Romania

reclama youtube lumeasatuluitv

600x250 v1

Comoara din nordul Moldovei - „Humăria“ - Producții record fără îngrășământ

Comoara din nordul Moldovei  - „Humăria“ - Producții record fără îngrășământ
Distribuie:   

În județul Botoșani se află unul dintre cele mai fertile soluri din lume, o adevărată minune pentru agricultori. Caracteristicile „humăriei“, cum îi spun localnicii, sunt unicat, cu producții de câteva tone la hectar fără niciun fel de îngrășământ.

Aproape de granița de nord a României, ultima frontieră nordică a Uniunii Europene, se află comuna Mileanca, din județul Botoșani. În această zonă dominată de câmpii întinse, străjuite de zone cu dealuri domoale, se află una dintre cele mai importante comori naturale a României. Este vorba despre cernoziomul cambic de Mileanca, așa cum este cunoscut în rândul specialiștilor agronomi. Sătenii îi spun „humărie“ din cauza culorii sale, un negru intens. Conform specialiștilor este unul dintre cele mai fertile soluri din România, dar și din lume. Are niște proprietăți aparte, care dacă sunt cunoscute, se pot obține producții record, fiind o adevărată mană cerească pentru agricultori. De altfel investitorii străini, dar și români au sesizat oportunitatea și cultivă pe aceste soluri extrem de fertile, devenite un soi de vedete ale agriculturii din nordul Moldovei. La Mileanca, pe cernoziomurile cambice se cultivă pe aproximativ 6.000 de hectare, aproape de capacitatea maximă a comunei, iar de multe ori se ajunge la producții record.

Humăria de la „Trei Movile“ și descoperirea unei minuni

Sătenii din Mileanca cultivă terenul din zonă de sute de ani. Au știut mereu că este un pământ binecuvântat și i-au spus „humărie“ din cauza culorii sale negre. „Din moși-strămoși se știe că, dacă lucrezi bine pământul ăsta, ce pui în el aia iese. Este binecuvântat de Dumnezeu, hrănind generații întregi“, spune un localnic din Mileanca. Dincolo de aprecierile localnicilor și legendele sătești, pământurile de la Mileanca au intrat în atenția specialiștilor în soluri și agronomie.

Recolte record fără niciun fel de îngrășământ

În agricultura profesionistă este aproape imposibil de realizat producții serioase fără îngrășăminte. La Mileanca, în cernoziomurile cambice, orice este posibil. „Humăria“ a ajuns renumită pentru faptul că dă producții record, fără pic de îngrășământ. Este vorba de producții de câteva tone la hectar, fără îngrășăminte sau tratamente ale solului. Se poate să se obțină producții performante fără îngrășăminte, la nivelul a 4-5 tone de grâu la hectar şi 8-10 tone de porumb la hectar, spre deosebire de un sol normal care atinge un maxim de 2,5 tone la hectar.

Faima sa a atras mulți investitori străini, în jur de 700 de hectare fiind cumpărat de diferiți investitori agricoli. Restul este lucrat de localnici sau alți fermieri botoșăneni. Autoritățile agricole de la Botoșani spun că cernoziomul de la Mileanca poate fi o mare șansă de dezvoltare economică a zonei.

„În județul Botoșani ne putem mândri cu terenuri deosebit de fertile, mai ales acest cernoziom cambic de Mileanca. Șansa dezvoltării Botoșaniului sunt aceste cernoziomuri care trebuie exploatate“, a transmis Cristian Delibaş, directorul Direcției Agricole Botoșani.

Beatrice Alexandra MODIGA

Botosani, Humaria, Trei Movile, cernoziom cambic

Alte articole: