Hibrizii ARTESIAN, o asigurare împotriva secetei și arșiței
„În lume există peste 7.000 de plante comestibile. Însă doar trei dintre acestea asigură peste 50% din necesarul zilnic de calorii al oamenilor. Este vorba despre porumb, grâu și orez. Iar primele două sunt foarte importante pentru fermierii din România: porumbul și grâul“, a evidențiat dl Sergiu Staicu, directorul general pentru România și Republica Moldova al concernului Syngenta. „Din cauza schimbărilor climatice, cca 23 de hectare de teren agricol devin imposibil de folosit, în fiecare minut. Anual, 12 milioane de hectare ies din circuitul agricol. În condițiile în care compania noastră și-a fixat ca unul dintre principalele obiective pe acela de a contribui la realizarea securității alimentare la nivel global, rezultă clar necesitatea inovației. Căutăm să inovăm mereu, să găsim soluții care să răspundă, punctual, nevoilor specifice ale fiecărui fermier, care să îl ajute să depășească dificultățile concrete de care se lovește. Acesta este și motivul pentru care, pe lângă cercetare, în activitatea noastră punem un accent deosebit și pe testare“, a mai spus domnia sa.
Producții mai mari în condiții mai grele
În linii esențiale, așa arată contextul general în care cercetătorii Syngenta își desfășoară activitatea. În plus, mai trebuie adăugat și faptul că aproximativ 70% din cantitatea de apă dulce existentă este folosită pentru agricultură. În următorii 30 de ani, cu aceeași cotă, dar, probabil, cu o cantitate netă mai mică, va trebui obținută o cantitate mult mai mare de hrană pentru a putea asigura securitatea alimentară a unei populații în creștere, la nivel global.
Așa cum a evidențiat și unul dintre cercetătorii de la Syngenta, „în cercetare trebuie să știi întotdeauna unde vrei să ajungi. Dar niciodată nu poți ști când și dacă vei ajunge!“ Așadar, unele lucruri trebuie luate din timp. Iar atunci când în joc sunt implicate, laolaltă, cele mai noi tehnologii și cele mai noi cunoștințe, rezultatele vin mai curând decât te aștepți. „Astăzi, putem obține hibrizi noi chiar și în doi ani. Asta se întâmplă grație cunoștințelor pe care le avem despre toată genetica porumbului, a bazelor de date care cuprind toate genele și tot ceea ce controlează ele. Fără modificări genetice, ci doar prin stimularea anumitor gene putem obține noi hibrizi. Acum 30 de ani dura chiar și nouă ani până la crearea unui hibrid nou“, a mai evidențiat cercetătorul.
„Poți fi pasionat, dar vine și momentul adevărului!“
Toți acești factori, la un loc, au creionat contextul în care s-a născut și s-a desfășurat programul Artesian care a început în urmă cu cinci ani. În centrul obiectivelor sale s-a aflat acela de a asigura un mai bun management al resurselor de apă din sol. În acest scop s-a demarat crearea unor hibrizi de porumb care să aibă o toleranță mai bună la secetă și la arșiță, bazată în principal pe o mai eficientă utilizare a apei din sol.
„Probabil că toți cei prezenți în această seară aici suntem pasionați de porumb. Dar poți fi pasionat un an, doi, trei. Apoi vine însă momentul adevărului, atunci când acolo, în câmp, la recoltare, citești ce arată cântarul. Și trebuie să ai și atunci, dacă nu o satisfacție, cel puțin o mulțumire ca să poți continua!“, a spus directoarea de marketing a companiei. „Ei bine, tocmai ca acest lucru să se întâmple au fost creați hibrizii Artesian“, a mai arătat domnia sa.
Hibrizi adaptați condițiilor specifice
Consecvenți principiului lor, de a oferi fiecărui fermier soluții adaptate, cei de la Syngenta propun agricultorilor români doi hibrizi din această gamă, Artesian. Este vorba despre Chorintos și Orpheus. Cei doi hibrizi au fost testați în condițiile existente în România și, în cadrul programelor de încercări, atât în medii controlate, cât și în câmp, și-au dovedit din plin calitățile.
Ceea ce au dorit cercetătorii să obțină s-a materializat. Cea mai de preț caracteristică a celor doi hibrizi o reprezintă proprietatea lor de a da rezultate deosebite în condiții prielnice, dar și de a asigura producții stabile în condiții de secetă și arșiță. Cu alte cuvinte, chiar și în anii proști cei doi hibrizi pot da producții mulțumitoare.
La aceste rezultate conduc mai mulți factori. Unul dintre ei îl constituie sistemul radicular foarte bine dezvoltat. Prin intermediul acestuia, apa și substanțele nutritive din sol pot fi absorbite mai eficient. Apoi, ambii hibrizi sunt destinați a fi semănați devreme, aparținând grupei FAO 300, respectiv 340. Sunt caracterizați de vigoare la răsărire și de înflorire timpurie. Viteza mare de pierdere a apei din bob conduce și la posibilitatea de a recolta devreme. În plus, această calitate reprezintă și un câștig economic deoarece implică eliminarea costurilor pentru uscarea recoltei.
O altă caracteristică interesantă a celor doi hibrizi este faptul că incidența atacurilor de Ostrinia Nubilalis și Helicoverba este foarte redusă. „Desigur, nu se poate vorbi despre toleranța unor cereale la atacurile unor astfel de dăunători. Totuși, noi am constatat în timpul testărilor că la acești doi hibrizi infestarea cu cei doi dăunători a fost ocazională. Deci, practic, putem vorbi de un anume tip de toleranță“, a subliniat dl Ionuț Nae, reprezentant al Syngenta România.
Chorintos și Orpheus, viitori campioni ai porumbului românesc?
Concret, hibridul Chorintos aparține grupei FAO 300. Are o perioadă de vegetație de 110-120 de zile. Este un tip de porumb înalt. Cu toate acestea, are o bună toleranță la cădere și la frângere. Știuletele are 16-18 rânduri de boabe, pe fiecare dintre ele găsindu-se 35-40 de boabe.
„Celor care vor semăna acest tip de porumb le promit că vor fi primii care vor intra la recoltat“, a declarat Ionuț Nae fermierilor prezenți la lansarea oficială.
În anul 2017, în condițiile tehnologiilor de fermă, producțiile obținute au fost între 15,3 tone boabe/ha, în condițiile agroclimatice bune din județul Satu Mare, și de 8-9 tone/ha, în condițiile vitrege, de secetă și arșiță, din județele Tulcea și Constanța.
Orpheus are cel mai bine dezvoltat sistem radicular din portofoliul Syngenta. Este un hibrid aflat la granița dintre porumbul timpuriu și semitimpuriu, aparținând grupei FAO 340. Perioada sa de vegetație este de 120-130 de zile. Are între 16 și 18 rânduri de boabe pe știulete, fiecare cu câte 35-40 de boabe.
Se pretează atât la o tehnologie intensivă, cât și la una medie. Norma de semănat recomandată de specialiști este de 60.000-67.000 boabe/ha în câmp neirigat și de 70.000-80.000 boabe/ha în cazul suprafețelor irigate.
În 2017, pe loturile de testare, Orpheus a dat recolte de cca 15 tone/ha, cu o umiditate de 13%, în condițiile excelente din județele Ialomița și Călărași și în zonele afectate de secetă și arșiță, de 8-9 tone/ha.
„Să nu uităm că, în condiții de secetă și arșiță, o producție de 7-8 tone/ha poate fi considerată, dacă nu satisfăcătoare, destul de mulțumitoare!“, și-a încheiat prezentarea Ionuț Nae, reprezentantul Syngenta.
Alexandru GRIGORIEV
seceta, hibrizi, arsita, hibrizii Artesian
- Articol precedent: Aurel Placinschi va iriga în 2019 circa 3.400 ha
- Articolul următor: Lucrări în plantațiile de viță-de-vie