse tradiționale: cârnați și pastramă

porci carnati

Lăsând în urmă afacerea cu caprele, cei doi s-au gândit la creșterea a trei rase de porci. Au întâmpinat și greutăți, dar de data aceasta au mers înainte: „Când am cumpărat aceste animale, cu bani din bancă, am plătit un preț destul de mare, respectiv 450 lei/cap de animal, iar mai târziu ne-am trezit că, dacă le vindeam, ni se oferea 109 lei/cap de animal. Am zis să mai încercăm ceva!

În altă ordine de idei, am găsit un bucătar cu experiență și am început să preparăm cârnați și pastramă. Nu a fost cu mult mai bine din punct de vedere financiar pentru că plăteam bucătarul și alte cheltuieli, dar a fost ceva mai bine decât să le fi vândut la bucată.

După o perioadă, am învățat și eu să fac produse tradiționale și astfel mi-am făcut afumătoare, iar împreună cu Cristina ne-am apucat de treabă. Ulterior, cu banii adunați din vânzarea produselor am construit un coteț de porci cu cinci boxe și am cumpărat trei scroafe de la un doctor veterinar, renumit în zonă; scroafele erau montate cu vieri de rasă certificați. De altfel, au fătat produși foarte frumoși și care sunt la mare căutare, iar cei care vor rămâne în fermă vor fi sacrificați de Crăciun sau vor fi preparați tradițional. Deja am făcut selecție de scrofițe pentru reproducție și așteptăm să crească pentru a le monta în vederea măririi efectivului.“

porci jambon

Ca rase de porci, Ionel și Cristina au Landrace, Pietrain și Pic. Hrana lor provine din uroaie de porumb, grâu, orz, floarea-soarelui și mazăre sau soia, cumpărate. Dimineața aceasta le dă două kilograme de uroaie pe cap de porc matur, la prânz primesc o furcă de lucernă, iar seara încă două kilograme de uroaie. De asemenea, apa trebuie schimbată de 3-4 ori/zi, mai ales când sunt temperaturi ridicate sau foarte scăzute.

1.000 euro/scroafă montată

Per ansamblu, investiția nu a fost una de neglijat, astfel s-au cheltuit în jur de 150 milioane pentru un coteț cu cinci boxe și 1.000 euro pentru fiecare scroafă montată: „Sperăm să creștem în activitate și să continuăm cu investițiile pentru că sunt foarte multe lucruri de făcut. Ca sfaturi pentru cei care vor să întreprindă o astfel de activitate, le recomandăm să-și facă foarte bine calculele, încă dinainte de a începe investiția, dar și să cumpere porci de calitate, chiar dacă sunt mai scumpi; hrana trebuie să fie foarte bună calitativ, tratamentele făcute la zi, plus cotețe solide și rezistente la cald și frig. De altfel, trebuie să ia în calcul faptul că, atunci când ai animale, nu există zile libere și sărbători. Mai trebuie investită și multă dragoste pentru animale, altfel nu se realizează nimic! Pe viitor, sper ca lucrurile să se schimbe în bine, să fim sprijiniți de autorități, iar fiecare cetățean român să-și dorească să consume de la producător, sănătos și natural. Pe de altă parte, dorim să ne îmbunătățim cât mai mult calitativ produsele finite, pentru că tot timpul avem de învățat, dar și să mulțumim cât mai mulți clienți și să creștem cât mai mulți porci de calitate.“

Beatrice Alexandra MODIGA


Vizualizari 8656
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti