Romania

Jurnaliști din presa agricolă, la pas printre noutățile din Ungaria

© European Union 2024 – photographer: Cornelia Smet
© European Union 2024 – photographer: Cornelia Smet
Distribuie:  

Mi-am dorit întotdeauna să călătoresc, iar propunerea echipei DG AGRI de a participa la o acțiune organizată în Ungaria a venit într-un moment când dorința mea de a vedea locuri noi și de a interacționa cu alți oameni era la cote maxime.

Împreună cu alți 17 jurnaliști din mai multe țări europene am putut obține informații de specialitate despre agricultura și conservarea mediului din această țară în press tripul cu tema „Atenuarea climei prin practici agricole și rolul organizațiilor de producători în consolidarea poziției fermierilor în lanțul de aprovizionare cu alimente“.

Marton Bittsanszky

© European Union 2024 – photographer: Cornelia Smet


Evenimentul a debutat în prima zi cu o întâlnire de lucru, unde am avut plăcerea de a-i asculta și întreba pe reprezentantul Ministerului Agriculturii din Ungaria, domnul Márton Bittsánszky – șef departament responsabil cu piața agricolă despre „Rolul organizațiilor de producători în consolidarea poziției fermierilor din lanțul de aprovizionare cu alimente din Ungaria“ și pe doamna Gyöngyi Jankuné Kürthy – director adjunct al Institutului de Economie Agricolă despre „Evoluția și importanța grupurilor de producători în lanțul alimentar maghiar“.

A doua zi, dis-de-dimineață, am început periplul nostru din Budapesta, frumoasa capitală a Ungariei, situată pe ambele maluri ale Dunării. Am revăzut din autocar faimoasele poduri, dar și impresionanta clădire a Parlamentului, alte interesante obiective ce îndeamnă la a reveni aici pentru a te bucura de tot ce poate oferi orașul din punct de vedere turistic.

Revenind la obiectivele vizitei în Ungaria, merită amintit că „vedetele“ călătoriei au fost ardeii de Szentes (IGP „Szentesi paprika“ ), Sura de stepă din Ungaria (Hungarian Grey Steppe) și tomatele produse în serele model olandez. Fiecare interacţiune cu fermierii şi autorităţile din Ungaria au contribuit la aflarea unor informaţii de specialitate despre agricultură, protecţia mediului şi atenuarea schimbărilor climatice din Ungaria.

Astfel, am aflat cum organizaţiile de producători de legume consolidează pozițiile fermierilor în lanțul de aprovizionare cu alimente şi, de asemenea, strategiile utilizate în practicile agricole pentru atingerea acestui deziderat. Din prezentările gazdelor noastre am reținut faptul că autorităţile ungare sunt de partea fermierilor care practică o agricultură competitivă, durabilă, rezistentă la criză și bazată pe cunoaștere.

Sunt multe aspecte care merită aduse la cunoștință nu doar specialiștilor din domeniu, ci și publicului larg, motiv pentru care îmi voi rezerva timp și spațiu pentru a prezenta într-o succesiune logică și pe înțelesul tuturor aspecte din toate cele cinci locuri vizitate. Cu siguranță, întotdeauna și de oriunde ajungem avem ce învăța.

N-aș vrea să închei această primă parte a însemnărilor mele înainte de a mulțumi în mod deosebit echipei DG AGRI Press & Media – Maria Lyra Traversa, Cornelia Smet şi Heike Libbach pentru organizarea impecabilă a press-tripului, pentru accesul la informaţii şi ocazia de a interacţiona cu alţi jurnalişti europeni.

Teofilia BANU

Teofilia Banu Lumea Satului

agricultura, DG Agri, presa agricola, Ungaria, jurnalisti

Alte articole: