reclama youtube lumeasatuluitv
update 7 Aug 2022

Cum se cultivă cel mai scump condiment din lume, șofranul

Aflăm de la familia Precub, Suceava


Șofranul (Crocus sativus) sau aurul roșu a fost întotdeauna cel mai scump condiment din lume, având o arie de răspândire foarte vastă pentru că este cultivat din vestul Mediteranei și până în India. Cei mai mari producători de șofran sunt Spania și India, care produc împreună mai bine de 240 tone pe an, reprezentând 80% din producția mondială. În țara noastră nu se cultivă șofran la scară largă. Puțini sunt cei care își riscă investițiile într-o astfel de cultură, în special din cauza lipsei informațiilor cu privire la condițiile de cultură și vulnerabilitățile plantelor de șofran. Există totuși fermieri care au suprafețe mici de teren (cu un sol potrivit) care cultivă șofran. Un exemplu în acest sens este familia Precub din comuna Hăntești, satul Berești, județul Suceava. Oana și Dragoș s-au decis acum trei ani să cultive șofran, din pasiune, pe o suprafață de 1.000 mp. Investiția inițială a fost de aproximativ 5.000 euro. În al doilea an, de pe întreaga suprafață cultivată, cei doi au recoltat cca 650 grame șofran uscat, calitatea I.

Investiția inițială a fost în jur de 5.000 euro

„De câțiva ani ne străduim să îngrijim și să susținem cât se poate de bine o restrânsă cultură de șofran. Principalul motiv a fost dorința de a ne restabili în România și de a ne crea o nouă sursă de venit. Soțul (Dragoș) avea deja 12 ani de muncă în Italia, eu urmându-l după căsătorie acolo. Cu toții știm că munca în străinătate nu e deloc ușoară, iar când lucrurile au început «să scârțâie» la patroni am decis retragerea în țară. De ce șofranul? Pentru că am dorit «să atacăm» o nișă care nu este atât de bine deservită în România, pentru că sunt doar câțiva producători, dar cu foarte mult potențial. Ne plac natura, lucrul cu pământ, florile, mai ales că șofranul este și un condiment foarte fin, complex, ulterior descoperindu-i și uriașul potențial curativ.

Nu degeaba se numește și «aurul roșu». Mai mult, produsul finit este foarte ușor, ceea ce înseamnă costuri minime de transport oriunde în lume“, ne povestește Oana Precub.

plantarea sofranului

Bulbii nu sunt greu de achiziționat. Este foarte important să găsești o sursă de încredere, certificată, mai adaugă suceveanca. „Ai noștri sunt originari din La Mancha (Spania), unde solul și clima le sunt deosebit de favorabile, dar comandați din Franța. Investiția inițială a fost de aproximativ 5.000 euro. De menționat că, atunci când am început noi cultivarea șofranului, în anul 2019, nu știam mai nimic despre particularitățile acestei culturi. Pe Internet nu prea se găseau articole informative, nici măcar în engleză, doar câteva generalități. Pe măsură ce înaintam în proiect, am descoperit pas cu pas ce era de făcut și am evoluat. Încă de la început am înțeles importanța deosebită pe care trebuia să o acordăm pregătirii terenului.“

Se obțin 650 grame de șofran uscat de pe 700 mp

„Bulbii i-am achiziționat în luna iunie, lunile iunie-iulie fiind singura perioadă în care aceștia se pot cumpăra deoarece intră în repaus vegetativ și pot fi scoși din pământ. Trebuie însă replantați până maximum la jumătatea lunii septembrie, în luna octombrie aceștia începând să înflorească. Florile vor apărea în funcție de calibrul bulbilor, un bulb de 11+ mm garantându-ți floare din primul an. Cei de 7-8 mm vor înflori din al doilea an, nefiind destul de maturi. Le place un teren nisipos, argilos, de preferat în locul unde anterior au fost cultivate păioase. Noi am pregătit bine pământul și l-am hrănit anterior plantării cu gunoi, dolomită etc. Un alt aspect de care ne era puțin teamă a fost aclimatizarea, nordul țării fiind o zonă mai rece, cu toamne mai aspre. S-a dovedit însă că este o plantă foarte rezistentă (până la -7, -10° C), rămânând verde pe tot parcursul iernii. Nu au înghețat, stratul de zăpadă protejându-i. Am ales să îi plantăm pe piloni, având cărări pentru un acces mai ușor de pe ambele părți, la o adâncime de 15-20 cm, respectiv 20 cm distanță între ei. Acesta este regim intensiv.“

Bulbii sunt din specia Crocus sativus, singurii care dau acest condiment, plus că sunt de Calitatea I, ceea ca asigură o putere de cumpărare mare, specifică cultivatoarea suceveancă. „În perioada de înflorire frumoasele flori mov trebuie culese în fiecare dimineață până la răsăritul soarelui deoarece căldura și razele acestuia pot afecta calitatea stigmatelor. În ceea ce privește producția, primul an este de aclimatizare, acomodare a plantei la solul și clima din zona respectivă. În al doilea an, de pe doar 7 ari am avut o recoltă de cca 650 grame de șofran uscat.


„Am fost foarte bucuroși să aflăm că șofranul nostru este de o calitate optimă (Cal I), fapt confirmat de două laboratoare de specialitate, unul din Franța și altul din Italia. Trebuie într-adevăr insistat pe piața de desfacere, nu e întotdeauna ușor să găsești clientul potrivit care să-ți aprecieze produsul la adevărata sa valoare.“ – Oana Precup

„Este mai greu de distribuit în țară pentru că românii abia încep să descopere acest condiment minunat și să aibă încredere în el. Dat fiind faptul că este destul de scump, raportat la puterea noastră de cumpărare (între 20.000-30.000 euro/kg), în funcție de calitatea acestuia, ne orientăm mai mult spre piața externă.“ –  Oana Precup

„Se găsește mult șofran calitatea a II-a, la un preț sensibil mai mic, preferându-se temporar în locul celui cu adevărat viabil, mai ales că a fost și an pandemic. Credem însă cu tărie că, odată descoperite nenumăratele beneficii (gastronomic, medical – reglează funcționarea sistemului nervos, este antidepresiv, îmbunătățește vederea, reglează digestia), vor fi mult mai mulți cei care vor profita de proprietățile aurului roșu.“ – Oana Precup


Beatrice Alexandra MODIGA

Articole înrudite