Romania

Grupurile de Acțiune Locală, parteneri importanți ai MADR în noile politici de dezvoltare rurală

Grupurile de Acțiune Locală, parteneri importanți ai MADR în noile politici de dezvoltare rurală
Distribuie:  

Noile politici de dezvoltare rurală vor fi dezvoltate și cu ajutorul guvernanței locale iar pentru viitoarea perioadă de programare - post 2020, Grupurile de Acțiune Locală (GAL) vor primi în continuare sprijin, ținând cont de nevoile identificate în teritoriul acoperit de GAL. „Mai mult, am convingerea că vom avea aceeași relație fructuoasă și GAL-urile vor rămâne un partener important al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru dezvoltarea zonelor rurale din România”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros, luni, la Conferința internațională privind implementarea abordării LEADER/CLLD, organizată de Federația Națională a Grupurilor de Acțiune Locală, în colaborare cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

La eveniment au avut intervenții online și ministrul bulgar al Agriculturii, Desislava Taneva, precum și oficiali ai Uniunii Europene. De asemenea, au mai participat membri ai Autorității de Management pentru PNDR, precum și reprezentanți ai Grupurilor de Acțiune Locală și ai diverselor organisme, asociații și organizații europene implicate în dezvoltarea rurală.

Reprezentanții celor două părți au convenit asupra importanței instrumentului LEADER în dezvoltarea locală, în crearea de locuri de muncă, în sprijinirea unei economii verzi și digitale, subliniind totodată necesitatea colaborării dintre state în încercarea de a proteja interesele fermierilor.

Evenimentul are rolul de a promova buna colaborare în domeniul dezvoltării rurale dintre România și Bulgaria, prin facilitarea schimbului de experiență, de idei, informații și bune practici se va desfășura în două etape, participanții continuând lucrările reuniunii la Albena (Bulgaria), în perioada 6-7 octombrie.

În a doua parte a zilei, ministrul Adrian Oros a avut o întâlnire bilaterală cu secretarul de stat din Bulgaria, Lozana Vasileva. Cu această ocazie, au fost abordate teme precum prioritățile viitorului Plan Național Strategic, necesititatea menținerii sprijinului cuplat voluntar și a ajutorului național tranzitoriu, aspecte despre Pactul verde european (Green Deal). Cei doi demnitari au căzut de acord că atât România cât și Bulgaria prezintă aceleași specificități din punct de vedere agricol și este important să își susțină punctele de vedere comune, în beneficiul ambelor părți.

Alte articole:

Anul acesta avem grâu mai puțin

Situația plăților efectuate de APIA

Pagubele din agricultură încă nu sunt cuantificate

Vremea și solurile, în viziunea unui specialist

Pregătirea combinelor pentru recoltare

Cum se scoate un teren din circuitul agricol?

Se face ordine pe harta cadastrală

Cercetarea agricolă, la ASAS sau MADR?

Şi fără irigaţii... şi cu banii luaţi