Romania

Pentru o familie din Comarnic, agricultura este hobby și afacere

Pentru o familie din Comarnic, agricultura este hobby și afacere

Dragoș, Carmen și Vasile Oancea, din Comarnic – Prahova, au preocupări de toate zilele diferite, dar pe toți îi leagă un lucru, de fapt un hobby: ferma pe care o au acasă, de păsări de rasă pentru expoziții, păsări pentru carne, porci vietnamezi și, mai nou, rasele Mangalița și Marele Alb. Carmen Oancea este președintele Asociației Crescătorilor de Animale, Păsări și a Producătorilor Agricoli „Pleșuva“ – Comarnic, Vasile Oancea are o afacere în construcții (piatră cioplită), iar fiul lor, Dragoș, este director la o unitate de creștere a păsărilor din Buzău.

Pe toți trei i-am întâlnit la unul dintre festivalurile din zona de munte a Prahovei, în perimetrul expozițional rezervat Asociației „Pleșuva“, asociație care grupează crescători din Comarnic și din zona nordică a județului și asigură consiliere management și juridic, participarea la expoziții, târguri și oboare organizate la nivel județean și național, suport juridic pentru eliberarea certificatului de producător, reprezentarea în raport cu autoritățile agricole locale și centrale etc. În zona asociației inclusiv familia Oancea avea propriul stand, cel mai diversificat dintre toate, cu multe exemplare de păsări din rase de ornament ori exotice, găini, rațe, gâște, fazani, păuni, iepuri, porcușori vietnamezi etc. Discuția a fost liberă, mai puțin convențională, antrenantă. Și prima concluzie a fost că mica fermă de acasă este rezultatul pasiunii de a crește animale, dar financiar nu te poți rezuma la atât, ci veniturile trebuie completate cu cele din alte activități/profesii.

Păsări de rasă, o colecție de 300 de exemplare rare

Colecția de păsări de curte și de ornament, una dintre cele mai bogate din regiune, a apărut în urmă cu mai bine de 15 ani, la dorința nestăvilită a fiului Dragoș, azi inginer zootehnist și director la Avicola Amaru – Buzău, de a avea în curte cele mai variate rase de păsări. Când Dragoș avea 16 ani, presa locală scria despre „adolescentul care figurează printre cei mai cunoscuți crescători din România“. De acest hobby s-au molipsit și părinții, toți trei aflându-se, la un moment dat, într-o febră nepotolită de a avea și de a crește cele mai rare și frumoase rase de păsări din Europa și nu numai. Ferma numără azi poate 300 de exemplare – „nu stă nimeni să le numere“ – din rasele Plymouth, Mătase japoneză, Phoenix, Italiană, Cochinchina (Cochin) și Brahma, cu ultima în rol de vedetă absolută, fiind printre cele mai valoroase din Europa, adusă din Germania, țara cu cei mai renumiți crescători din lume ai acestei varietăți de găină. Cele mai reușite exemplare merg la expoziții în țară și străinătate, familia Oancea adunând nenumărate trofee (oricum, sunt printre cei mai mari deținători de Brahma din țară). Vorbind despre parte economică, Cochinul se vinde cu 100-150 euro/bucata, Brahma – cu 70-80 euro/bucata, media fiind undeva la 40-55 euro/bucata, iar oul – cu 2-2,5 euro/bucata. Pentru consum (propriu și către prieteni/cunoscuți), separat, în fermă sunt crescute, anual, peste 100 de exemplare din rase pentru carne. Financiar vorbind, cu cât costă adăposturile, hrana, medicamentele, raportat la suma adunată din valorificare, balanța atârnă ușor în favoarea câștigului: „Nu câștigul este important pentru noi, ci plăcerea de a obține păsări campioane în frumusețe, de a fi, printre deținătorii de rase, acolo, sus.“

Porcușorul vietnamez adus din Germania

Porcușorul vietnamez a fost adus tot din Germania, în 2013: „Am început cu trei femele și un mascul, am dezvoltat o linie a noastră, ajungând inițial la 60 de exemplare. Noi am zis că, în afară de păsările de carne pe care le creștem în sistem ecologic, fiindcă există cerere pentru hrană sănătoasă, trebuie să introducem și această rasă de porc care se crește ușor, faimoasă pentru carnea lipsită de colesterol. Porcușorul vietnamez se întreține ușor, trei exemplare consumă hrană cât un Marele Alb; un adult mănâncă 2 kg de furaj/zi, în funcție de sezon, iarbă, lucernă verde, iar iarna cartof, sfeclă, mere, porumb, grâu, orz.“ Ca randament economic, un adult ajunge la maximum 60-70 kg într-un an și se vinde cu 1.000-1.200 de lei/bucata. O scrofiță fată 9-10 purceluși, iar prețul acestora este de 200 lei/bucata. Efectivul fluctuează pe parcursul unui an, de la doi masculi și 7-10 femele de reproducție, după Crăciun, la 20-60 de capete, în funcție de fătări-vânzări.

Rasa de viitor: Mangalița

În ultima vreme, porcul vietnamez nu mai are atâta căutare, a pierdut oarecum teren în fața Mangaliței. Și familia Oancea se pregătește să facă schimbarea. Deja are în jur de 20 de capete din această rasă veche: „Ca preț, mereu se vinde la 5 lei peste carnea de porc obișnuită, plus că într-un an și jumătate-doi ajunge la 150 kg, maximum 200 kg, dublu sau triplu decât vietnamezul. Iar carnea este la fel, dacă nu chiar mai căutată; nu conține toxine, are conținut scăzut de apă și calități gustative deosebite, are procent mare de Omega 3 (acizi grași nesaturați), la fel ca peștele, fiind recomandată în alimentația persoanelor cu boli cardiovasculare. Porcul Mangalița are o imunitate foarte crescută la boli, este rezistent la condiții vitrege de climă, plus că este total nepretențios față de hrană. Mănâncă aproape orice, iarbă, lucernă, resturi de legume, cereale, nu are nevoie de nutrețuri speciale, ca porcul din crescătorie etc.“

GALERIE FOTO


Maria Bogdan

Revista Lumea Satului nr. 21, 1-15 noiembrie 2016 – pag. 40-41

Comarnic, pasari de rasa, porci vietnamezi

Alte articole: