Romania

Recomandări. Răsaduri de calitate pentru producții timpurii

Recomandări. Răsaduri de calitate pentru producții timpurii
Distribuie:  

Un proverb strămoșesc spune că omul gospodar își face iarna car și vara sanie. În același spirit, legumicultorii care doresc să obțină producții timpurii în solarii ar trebui să înceapă să se gândească la semănatul răsadurilor. Despre acest subiect am discutat cu doamna Valeria Tudor, managerul Bazei de Încercări Seminis de la Puchenii Mari.

Salata este deja plantată

„Deja la începutul lunii decembrie sunt agricultori care au și plantat. Este vorba despre cei care cultivă salată. Ei merg în serii continue, pe măsură ce recoltează și plantează. De aceea e foarte important pentru ei să aibă răsaduri“, consideră dna Tudor.

În ceea ce privește alte culturi, sfârșitul lunii decembrie este momentul pentru pregătirea terenului și semănarea răsadurilor. Este momentul în care se începe pregătirea răsadului pentru varză în spații protejate. Apoi, în funcție de zonă, urmează tomatele și răsadurile. Imediat după 1 ianuarie, în unele regiuni oamenii încep să-și pregătească răsadurile. „E vorba în special de zonele Matca, Izbiceni și Vidra, unde oamenii sunt cei mai grăbiți din acest punct de vedere. În ultima vreme li s-au alăturat și cei din Teleorman, unde foarte mulți s-au întors din străinătate și au început să lucreze în țară. Așa se întâmplă la Bragadiru și la Peretu, unde există o tradiție. De fapt, acolo este cel mai călduros sol din România, din câte știu eu!“, spune Valeria Tudor.

Hibrizii potriviți – una dintre cheile succesului

O constatare generală a vânzătorilor de semințe este că, în ultimii ani, în România a crescut foarte mult numărul celor care cultivă ardei capia. Una dintre posibilele explicații este și rentabilitatea acestei varietăți. Sunt destul de mulți cei care au înființat culturile în luna aprilie și la început de decembrie au adunat ultimele roade.

Pe de altă parte, programul „Tomate Românești“ este un stimulent puternic pentru fermieri. După ce fermierii au văzut că în primul an cei care au reușit să se încadreze în parametrii solicitați (adică aproape toți cei care s-au înscris) au obținut sume destul de însemnate, este de așteptat ca în 2018 să fie și mai mulți cei care vor dori să participe. Dar pentru a atinge obiectivele primei etape, adică de a produce roșii înainte de 31 mai, este nece­sar ca răsadurile să fie semănate încă din decembrie și răsădite în februarie – martie.

Foarte important este, pe lângă cum sunt îngrijite culturile, cum este aleasă genetica. Folosirea unor hibrizi potriviți este una dintre cheile succesului.

Matissimo – campioana roșiilor de solar

Astfel, vorbind despre tomate, Matissimo este soiul cel mai cultivat în solarii. Practica a demonstrat rezultatele bune pe care le-a dat atât în prima etapă a programului „Tomate Românești“, cât și în cea de toamnă. „Este o plantă cu o vigoare foarte mare și cu o gamă de rezistențe largă. Are rezistență la boala petelor de bronz, respectiv TSVV, care este transmisă de trips. Apoi are rezistență la nematozi.

Pe deasupra mai are și rezistență la pătarea cafenie, specifică schimbărilor de temperatură. Cu aceeași gamă de rezistență și din aceași categorie, cu fructe mari, vom avea și soiul Resler. Sunt foarte spectaculoase. Pe ciclul I, dacă vrei să lași doar 4-5 etaje, arată ca și cum ai fi pus mere verzi pe plantă.

La ardei gras recomand hibridul Maradona, care are o plantă viguroasă, iar ardeii sunt mari. De altfel, este deja foarte cunoscut atât la Matca și în Prahova, cât și în zona Buzăului. Venim și cu doi hibrizi noi, BL8 și BL 10, cu rezistență la boala petelor de bronz. În plus, au atuul că virează culoarea, de la galben la roșu. Dacă nu sunt recoltați la momentul oportun, se schimbă destinația culturii, ca și prețul.

Tuareg și Falcon, soiurile care nu se tem de frig

La capia, Kaptur este deja liderul de piață datorită calităților sale care au devenit bine-cunoscute legumicultorilor. Îi urmează Kaprima, foarte viguros și cu o rezistență intermediară la TSVV. Mai avem hibrizi de ardei a căror culoare variază de la verde deschis la roșu, Ariadnis și SV0102PP, care și ei au rezistență intermediară și nișa lor de cultivatori.

La gogoșari recomand Gogomax și SV6800PP.

La castraveți, hibridul SV 4097 CV, a devenit lider de piață după ce și-a demonstrat calitățile. Ca noutate, SV 5306 are o toleranță mare la temperaturile scăzute și a fost creat special pentru o cultură timpurie.

La salată, Tuareg rezistă până la temperaturi de minus 6 – minus 8 grade, are o rezistență la o gamă largă de boli și dăunători și este recomandabil ca fermierii să se îngrijească din vreme să se aprovizioneze cu semințe. În aceeași categorie este și spanacul Falcon, care crește foarte repede, rezistă la frig și este foarte solicitat în bazinul Dâmboviței“, a încheiat seria de recomandări specialista Seminis.

Alexandru GRIGORIEV

rasaduri, recomandari, rasaduri de calitate, productii timpurii

Alte articole: