Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Romania

Ferma unde sunt cultivate 900 soiuri de roşii din toată lumea

Ferma unde sunt cultivate 900 soiuri  de roşii din toată lumea

Familia Markos din comuna Tiream, județul Satu Mare, se mândrește cu o colecție impresionantă de semințe de legume. „Vedete“ sunt semințele de roșii din nu mai puțin de 900 de soiuri, o varietate impresionantă de culori şi de forme, care se deosebesc prin gustul de odinioară.

… păstrători de soiuri vechi

Safta Markos a descoperit pasiunea pentru seminţe în urmă cu 15 ani, când a primit cadou din Germania un set de 12 soiuri de roşii; erau diferite de cele pe care le cunoştea şi a hotărât să le planteze în grădina casei, spune colecţionara. „Am început să grădinăresc odată cu mutarea noastră la casă, adică în urmă cu 15 ani. După 2-3 ani, soţul meu a plecat în Germania, unde a lucrat la un foarte mare colecţionar de soiuri, de unde a şi învăţat ce şi cum trebuie făcut (…) şi aşa am primit primele 10-15 soiuri de roşii. Acesta a fost începutul, după care câţiva ani la rând colecţionarul german mi-a tot trimis câte 10-15 soiuri, apoi tot am mai cumpărat şi eu de pe diverse site-uri. Practic, atunci am văzut că există şi altfel de roşii şi aici mă refer la culoare, formă şi gust. În prezent, am mulţi prieteni în toată lumea (SUA, Canada, toată Europa, ţări din fostul bloc sovietic), mari colecţionari, păstrători de soiuri vechi şi chiar amelioratori de soiuri cu care discutăm despre tot ceea ce ţine de semănare, cultivare, întreţinerea culturii, păstrarea seminţelor, şi, totodată, facem şi schimburi de seminţe.“

tomate

Grădina cu varietăţi din America Latină

În momentul de faţă, colecţia familiei Markos cuprinde cca 900 soiuri de roşii şi foarte multe soiuri de ardei, vinete, castraveţi, plante medicinale şi aromatice, fasole, mazăre, porumb, însumând aproape 1.500 de soiuri şi specii, cele mai multe din America Latină. „Nu ştiu dacă putem vorbi despre o anumită vedetă a grădinii deoarece soiurile sunt atât de multe şi de diverse, încât toate la un loc fac ca grădina mea să fie vedeta.Toate aceste varietăţi le cultivăm în grădina proprie care are 1.000 mp, dar unde fiecare centimetru este valorificat la maximum, aclimatizate şi, bineînţeles, cultivate prin rotaţie. Tratamente fitosanitare nu prea facem, încercăm să cultivăm în mod tradiţional, pe cât posibil. După ce le colectez, le pun la fermentat, le spăl foarte bine, le usuc 5-6 zile, după care le introduc în pungi, etichetate cu denumirea soiului şi anul. De-a lungul acestor ani am încercat să colecţionez numai soiuri tradiţionale, vechi, nu hibrizi, soiuri de la care pot păstra seminţe şi multiplica singură“, specifică Safta Markos.

Beatrice Alexandra MODIGA

ferma, Satu Mare, cultivarea tomatelor, soiuri de tomate, soiuri de rosii, tomate rosii, Tiream

Alte articole: